Lammfilé med tillbehör

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stekt eller grillad lammfilé med tillbehör. Marinera lammfiléerna i lite olivolja, timjan, rosmarin, vitlök, peppar, vinäger och salt för god smak. Här är några goda förslag på tillbehör som passar till lamm - som på bilden med potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat.

Ett annat förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, ädelostsås eller gratinerade brytbönor. Fler tillbehör hittar du här.

Räkna 150-180 gram per portion vilket brukar vara mellan 4-8 bitar av lammfilé. Det går också utmärkt att laga lite större lammytterfiléer på samma vis. eller 2-3 lammytterfiléer.

Om du vill förbereda innan kan du marinera lammet först och förvara i kylen exempelvis över natten. Uteslut då saltet.

Lammet kan stekas på spis eller på utegrill. Bryn den i stekpanna och stek färdigt i ugnen. Eller använd grillpanna. Vidare kan den grillas på utegrill. Låt den då grilla klart på lite lägre värme. Använd gärna en stektermometer.

Stekgrader:

Lammfilé och lammytterfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone.

Vintips:

Till lammfilé är ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.

4 portioner lammfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram lammfilé eller lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. över natten.
  3. Värm en stekpanna eller grillpanna. Eller tänd utegrill.
  4. Salta lammfiléerna.
  5. I PANNA: Bryn lammfiléerna på båda sidor i stekpanna eller grillpanna och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter (i stekpannan om den tål ugn). Använd annars en ugnsform.
  6. PÅ UTEGRILL: Grilla lammfiléerna på båda sidor så de får färg. Grilla på lägre värme och sätt i en stektermometer.
  7. STEKGRADER: Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  8. Låt gärna lammfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar den. Vid servering kan du skära upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  9. Servera förslagsvis lammfiléerna med valfria tillbehör potatisgratäng, sås, sallad och grönsaker.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.