Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter

Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Istället för champinjoner kan du ta valfri matsvamp. 2 dl torkade trattkantareller funkar också.

6 portioner kycklingfilé med svampsås och

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 st kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • Rostad potatis: 500 gram rödkål eller vitkål
  • 2 gula lökar
  • 6 fasta medelstora potatisar
  • 3 morötter
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • SVAMPSÅS: 12 skivade medelstora champinjoner
  • 50 gram smör
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk kikkoman eller 2 tsk kinesisk soja
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljongtärning
  • BLANDAD SALLAD: 1/4 huvud isbergssallad
  • 200 gram mangoldskott
  • 2 tomater
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök eller rödlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rostad kål, lök, potatis och morot: Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar, potatisar och morötter (lämna ev. skal på potatis och morot om det är fint).
  3. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form. Vänd rotfrukterna i olivolja, salt och vitpeppar. Vänd potatisarna så att skalet är nedåt mot formen.
  4. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  5. Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
  6. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
  7. Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
  8. Rensa och skölj svampen. Skiva den.
  9. Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
  10. Pudra över mjöl. Rör om i 1 minut.
  11. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  12. Rör om och tillsätt grädde.
  13. Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
  14. Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
  15. Skölj och rensa salladen. Dela isbergssalladen i ca 5x5 cm bitar. Lägg i salladsskålen.
  16. Skölj och tärna tomater.
  17. Skala och riv morötter fint.
  18. Skala, dela och finhacka löken.
  19. Blanda allt i salladskålen och servera.
  20. Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, salladen samt de rostade rotfrukterna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer