Lammrostbiff i ugn

Helstekt lammrostbiff i ugn blir mör och god. Här med tips på tillbehör som potatisgratäng och rödvinssås med mera. Ett grundrecept med god marinad och tips på stekgrad.

Lammrostbiff är en mör övre del på lammsteken. Här har jag marinerat den några timmar eller över natten innan. Men det går också att steka den direkt då den redan är mör.

God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden). Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader.

Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner. Räkna ca 150 g per portion eller mer.

Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.

Vilka tillbehör passar till lammrostbiff?

Vintips till lammrostbiff

Ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien passar till lammet.

4 portioner lammrostbiff

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 600 g lammrostbiff utan kappa
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 0,5 dl rött vin

Tillagning

  1. Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver ej marineras mer än att få god smak. Förslagsvis någon 2-3 timmar upp till över natten i kylen.
  2. Förbered sås och tillbehör efter önskemål under tiden lammrostbiffen marineras.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.
  5. Lyft över den på ett ugnsfast fat eller stekpanna.
  6. Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
  7. Stek lammrostbiffen färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter. Ta ut lammrostbiffen och låt den vila övertäckt några minuter innan du skär upp den. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga 3-5 grader efter att du tagit ut lammrostbiffen. Har du ingen stektermometer så kan du ta ut köttet och skära ett litet snitt och se om det är genomstekt som du vill ha det.
  8. Låt lammsteken vila minst 5 minuter. Helst övertäckt med lock eller ex. inslagen i folie.
  9. Skär upp lammrostbiffen mot köttfibrerna i ca 1 cm tjocka skivor och servera direkt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer