Sås med svart trumpetsvamp

Introduktion och förberedelse

Laga en smakrik sås med svart trumpetsvamp, grädde, svartpeppar, grönsaksbuljong, mjölk, smör, vetemjöl och en touch ljus soja.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Såsen kan förberedas i god tid och håller i kylen några dagar eller så kan den frysas. Kan då behöva spädas med lite vatten till önskad tjocklek när du värmer på den igen.

Varianter

  • Istället för vetemjöl kan du reda såsen med ljus maizenaredning på slutet.
  • Några goda smaksättningar av såsen är förutom ljus japansk soja - kinesisk soja; några krm torkad dragon; någon tsk Dijonsenap; någon msk messmör; ädelost, hackad örter som dragon, rosmarin, timjan och/eller salvia samt någon tsk gelé.
  • Ta med annan svamp och blanda med i såsen. Gott är kantarell, Karljohan, trattkantarell, blomkålssvamp och rödgul trumpetsvamp.
  • Istället för grönsakstbuljong kan du laga såsen med mjölk eller enbart grädde.
  • Fräs med en msk finhackad schalottenlök för lite extra smak.
  • Såsen kan garneras med hackad persilja eller gräslök.
  • Rör i 1-2 msk crème fraiche på slutet för en frisk touch på såsen.
  • Vill du ha en smalare variant kan du ta mindre eller inget smör samt byta grädden mot mindre fet matlagningsgrädde eller mjölk.
  • Laktosfri sås kan du laga med laktosfria mejeriprodukter och reda med maizenastärkelse eller vetemjöl.
  • Glutenfri variant kan du reda med maizenastärkelse.

Vegan variant

Fräs svampen i olja eller mjölkfritt margarin. Ta i sojagrädde eller havregrädde istället för vanlig grädde. Red med maizena eller vetemjöl.

    Vintips

    Ett rött fruktigt vin passar till svart trumpetsvamp tycker jag. Italienskt som Valpolicella, Chianti eller Barolo. Eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir.

    En gräddig sås med svart trumpetsvamp i skål
    Med svart trumpetsvamp tycker jag man får en av de godaste svampsåserna man kan laga.

    4 portioner svart trumpetsvampsås

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 7 dl löst packad färsk orensad svart trumpetsvamp, ca 150 gram
    • 25 gram smör
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 2 dl vatten
    • 1 buljongtärning av grönsak, svamp eller umami
    • 1 dl mjölk
    • 1 dl grädde
    • 1 krm salt
    • 1/2 krm vit- eller svartpeppar
    • 1 msk ljus soja typ Kikkoman eller 1/2 tsk kinesisk soja

    Tillagning

    1. Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna. Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel. Har du späda fina svampar kan du nu använda dem. Lite större och smutsigare svampar brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull. Lägg kantarellerna i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke. Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts. Dela svampen i grova bitar för hand eller med kniv.
    2. Fräs trumpetsvampen i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då. När de börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud är de klara att lagas till sås.
    3. Salta och peppra svampen.
    4. Tillsätt smör. Stek på medelvärme någon minut.
    5. Strö över vetemjöl och rör runt.
    6. Tillsätt buljongtärning och vatten. Rör runt så vetemjölet och buljongen löser upp sig. Man kan även värma vattnet och lösa upp buljongtärningen innan - sedan tillsätter man denna grönsaksbuljong.
    7. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omrörning.
    8. Koka ihop såsen och smaka av med soja, salt och peppar.
    9. Håll såsen varm till servering.
    10. Garnera eventuellt med grönt som hackad persilja eller gräslök vid servering.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 91 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-08

    Tillbehör och liknande recept:

    Godaste recepten från svampskogen

    Sensommaren och hösten är svampens tid. Så här kommer några svamprecept med kantareller, Karl-Johan,...