Lammfilé med tillbehör

Stekt eller grillad lammfilé med tillbehör. Marinera lammfiléerna i lite olivolja, timjan, rosmarin, vitlök, peppar, vinäger och salt för god smak. Här är några goda förslag på tillbehör som passar till lamm - som på bilden med potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat.

Ett annat förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, ädelostsås eller gratinerade brytbönor. Fler tillbehör hittar du här.

Räkna 150-180 gram per portion vilket brukar vara mellan 4-8 bitar av lammfilé. Det går också utmärkt att laga lite större lammytterfiléer på samma vis. eller 2-3 lammytterfiléer.

Om du vill förbereda innan kan du marinera lammet först och förvara i kylen exempelvis över natten. Uteslut då saltet.

Lammet kan stekas på spis eller på utegrill. Bryn den i stekpanna och stek färdigt i ugnen. Eller använd grillpanna. Vidare kan den grillas på utegrill. Låt den då grilla klart på lite lägre värme. Använd gärna en stektermometer.

Stekgrader:

Lammfilé och lammytterfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone.

Vintips:

Till lammfilé är ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.

4 portioner lammfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram lammfilé eller lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna eller grillpanna. Eller tänd utegrill.
  4. Salta lammfiléerna.
  5. I PANNA: Bryn lammfiléerna på båda sidor i stekpanna eller grillpanna och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter (i stekpannan om den tål ugn). Använd annars en ugnsform.
  6. PÅ UTEGRILL: Grilla lammfiléerna på båda sidor så de får färg. Grilla på lägre värme och sätt i en stektermometer.
  7. STEKGRADER: Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  8. Låt gärna lammfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar den. Vid servering kan du skära upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  9. Servera förslagsvis lammfiléerna med valfria tillbehör potatisgratäng, sås, sallad och grönsaker.
E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer