Lammrostbiff i ugn
Helstekt lammrostbiff i ugn blir mör och god med timjan, rosmarin, rött vin, vitlök och salvia.
Ett grundrecept med god marinad och tips på stekgrad och tillbehör.
Tillagning
- Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, svartpeppar, rosmarin, timjan, salvia och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver ej marineras mer än att få god smak. Förslagsvis någon 2-3 timmar upp till över natten i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Förbered sås och tillbehör efter önskemål.
- Ta upp köttet ur marinaden. Spara marinaden. Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör samt salt och peppar.
- Lyft över den på ett ugnsfast fat eller stekpanna. Häll marinaden med kryddorna över.
- Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
- Stek lammrostbiffen färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter. Ta ut lammrostbiffen och låt den vila övertäckt några minuter innan du skär upp den. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga 3-5 grader efter att du tagit ut lammrostbiffen. Har du ingen stektermometer så kan du ta ut köttet och skära ett litet snitt och se om det är genomstekt som du vill ha det.
- Ta ut och låt lammsteken vila minst 5 minuter. Helst övertäckt med lock eller med folie.
- Skär upp lammrostbiffen mot köttfibrerna i ca 1 cm tjocka skivor och servera direkt med önskade tillbehör.
- Ett förslag är att lägga tillbaka den skivade lammrostbiffen i formen och slå sås runt samt garnera med färsk timjan, rosmarin och salvia.
Serveringsförslag
- Ett förslag är som på bilden med Hasselbackspotatis, svampsås - med Karljohan eller kantarell - grönsallad som babyspenat med tomater samt kokta marinerade linser och aroniagelé (eller annan gelé).
- Valfri sås som bearnaisesås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki, skordalia, vit bönsås eller sås majonnäs med sardeller.
- Tillbehör passar potatisgratäng, Grekisk potatisgratäng med aubergine rostade rotfrukter eller potatisklyftor.
- Sallad som tomatsallad, sallad med fetaost eller salladsfat passar till lammrostbiff.
Framförhållning
Lammrostbiff är en mör övre del på lammsteken. Här har jag marinerat den några timmar eller över natten innan. Men det går också att steka den direkt då den redan är mör.
Tips
- Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner. Räkna ca 150 g per portion eller mer.
- Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.
Stekgrad
God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden). Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader.
Vintips till lammrostbiff
Ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien passar till lammet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal