Grillbiff eller marinerad grillad biff

Introduktion och förberedelse

Grillbiff eller marinerad grillad biff blir mör och god. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka.

Kött med mer tuggmotstånd som innanlår, rostas, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat (eller tärnat till spett) du över natten eller längre i kyl.

Marinaden fungerar gott till all slags kött men också kycklingfilé, lamm, vilt, grönsaker eller fläskfilé.

Mango chutneyn bryter ner köttet och mörar det. När man bankar ut köttet med köttklubba så blir det också mörare.

Istället för färsk timjan och rosmarin kan du ta några krm torkad av vardera. Salvia är också gott att ha i marinaden.

4 portioner grillbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram biff; 4 st skivor á 150 gram av oxfilé, ryggbiff, rostas, rostbiff, fransyska, lövbiff eller innanlår
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk mango chutney
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk nykrossad svartpeppar
  • 4 msk vinäger, valfri sort

Tillagning

  1. Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
  2. Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 1 cm tjocklek.
  3. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade örter. Blanda i en skål med olivolja, mango chutneyn, vinäger samt peppar.
  4. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka direkt men marinera gärna en stund medan du förbereder tillbehör och tänder grillen.
  5. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar du skivat eller tärnat (till spett) över natten eller längre i kyl.
  6. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
  7. Förbered önskade tillbehör som ex. klyftpotatis, sallad, grönsaker och sås.
  8. Salta köttet innan du grillar det.
  9. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
  10. Servera grillbiffen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.