Karljohansvampsås

4 portioner Karljohansås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk Karljohansvamp, rensad och tärnad eller 2,5 dl torrstekt eller förvälld Karljohan
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten eller mjölk
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm svartpeppar
  • 2-3 krm salt
  • 1 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 1 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa färsk Karljohan och skär bort fula delar. Ta bort det gula under hatten om du vill - det brukar jag göra. Skär den i tärningar.
  2. Stek Karljohansvampen så att vätskan dunstar bort i en torr stekpanna med höga kanter. Rör då och då. Det tar några minuter.
  3. Tillsätt smör och stek tills svampen är brynt och fått färg. Lägg eventuellt undan lite av svampen till garnering om du vill det.
  4. Tillsätt grädde, vatten eller mjölk, soja, salt och peppar. Koka ihop och låt puttra i några minuter.
  5. Smaka av såsen med salt och peppar.
  6. Skölj och hacka persilja och gräslök samt vänd i såsen om du vill.
  7. Red såsen och rör i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Nu ska såsen bara koka upp så är den klar att serveras eller håll varm till servering.
Karljohansvampsås med pasta
Karljohansvampsås är god som pastasås med lite gräslök, persilja och riven parmesan på.
Karljohansvamp
Karljohan har vit fot och en hatt i brunt på runt 10–25 centimeter. På hattens undersida finns rör som är vita på små och gulgröna på större svampar. Foten kan vara lång och slank eller kort och knubbig.

Serveringsförslag

Passar som sås till stekt eller grillad lax eller vit fast fisk eller kyckling, gryta med fläskfilé, renskav eller vilt som älgbiffar.

Som pastasås

Karljohansvampsås är god som pastasås - se bild - med lite gräslök, persilja och någon msk riven parmesan på.

Koka och blanda såsen med pasta som tagliatelle, penne, fettucine, tortiglioni, rigatoni, gnocchi, bucatini, fussili, spagetti eller liknande.

Servera med extra flingsalt och nymalen svartpeppar att ta på för de som vill.

Vintips till pastan

Till Karljohanpastan passar ett vitt kylt vin som Pinot Gris eller Gewurtztraminer från Alsace. Kall torr cider, öl som IPA eller en smakrik lageröl är andra tips. Alkoholfri öl som Clausthaler unfiltered passar med.

Kännetecken på Karljohan

Karljohan har en mycket god nötig smak och gott tuggmotstånd. En riktig lyxsvamp du kan hitta i löv och barrskog. Karljohansvamp - eller stensopp som den också heter - har vit fot och en hatt i brunt på runt 10–25 centimeter.

På hattens undersida finns rör som är vita på små och gulgröna på större svampar. Foten kan vara lång och slank eller kort och knubbig.

Dubbelkolla på nätet som wikipedia eller med en bra uppdaterad svampbok också om du inte är riktigt säker på vilken svamp du plockat.

Med förvälld svamp

Har du förstekt eller har förvälld fryst Karljohan så kan du räkna 2,5 -3 dl eller 200-225 gram förvälld tärnad svamp till 4 portioner.

Smaksättningar

Här är såsen bara med Karljohan och grädde, soja, salt och peppar för att få den fina rena svampsmaken.

Andra smaksättningar som passar i såsen är: 0,5 färsk pressa vitlök eller 1 krm vitlökspulver; 1 msk hackad schalottenlök eller 1 krm lökpulver; örter som något krm torkad dragon; timjan och rosmarin; någon msk Dijonsenap; några msk Japansk ljus soja istället för kinesisk soja samt något krm chiliflakes för en lite hetare touch.

Vegan variant

Byt ut grädden mot sojagrädde eller Oatly Imat samt smör mot margarin eller olivolja. Serverar du med pasta så välj en pasta utan ägg (se innehållförteckning) eller bönpasta.

Red med maizena för en glutenfri, laktosfri och vegan redning.

Vill du ha laktosfri sås kan du ta mjölkfritt smör samt laktosfri grädde.

Med vetemjöl

Vidare kan såsen redas med någon msk vetemjöl istället för maizena. Rör då ut mjölet med svamp och smör samt fräs i början och tillsätt sedan grädde och puttra i fem minuter.

E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-04