Trattkantarellsås
Introduktion och förberedelse
Gräddig sås med trattkantareller eller höstkantareller. Du kan laga med färska, stekta eller torkade trattkantareller.
Serveringsförslag
- Trattkantarellsåsen passar som sås till det mesta husmanskost, kött, grönsaker, kyckling och vilt.
- Några fler förslag på recept där du kan byta kantarellsås mot trattkantarellsåsen är: stek av viltkött som älg, ren, rådjur, viltbiffar, fläskfilé, fläskytterfilé, nöt som entrecote eller oxfilé, eller lamm men också grillad kyckling, kycklingfilé, grönsaker eller fisk som lax eller aborre.
- På bilden nedan hade jag såsen till stekt eller grillad oxfilé, vaxbönor och klyftpotatis samt grillad zucchini, några stekta färska trattisar samt stekt halverad schalottenlök.
Med stekta eller torkade kantareller
- Istället för färska trattkantareller kan du ta 4 dl stekta eller förvällda hackade trattkantareller. Tinad fryst förvälld eller stekt svamp går också bra.
- Sås med torkade trattkantareller blir minst lika gott tycker jag. Räkna ca 4 dl torkade trattkantareller. Koka dem i 5 dl vatten i 5-10 minuter och sedan hälla av. Eller lägga i blötläggning några timmar innan och hälla av vattnet.
Kan förberedas
Såsen kan förberedas i god tid och håller i kylen minst någon vecka. Blir bara godare efter någon dag. Kan då behöva spädas med lite vatten när du värmer på den till önskad tjocklek.
Varianter
- Istället för maizenaredning kan du reda såsen med 2 msk vetemjöl som du strör över och blandar ut med svampen när du stekt dem i smöret. Häll på resten och rör samt koka ihop ca 10 minuter.
- Några goda smaksättningar av såsen är förutom ljus japansk soja eller kinesisk soja att ha i några krm torkad dragon; någon tsk Dijonsenap; någon msk messmör; ädelost, hackad örter som dragon, rosmarin, timjan och/eller salvia samt någon tsk gelé.
- Ta med annan svamp och stek med på samma vis som trattkantarellerna. Gott är kantarell, Karljohan eller stensopp, trattkantarell, svart trumpetsvamp, blomkålssvamp och rödgul trumpetsvamp.
- Istället för vatten kan du laga såsen med mjölk.
- Schalottenlök i är valfritt men ger lite mer smak på trattisarna tycker jag. Kan även bytas mot vanlig gul lök.
- Såsen kan garneras med hackad persilja eller gräslök.
- Rör i 1-2 msk crème fraiche på slutet för en frisk touch på såsen.
- Vill du ha en smalare variant kan du ta mindre eller inget smör samt byta grädden mot mindre fet matlagningsgrädde eller mjölk.
- Laktosfri sås kan du laga med laktosfria mejeriprodukter och reda med maizenastärkelse eller vetemjöl.
- Glutenfri variant kan du reda med maizenastärkelse.
Vegan trattkantarellsås
Fräs svampen i olja eller mjölkfritt margarin. Ta i sojagrädde eller havregrädde istället för vanlig grädde. Red med maizena eller vetemjöl.
Vintips
Ett rött fruktigt vin passar till trattkantarellsås tycker jag. Italienskt som Valpolicella, Chianti eller Barolo. Eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir. Nedan serverad med en Italiensk elegant Barolo Roche 2008 från Renato Ratti.

Tillagning
- Dela och lägg trattkantarellerna i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke. Rensa dem samtidigt från grus och smuts.
- Skala, dela och finhacka schalottenlöken.
- Fräs trattkantarellerna i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då. När de börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud är de klara att lagas till sås.
- Salta och peppra svampen.
- Tillsätt smör samt lök. Stek på medelvärme några minuter.
- Tillsätt hälften av grädden och koka in den en halv minut.
- Tillsätt buljongtärning och någon dl vatten. Rör runt så buljongen löser upp sig.
- Tillsätt resten av grädden och koka upp.
- Red genom att röra i ljus maizenaredning.
- Koka ihop såsen och späd med vatten lite i taget till lagom tjocklek.
- Håll såsen varm till servering.
- Smaka av såsen med salt, peppar och en halv msk ljus soja i taget till önskad smak.
- Garnera eventuellt med grönt som hackad persilja eller gräslök vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal