Kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter

Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.

Gott till är en blandad sallad.

Jag tog mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger - se bild.

6 portioner kycklingfilé med svampsås och

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 st kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • Rostad potatis: 500 gram rödkål eller vitkål
  • 2 gula lökar
  • 6 fasta medelstora potatisar
  • 3 morötter
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • SVAMPSÅS: 12 skivade medelstora champinjoner
  • 50 gram smör
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk kikkoman eller 2 tsk kinesisk soja
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljongtärning
  • BLANDAD SALLAD: 1/4 huvud isbergssallad
  • 200 gram mangoldskott
  • 2 tomater
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök eller rödlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rostad kål, lök, potatis och morot: Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar, potatisar och morötter (lämna ev. skal på potatis och morot om det är fint).
  3. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form. Vänd rotfrukterna i olivolja, salt och vitpeppar. Vänd potatisarna så att skalet är nedåt mot formen.
  4. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  5. Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
  6. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
  7. Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
  8. Rensa och skölj svampen. Skiva den.
  9. Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
  10. Pudra över mjöl. Rör om i 1 minut.
  11. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  12. Rör om och tillsätt grädde.
  13. Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
  14. Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
  15. Skölj och rensa salladen. Dela isbergssalladen i ca 5x5 cm bitar. Lägg i salladsskålen.
  16. Skölj och tärna tomater.
  17. Skala och riv morötter fint.
  18. Skala, dela och finhacka löken.
  19. Blanda allt i salladskålen och servera.
  20. Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, salladen samt de rostade rotfrukterna.

Variant

Istället för champinjoner kan du ta valfri matsvamp eller förslagsvsi 2 dl torkade trattkantareller - lägg i blöt fem minuter innan och krama ur.

E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 765 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-26