Torkade trattkantareller

Introduktion och förberedelse

Torkade trattkantareller som du kan förvara på burk och ha till matlagning. Fulla av extra smak (umami).

Här hur du torkar trattkantareller med eller utan ugn samt i torkmaskin, svamptork eller dehydrator.

Användning

  • Kan smulas eller läggas i torkade i maten. Torkade trattkantareller ger fyllig och god smak att smula över såser, soppor, wok, pokebowl med mera.
  • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj med.
  • Svampen kan läggas i blöt 10-15 minuter och sedan hällas av i durkslag och kramas ur. Eller förvällas/kokas i lite hett vatten någon minut.
  • Ett enkelt grönsakstillbehör får du med stekt blötlagd svamp med lite smör blandad med grönsaker som broccoli, gröna sojabönor, brysselkål, vaxbönor eller liknande. Kan då även smaksättas på asiatiskt vis med majsolja, sesamolja, chiliflakes, vitlök, ingefära och ljus soja.

Du behöver

  • Rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 - 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.
  • Torkar du utan ugn eller dehydrator behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ myggnät spända i en träram. Lägg den gärna så solen kommer åt dem och torkar lite extra på dagen.

I dehydrator eller torkmaskin

Vidare kan man använda en torkmaskin eller dehydrator och följa dess instruktioner. Vanligt är att rensa svampen, dra isär stora svampar i två delar och sedan placera i torken samt torka i ca 7-10 timmar.

Varianter

Svart trumpetsvamp kan torkas på samma vis och blir mycket god.

1 liter torkade kantareller

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 30 min

Ingredienser

  • 3 liter färska trattkantareller

Tillagning

  1. Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna. Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel. Har du späda fina kantareller kan du nu torka dem. Lite större och smutsigare kantareller brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull. Lägg kantarellerna i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke. Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts. Dela svampen i grova bitar för hand eller med kniv. Låt rinna av väl. Torka lite lätt på med hushållspapper när du lägger upp dem för torkning.
  2. UTAN UGN: Sprid ut de rensade trattkantarellerna med lite mellanrum på 2-3 galler (ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar) med hushållspapper under. Torka i en vecka tills de är torra. Vänd gärna runt dem någon gång per dag. Tips är att ställa gallren med svampen på ett ställe med lite värme under - jag brukar balansera dem och luta en ända över mot ett element och den andra ändan på en stol eller pall.
  3. I UGN: Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft. Värmen ska helst ej gå över 50 grader. Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn. Vänd runt dem 2-3 gånger. Över 50 grader kan svampen bli besk.
  4. I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Rensa svampen, dra isär stora svampar i två delar och placera med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kolla efter några timmar om de är helt torra då är de klara. Kontrollera gärna anvisningarna i manualen.
  5. Trattkantarellerna ska vara knastertorra och gå att smula sönder.
  6. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock - håller i minst något år.
  7. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter. Häll av och krama ur. Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till. Även gott med lite hackad vitlök i på slutet. Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med. Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-08