Ta hand om svamp - förbered, fräs och frys

Här hittar du tips på hur du kan ta hand om svamp - förbereda den, fräsa, steka och frysa den om du vill. En variant på förvälld svamp.

Funkar med matsvamp som Karl-Johanssvamp (stensopp), smörsopp, kantarell, trattkantarell, champinjon, skogschampinjon, portabello, citronslemskivling, goliatmusseron, fjällskivling, shii-take eller ostronskivling.

Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att till servering sedan fräsa svampen i en klick smör, margarin eller eller olja.

Svamp innehåller mycket vatten - speciellt kantareller - som man fräser bort innan man fryser eller steker den i fett för smak.

Serveringförslag

Fräst och stekt svamp kan man servera på massor av vis och i många rätter.

  • Servera smaksatta med smör, salt och peppar. Smörstekt svsmp kantareller, champinjoner, Karljohan med mera är gott som tillbehör.
  • Annat gott att fräsa med svamp är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; blanda med riven parmesan; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.
  • Fräst svamp kan man blanda svampsallad, stuvning, röror, soppor, grytor med mera.

Till svampsås

  • Med bottenredning: fräs svampen torr, tillsätt någon msk smör och någon msk vetemjöl och rör ut. Tillsätt 2-3 dl grädde samt 1-2 dl mjölk eller vatten; koka fem minuter. Smaka av med en tsk kinesisk soja, salt och svartpeppar.
  • Med maizenaredning: fräs den i smör och tillsätt 2-3 dl grädde grädde, några msk creme fraiche, 1 tsk soja, någon dl vatten samt lite grönsaksbuljongtärning för en snabb och mycket god sås - prova ex. med grillad lax. Red med någon msk ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av med salt och svartpeppar. Exempelvis som denna Karljohansvampsås.

Tips till fryst svamp

Fryst svamp håller sig ca 6 månader i frysen. Fryses helst utan smör, margarin, olja, salt och peppar. Tina i kylen, rumstemperatur, i mikron eller fräs den i direkt i pannan från frysen (häll ev. på någon halv dl vatten och lock samt låt koka tills den tinat).

Svamp är tacksamt på det sättet då den tål att misshandlas. När du sedan ska använda den så fräser du den i lite smör, margarin eller olja samt smakar av med salt och peppar.

Förvälld svamp

Att förvälla är egentligen att snabbt koka något med vatten och sedan kyla av det. Men med svamp menar många när de pratar om att förvälla den att fräsa svampen torr så att all vätska kokar bort - som i mitt recept här.

Vill du förvälla svamp så ska du tillsätta något krm salt och någon dl vatten och koka ur svampen 2-3 minuter i panna. Vissa svampar ska man förvälla flera gånger för att kunna äta - exempel är murklor (som du ska undvika helt och inte laga alls då det anses för riskfyllt). Kolla i uppdaterad och aktuell svampkokbok om svampen behöver förvällas.

4 portioner svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk svamp som Karl-Johanssvamp (stensopp), smörsopp, kantarell, trattkantarell, champinjon, skogschampinjon, portabello, citronslemskivling, goliatmusseron, fjällskivling, shii-take eller ostronskivling
  • 2 msk smör, margarin eller olivolja, majsolja, rapsolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa, borsta bort skräp och putsa bort fula delar på svampen.
  2. Skär i den i bitar - tärna eller strimla den.
  3. Fräs svampen på medelvärme eller låg värme i 20 minuter i en torr panna så att vätskan i svampen dunstar bort. Har du mycket svamp så får du fräsa i omgångar eller i flera pannor.
  4. När svampen är fräst kan du frysa in den eller tillsätta fett och steka vidare till några minuter till servering (se nedan).
  5. Till servering: tillsätt smör, margarin eller olja och fräsa några minuter till för bästa smak till. Smaka av med salt och peppar. Servera som den är eller använd till det du vill ex. sås, stuvning eller paj. Den stekta svampen kan också förvaras i kylen några dagar.
  6. Fryst svamp: fördela svampen i ex. en liters fryspåsar och platta till dem. Lägg dem med de tillplattade påsarna med mellanrum i frysen så att de fryser så snabbt som möjligt. Ställ gärna upp frysen på snabbfrys eller någon max-frys inställning. Ta fram och tina svampen och stek den sedan i smör, margarin eller olja samt smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer