Allt du behöver för att lyckas med en enkel trerätters middag

Trerätters middag
Oxfilé med färskost, sallad med rostade rotfrukter och ruccola.

Gästerna kommer - men vad ska du laga? Laga en enkel trerättersmiddag med förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Lättlagat men lyxigt med vintips till. En rätt räcker inte - trerätters middag ska det vara samt lättlagat och gott. Och vad ska man dricka till? Du går i snabbköpet och huvudet är tomt. Misströsta inte - det finns flera rätter att plocka ihop av vanliga varor. Enkla och goda rätter i trevlig följd med passande dryck.

Maten behöver inte vara ett gastronomiskt mästerverk det räcker med att den är god. Det viktigaste är sällskapet. Välj någon förrätt, huvudrätt och efterrätt - du behöver såklart inte laga allt nedan.

Tre små rätter

Som förslag till förrätt kan du servera en variant av vitt vin och räkor. Tre snabba små rätter - vitlöksfrästa räkor med parmesan, varma rödbetor med chevre samt basilikabröd. Du kan också köpa färdigt vitlöksbaguette eller liknande.

Vidare två skålar – en med räkor och en med rödbetor serverat med basilikabröd. Lite skojigare än bara vitt vin och räkor. Ett italienskt vitt vin exempelvis Chardonnay eller Frascati passar bra till.

Heta räkor
Räkor med skal frästa i vitlök och chili. Om du vill kan du ha en skål med aioli till också. Ett svalt vitt vin som ex. Chardonnay passar till. Se till att ha våtservetter till hands.

Rödbetor med getost

Tresmårätter
Förrätt med tre små rätter. Pestobröd, rödbetor med getost och vitlöksfrästa räkor.

Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka en kastrull med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv.

Överblivna rödbetor kan du ha som tillbehör, lägga in, göra borstj av eller frysa in.

Basilikabröd
En variant på vitlöksbröd fast med basilika. Rostad baguette med örtolja av basilika och olivolja. Om du gillar vitlök så kan du blanda ner en halv klyfta i oljan tillsammans med den hackade basilikan.

Alternativ förrätt 2 - sallad till förrätt

En fräsch sallad tycker många om. Speciellt om den följs av en kraftig huvudrätt.

Sallad med melon och lufttorkad skinka
Servera med ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Kalifornien.

Tortellini med kyckling

 

Färsk pasta - Alternativ huvudrätt 1

Färsk tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
En god och enkel pasta med smak av soltorkad tomat och fräsch spenat. Valfritt vitt vin eller lättare rött vin passar till.

Alternativ huvudrätt 2  –  kött

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter
Unna dig en lyxig bit oxfilé! Här enkelt tillagad med färskost, ruccola och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av Cabernet Sauvignon från exempelvis Sydamerika.

Efterrätt trerätters

Här har du två efterrätter som är enkla laga men mycket goda.

Enkel chokladmousse med polkaströssel
Den här moussen gör du först, gärna två-tre timmar innan den ska avnjutas och i hemlighet. Söt likör eller söt sherry passar bra till.

Jordgubbar i lime
Enkelt men så gott med svenska söta jordgubbar om de är i säsong eller köp importerade resten av året. Servera med sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer