Lammrostbiff i ugn

Hur du steker, marinad och temperaturer på lammrostbiff som är en mör övre del på lammsteken. Här har jag marinerat den några timmar eller över natten innan. Men det går också att steka den direkt då den redan är mör. God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden).

Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner. Räkna ca 150 g per portion eller mer.

Till ugnsstekt lammrostbiff kan du servera valfri sås ex. bearnaisesås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki, skordalia, vit bönsås eller sås majonnäs med sardeller. Som tillbehör passar potatisgratäng, Grekisk potatisgratäng med aubergine (se bild) rostade rotfrukter eller potatisklyftor. Sallad som tomatsallad, sallad med fetaost eller salladsfat passar till lammrostbiff.

Vintips till lammrostbiff är ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien.

Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.

4 portioner lammrostbiff

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 600 g lammrostbiff utan kappa
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 0,5 dl rött vin

Tillagning

  1. Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver ej marineras mer än att få god smak. Förslagsvis någon 2-3 timmar upp till över natten i kylen.
  2. Förbered sås och tillbehör efter önskemål under tiden lammrostbiffen marineras.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.
  5. Lyft över den på ett ugnsfast fat eller stekpanna.
  6. Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
  7. Stek lammrostbiffen färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter. Ta ut lammrostbiffen och låt den vila övertäckt några minuter innan du skär upp den. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga 3-5 grader efter att du tagit ut lammrostbiffen. Har du ingen stektermometer så kan du ta ut köttet och skära ett litet snitt och se om det är genomstekt som du vill ha det.
  8. Låt lammsteken vila minst 5 minuter. Helst övertäckt med lock eller ex. inslagen i folie.
  9. Skär upp lammrostbiffen mot köttfibrerna i ca 1 cm tjocka skivor och servera direkt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer