Yoghurtsås med vitlök

Introduktion och förberedelse

Yoghurtsås med vitlök är snabblagad, god, lättlagad och nyttig.

Serveringsförslag

En kall vitlökssås som passar till grillat, buffé, paj, kebab, tachos, gyros, pizza, kyckling, grönsaker osv eller dressing till sallad.

Tips

Istället för färsk hackad persilja kan du ta frysta hackad persilja.

Varianter

  • Sweet chili kan bytas mot honug som ej är stark. Eller sambal oelek chili för enbart het smak.
  • Annat som passar i är riven ingefära och limesaft.
  • Tillsätt någon tsk rostat paprikapulver för en BBQ smak.
  • Eller mango chutney och några krm curry.
  • Eller ajvar paprikaröra.
  • Eller riven parmesan.
  • Eller gör några olika smaker och skålar med såser till grillfesten.

Överkurs

Extra god och mild fin vitlökssmak får såsen om du fräser pressad vitlök någon minut i olivoljan. Låt svalna och blanda sedan med yoghuren och kryddor. Eller hacka i några klyftor rostad mjuk vitlök.

Yoghurt- och vitlökssåsen passar till det mesta som grillat - ovan kycklingspett, grillad zucchini och paprika.
Yoghurt- och vitlökssåsen passar till det mesta som grillat - ovan kycklingspett, grillad zucchini och paprika.

4 portioner yoghurtsås med vitlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 3 dl matyoghurt naturell, grekisk eller turkisk eller valfri sort
  • 0,5 - 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk sweet chili eller honung (valfritt)
  • 1 tsk färskpressad citron eller lime (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, hackad persilja, salt, peppar, honung eller sweet chili samt pressad citron eller lime i en skål.
  2. Förvaras i kylen och blir godare om den får stå och få smak av vitlöken.
  3. Smaka av såsen med salt, peppar, sötma från sweet chili eller honung och syra från citron eller lime.
  4. Såsen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-22