Grillad lax med Karl-Johansvamp

Introduktion och förberedelse

Grillad lax med Karl-Johansvamp även kallad stensopp. Här med kokt färskpotatis och lite grönt. En god sommarrätt på grillen som passar om du har turen att hitta några Karl-Johansvampar i skogen eller så kan du såklart trumfa med att köpa dem i affären.

Räkna 4 portionsbitar lax på ca 130 gram styck. Det finns portionsvis frysta som bara är att tina. Eller köp en fin färsk bit laxsida med skinn och skär ut valfritt stora portionsbitar. Se till att skinnet är fjällat.

Vintips till grillad lax får bli ett vitt ekfatslagrat av druvan Chardonnay.

Du kan ta annan svamp istället för Karl-Johansvamp eller blanda som du vill. Några goda matsvampar som passar är champinjoner, skogschampinjoner, portabello, shii-take, ostronskivling, kantareller eller trattkantareller. Istället för färskpotatis kan du ta delikatesspotatis som Amandine eller annan god sort.

Laxen kan också stekas i grillpanna eller stekpanna. Eller bakas i ugn på 200 grader i ca 20 minuter.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 520 gram laxfilé med skinn eller 4 portionsbitar laxfilé utan skinn
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Karl-Johansvampsås: 500 gram Karl-Johansvamp
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 dl kokbar creme fraiche
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 knippe rädisor
  • 65 gram - en påse - babyspenat

Tillagning

  1. Gör såsen: Rensa, borsta bort skräp och putsa bort fula delar på svampen. Skär i den i bitar - tärna eller strimla den. Fräs svampen på medelvärme eller låg värme i 20 minuter i en torr panna så att vätskan i svampen dunstar bort.
  2. Skrubba och rensa potatis. Sätt igång grillen. Börja koka potatis (tar ca 20 minuter beroende på storlek).
  3. Tillsätt smör eller margarin till svampen och stek några minuter till så att de får lite färg.
  4. Smula över buljongtärning samt häll i vatten med svampen. Koka upp. Tillsätt och rör i creme fraichen.
  5. Skölj och skär rädisor i skivor. Skölj spenaten och hacka den grovt.
  6. Smaka av såsen med salt och peppar.
  7. Vänd laxen i olivolja, salt och peppar runt om i en skål.
  8. Dags att grilla: Gör ev. rent gallret och torka av. Se till att gallret är hett. Lägg laxen med köttsidan nedåt och rör ej i några minuter utan låt få yta och grillrand så lossar laxen om du petar loss den underifrån med en stekspade eller grillspade.
  9. Vänd laxen och grilla den klart med skinnsidan nedåt. Sänk ev. värmen. Lägg gärna på lock om din grill har det. Grilla tills laxen är genomstekt. Kolla med en gaffel och stick lite om laxköttet är fast, ljust rosa och flikar sig är laxen färdiggrillad.
  10. Servera den grillade laxen med kokt färskpotatis, Karl-Johanssåsen och rädisor och spenat.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.