Fläskfilé med kantarellsås
Fläskfilé med kantarellsås och förslag på tillbehör med kokt potatis, kokt blomkål och morot samt lite spenatsallad.
Kött, potatis och sås. Samt lite kokta goda morötter och blomkål till.
Tillagning
- Förbered tillbehör: Börja förbereda potatisen. Skrubba och koka upp vatten med salt. Rensa och dela blomkål i bitar. Skala morötterna samt skär bort blasten.
- Börja med såsen: Rensa kantareller och skär i bitar. Fräs i en panna tills vattnet kokat bort. Rör då och då.
- Tillsätt smör, salt och peppar. Rör och fräs någon minut.
- Tillsätt vatten.
- Vispa ut mjölet i den kalla grädden och tillsätt under omrörning. Koka upp till en sås och låt stå på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i potatis och koka den mjuk 15-20 minuter.
- Slanta morötterna.
- Koka upp vatten med salt till blomkål och morötter.
- Förbered köttet: putsa ev, bort senan från fläskfilén om du vill. Skär ut 12 skivor ca 1 cm tjocka. Spara ev. undan överbliven fläskfilé.
- Koka blomkålen och morötterna i fem minuter.
- Salta och peppra köttet och stek det i smör. Om du grillar köttet penslar du det med lite olivolja. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
- Lägg såsen och köttet i samma stekpanna som du stekt svampen i och låt småputtra någon minut.
- Skölj och grovhacka bladpersiljan. Skölj ruccola.
- Dela den kokta varma potatisen i halvor och blanda med smör, salt, peppar, blomkål, morötter, bladpersilja och ruccola.
- Servera potatisblandningen till fläskfilén med kantarellsåsen.
Varianter
Fläskfilén kan stekas eller grillas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal