Lammrostbiff i ugn

Hur du steker, marinad och temperaturer på lammrostbiff som är en mör övre del på lammsteken. Här har jag marinerat den några timmar eller över natten innan. Men det går också att steka den direkt då den redan är mör. God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden).

Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner. Räkna ca 150 g per portion eller mer.

Till ugnsstekt lammrostbiff kan du servera valfri sås ex. bearnaisesås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki, skordalia, vit bönsås eller sås majonnäs med sardeller. Som tillbehör passar potatisgratäng, Grekisk potatisgratäng med aubergine (se bild) rostade rotfrukter eller potatisklyftor. Sallad som tomatsallad, sallad med fetaost eller salladsfat passar till lammrostbiff.

Vintips till lammrostbiff är ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien.

Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.

4 portioner lammrostbiff

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 600 g lammrostbiff utan kappa
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 0,5 dl rött vin

Tillagning

  1. Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver ej marineras mer än att få god smak. Förslagsvis någon 2-3 timmar upp till över natten i kylen.
  2. Förbered sås och tillbehör efter önskemål under tiden lammrostbiffen marineras.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.
  5. Lyft över den på ett ugnsfast fat eller stekpanna.
  6. Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
  7. Stek lammrostbiffen färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter. Ta ut lammrostbiffen och låt den vila övertäckt några minuter innan du skär upp den. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga 3-5 grader efter att du tagit ut lammrostbiffen. Har du ingen stektermometer så kan du ta ut köttet och skära ett litet snitt och se om det är genomstekt som du vill ha det.
  8. Låt lammsteken vila minst 5 minuter. Helst övertäckt med lock eller ex. inslagen i folie.
  9. Skär upp lammrostbiffen mot köttfibrerna i ca 1 cm tjocka skivor och servera direkt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer