Guacamole med gräddfil
Guacamole av mosad avokado, gräddfil och lite limesaft.
Gräddfil är perfekt att späda ut dyr avokado med och gott blir det också.
Tillagning
- Dela avokados. Hugg kniven i kärnan och vrid loss den.
- Gröp ur avokadon och hacka den grovt.
- Lägg avokadon i en skål och mosa den med en gaffel tillsammans med limesaft, salt och peppar.
- Blanda i gräddfil och smaka av med salt.
- Servera och garnera ev. med hackad rödlök samt nymalen svartpeppar.
Serveringsförslag
- Guacamole passar i tortillas, tacos, mackor, tostadas och liknande mexikansk mat och texmex.
- Gott som dipp till nachos, tortillachips och totopos.
- Den passar också som sås och röra på buffébord, till grillad eller stekt fisk, kyckling, grillspett, fläskkött, nötkött eller skaldjur.
Garnering
Här garnerad med hackad rödlök och nymalen svartpeppar. Röd tärnad paprika och majs kan man också strö över vid servering.
Varianter
- Om du vill kan du ta några msk avokadoolja i guacamolen.
- Istället för limesaft kan du ta citronsaft.
- Gräddfil kan bytas mot matyoghurt eller crème fraiche. Eller laga vanlig guacamole.
- Du kan även ta i mer chil för en mer Mexikansk guacamole.
- Vill du ha en vegan variant kan du byta gräddfilen mot Oatly Fraiche eller Soyghurt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal