Kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter

Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter. Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.

Istället för champinjoner kan du ta valfri matsvamp. 2 dl torkade trattkantareller funkar också.

6 portioner kycklingfilé med svampsås och

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 st kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • Rostad potatis: 500 gram rödkål eller vitkål
  • 2 gula lökar
  • 6 fasta medelstora potatisar
  • 3 morötter
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • SVAMPSÅS: 12 skivade medelstora champinjoner
  • 50 gram smör
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk kikkoman eller 2 tsk kinesisk soja
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljongtärning
  • BLANDAD SALLAD: 1/4 huvud isbergssallad
  • 200 gram mangoldskott
  • 2 tomater
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök eller rödlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rostad kål, lök, potatis och morot: Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar, potatisar och morötter (lämna ev. skal på potatis och morot om det är fint).
  3. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form. Vänd rotfrukterna i olivolja, salt och vitpeppar. Vänd potatisarna så att skalet är nedåt mot formen.
  4. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  5. Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
  6. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
  7. Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
  8. Rensa och skölj svampen. Skiva den.
  9. Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
  10. Pudra över mjöl. Rör om i 1 minut.
  11. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  12. Rör om och tillsätt grädde.
  13. Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
  14. Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
  15. Skölj och rensa salladen. Dela isbergssalladen i ca 5x5 cm bitar. Lägg i salladsskålen.
  16. Skölj och tärna tomater.
  17. Skala och riv morötter fint.
  18. Skala, dela och finhacka löken.
  19. Blanda allt i salladskålen och servera.
  20. Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, salladen samt de rostade rotfrukterna.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer