Torkade trattkantareller

Introduktion och förberedelse

Torkade trattkantareller som du kan förvara på burk i flera år och ha till matlagning. Fulla av extra smak (umami).

Förslag att använda torkade trattisar till

 • Jättegoda att smula över såser, soppor, wok, pokebowl med mera.
 • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på.
 • Eller stek/fräsa med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
 • Kan smulas eller läggas i torkade i maten. Även läggas i blöt fem minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten någon minuter.

Du behöver

Förvaras i rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 - 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.

Du behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ myggnät spända i en träram. Lägg den gärna så solen kommer åt dem och torkar lite extra på dagen.

Eller använda en torkmaskin och följa dess instruktioner.

1 liter torkade kantareller

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 7 dagar
 • Klart på: 7 dagar 30 min

Ingredienser

 • 3 liter trattkantareller

Tillagning

 1. Skölj svampen. Rensa och dra isär trattkantarellerna så att du kan göra rent i mitten och de blir i mindre delar. Skär bort en bit av stammen. Lägg på en tidning att rinna av några timmar.
 2. Lägg ut på 2-3 galler (ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar) med hushållspapper under. Torka i en vecka tills de är torra. Vänd gärna runt dem någon gång per dag. Tips är att ställa gallren med svampen på ett ställe med lite värme under - jag brukar balansera dem och luta en ända över mot ett element och den andra ändan på en stol eller pall. Man kan också ställa på lägsta värme i en varmluftsugn men värmen får ej gå över 30 grader - då går det på något dygn. Över 50 grader kan den bli besk. Vidare kan man ställa dem under en värmepump - då går det på något dygn. Svampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
 3. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock - håller i flera år.
 4. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Lägg ev. i lite vatten att svälla upp fem minuter innan. Eller smula direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande. Kan även kokas i någon minut. Vidare stekas i smör eller olja, med lite vitlök samt några msk vatten och smaksättas med ljus japansk soja - med lite grädde också så får du en enkel sås.
E-mail
Medel: 4.6 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-02