Grillbiff eller marinerad grillad biff

Grillbiff eller marinerad grillad biff blir mör och god. Marinaden fungerar gott till all slags kött men också kycklingfilé eller fläskfilé.

Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl. Mango chutneyn bryter ner köttet så att det blir mörare. När man bankar ut köttet med köttklubba så blir det också mörare. Istället för färsk timjan och rosmarin kan du ta några krm torkad av vardera. Salvia är också gott att ha i marinaden.

4 portioner grillbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 st skivor á 150 gram av oxfilé, ryggbiff, rostbiff, fransyska, lövbiff eller innanlår
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk mango chutney
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk nykrossad svartpeppar
  • 4 msk vinäger

Tillagning

  1. Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
  2. Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 1 cm tjocklek.
  3. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade örter. Blanda i en skål med olivolja, mango chutneyn, vinäger samt peppar.
  4. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka direkt men marinera gärna en stund medan du förbereder tillbehör och tänder grillen.
  5. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar du skivat eller tärnat (till spett) över natten eller längre i kyl.
  6. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
  7. Förbered önskade tillbehör som ex. klyftpotatis, sallad, grönsaker och sås.
  8. Salta köttet innan du grillar det.
  9. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
  10. Servera grillbiffen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (21 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer