Yoghurtsås med vitlök

Introduktion och förberedelse

Yoghurtsås med vitlök är snabblagad, god, lättlagad och nyttig.

Serveringsförslag

En kall vitlökssås som passar till grillat, buffé, paj, kebab, tachos, gyros, pizza, kyckling, grönsaker osv eller dressing till sallad.

Varianter

Gillar du chili kan du ha i någon msk Sweet chili - blir stark och lite söt. Eller sambal oelek chili för enbart lite rostad het smak.

Annat som passar i är riven ingefära och limesaft. Ketchup/Chilisås och rostat paprikapulver för en BBQ smak. Eller mango chutney och några krm curry. Eller ajvar paprikaröra.

Eller gör några olika smaker och skålar med såser till grillfesten.

Extra god och söt blir såsen med några klyftor rostad mjuk vitlök.

4 portioner yoghurtsås med vitlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 3 dl matyoghurt naturell, grekisk eller turkisk eller valfri sort
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, hackad persilja, salt, peppar, honung och citronsaft i en skål och servera.
  2. Förvaras i kylen och blir godare om den får stå och få smak av vitlöken.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.