Citronskivlingsmacka

Introduktion och förberedelse

Citronskivlingsmacka du lagar med smörstekt bröd toppad med gräddstuvad citronskivling. Gott som förrätt, lunch eller lätt middag med en sallad.

Kan också serveras som snittar om du skär brödet i trekanter. Räkna då att det blir fyra stora snittar eller åtta små snittar från nedan två mackor. Då behöver du ej skära bort kanterna på brödet tycker jag - se bild.

Samma stuvning kan också användas som svampstuvning till annat ex. på omelett eller späs med lite mer grädde till svampsås som passar till det mesta - speciellt till fisk som stekt eller grillad lax eller vit fast fisk eller kyckling, gryta med fläskfilé, renskav eller vilt som älgbiffar.

Stuvningen kan förberedas innan och förvaras i kylen samt sedan värmas till servering.

Du kan ta vanligt vitt bröd som formfranska eller ett ljust surdegsbröd eller liknande.

Utan grädde och stuvning

Man kan också skippa stuvningen helt och bara steka svampen i smör eller olivolja samt en 1/4 klyfta vitlök och ha på mackan med persilja, flingsalt och svartpeppar. Enkelt och snabblagat.

Gratinera med ost

En festlig variant är även att gratinera mackorna med stuvningen toppad med några msk lite riven ost i ugnen på 225 grader några minuter tills osten fått färg.

Kännetecken och rensning

Citronsskivlingen har en fast konsistens och lite smak av citron. Citronslemskivling heter svampen egentligen i svampboken och den känner du igen på att den är just slemmig samt har ljust brun hatt och kropp och är gul på nedre delen av den vita foten - se bild.

Dubbelkolla på nätet som wikipedia eller med en bra uppdaterad svampbok också om du inte är riktigt säker på vilken svamp du plockat. Tack till Eva och Lennart Henjer som visade mig citronskivlingarna på svamputflykt. Vi hittade svampen i barrskog i Blekinge där vi även hittade Karl-Johan och kantareller.

Ett tips är att rensa den direkt när du plockar den - dela den då på mitten och skrapa och dra med en liten kniv bort slemmet från hatten och stammen innan du lägger den i svampkorgen - annars slemmar den i svampkorgen.

Vintips

Till svampmackorna passar ett vitt kylt vin som Pinot Gris eller Gewurtztraminer från Alsace. Ett kylt mousserande vin som en Cava, Cremant de Bourgogne eller Champagne passar också. Kall öl som IPA eller en smakrik lageröl är andra tips. Alkoholfri öl som Clausthaler unfiltered passar med.

2 mackor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 130 gram citronslemskivling, rensad och tärnad
  • 1 msk smör
  • 1,2 dl grädde
  • 1 krm kinesisk soja
  • 2 tsk ljus maizenaredning
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 krm svartpeppar eller citronpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 msk smör att steka brödet i

Tillagning

  1. Rensa svampen om det ej redan är gjort. Dela den längs med mitten och skrapa bort allt slem från hatt och fot. Skär bort eventuella fula delar. Tärna svampen.
  2. Stek svampen i en torr panna några minuter tills den mest vätskan dunstat bort.
  3. Tillsätt smör och bryn svampen lätt någon minut.
  4. Tillsätt grädde, soja, salt och peppar. Koka ihop.
  5. Red stuvningen med lite maizenaredning till önskad tjocklek.
  6. Skölj och hacka persilja samt vänd i det i stuvningen. Spara någon nypa till garnering om du vill. Håll varm till servering. Hit kan du förbereda och ha stuvningen kall i kylen samt värma till servering.
  7. Skär bort kanterna från brödet.
  8. Stek brödet i smör på båda sidor så att det får lite färg.
  9. Toppa bröden med svampstuvningen och servera direkt. Garnera eventuellt med lite hackad persilja - jag hade små ringblomsblad också som garnering på bilden.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.