Allt du behöver för att lyckas med en enkel trerätters middag

Allt du behöver för att lyckas med en enkel trerätters middag

Oxfilé med färskost, sallad med rostade rotfrukter och ruccola.

Gästerna kommer - men vad ska du laga? Laga en enkel trerättersmiddag med förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Lättlagat men lyxigt med vintips till. En rätt räcker inte - trerätters middag ska det vara samt lättlagat och gott. Och vad ska man dricka till? Du går i snabbköpet och huvudet är tomt. Misströsta inte - det finns flera rätter att plocka ihop av vanliga varor. Enkla och goda rätter i trevlig följd med passande dryck.

Maten behöver inte vara ett gastronomiskt mästerverk det räcker med att den är god. Det viktigaste är sällskapet. Välj någon förrätt, huvudrätt och efterrätt - du behöver såklart inte laga allt nedan.

Tre små rätter

Som förslag till förrätt kan du servera vitt vin och räkor. Eller tre snabba små rätter - vitlöksfrästa räkor med parmesan, varma rödbetor med chevre samt basilikabröd. Du kan också köpa färdigt vitlöksbaguette eller liknande. Vidare en skål med räkor och en med rödbetor serverat med basilikabröd. Ett italienskt vitt vin exempelvis Chardonnay eller Frascati passar bra till.

Heta räkor
Räkor med skal frästa i vitlök och chili. Om du vill kan du ha en skål med aioli till också. Ett svalt vitt vin som ex. Chardonnay passar till. Se till att ha våtservetter till hands.

Rödbetor med getost
Förrätt med tre små rätter. Pestobröd, rödbetor med getost och vitlöksfrästa räkor.

Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka en kastrull med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv.

Överblivna rödbetor kan du ha som tillbehör, lägga in, göra borstj av eller frysa in.

Basilikabröd i korg

Basilikabröd
En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.

Alternativ förrätt 2 - sallad till förrätt

En fräsch sallad tycker många om. Speciellt om den följs av en kraftig huvudrätt.

Sallad med melon och lufttorkad skinka
Servera med ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Kalifornien.

Färsk tortellini med kyckling och spenat.

Färsk pasta - Alternativ huvudrätt 1

Färsk tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
En god och enkel pasta med smak av soltorkad tomat och fräsch spenat. Valfritt vitt vin eller lättare rött vin passar till.

Alternativ huvudrätt 2 – kött

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter
Unna dig en lyxig bit oxfilé! Här enkelt tillagad med färskost, ruccola och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av Cabernet Sauvignon från exempelvis Sydamerika.

Efterrätt trerätters

Här har du två efterrätter som är enkla laga men mycket goda.

Enkel chokladmousse med polkaströssel
Den här moussen gör du först, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.

Jordgubbar i lime
Enkelt men så gott med svenska söta jordgubbar om de är i säsong eller köp importerade resten av året. Servera med sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.