Fläskfilé med kantarellsås

Fläskfilé med kantarellsås, kokt potatis, kokt blomkål och morot.
Fläskfilén kan stekas eller grillas.

4 portioner fläskfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • Kantarellsås: 1 liter färska kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl vatten
  • 2 mjöl
  • 2,5 dl grädde
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 huvud blomkål
  • 200 gram morötter, helst knippmorötter
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 40 gram ruccola eller babyspenat
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered tillbehör: Börja förbereda potatisen. Skrubba och koka upp vatten med salt. Rensa och dela blomkål i bitar. Skala morötterna samt skär bort blasten.
  2. Börja med såsen: Rensa kantareller och skär i bitar. Fräs i en panna tills vattnet kokat bort. Rör då och då.
  3. Tillsätt smör, salt och peppar. Rör och fräs någon minut.
  4. Tillsätt vatten.
  5. Vispa ut mjölet i den kalla grädden och tillsätt under omrörning. Koka upp till en sås och låt stå på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg i potatis och koka den mjuk 15-20 minuter.
  7. Slanta morötterna.
  8. Koka upp vatten med salt till blomkål och morötter.
  9. Förbered köttet: putsa ev, bort senan från fläskfilén om du vill. Skär ut 12 skivor ca 1 cm tjocka. Spara ev. undan överbliven fläskfilé.
  10. Koka blomkålen och morötterna i fem minuter.
  11. Salta och peppra köttet och stek det i smör. Om du grillar köttet penslar du det med lite olivolja. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  12. Lägg såsen och köttet i samma stekpanna som du stekt svampen i och låt småputtra någon minut.
  13. Skölj och grovhacka bladpersiljan. Skölj ruccola.
  14. Dela den kokta varma potatisen i halvor och blanda med smör, salt, peppar, blomkål, morötter, bladpersilja och ruccola.
  15. Servera potatisblandningen till fläskfilén med kantarellsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer