Trattkantarellsås

Gräddig sås med trattkantareller är god till det mesta ex. stekt grillat kött, stek, nötkött, kyckling, vegetariskt, griskött, viltkött med mera. 

Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.

4 portioner trattkantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 dl färska trattkantareller
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ljus soja typ Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Dela, rensa och grovhacka trattkantarellerna (om de är stora). Tina fryst svamp om du använder det. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i trattisarna. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  4. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  5. Häll på grädde och mjölk.
  6. Koka upp och rör om såsen.
  7. Låt sedan trattkantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  8. Smaka av såsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja. Håll trattkantarellsåsen varm till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer