Grillad zucchini

Introduktion och förberedelse

Grillad zucchini med samt tips på smaksättning. Enkelt, nyttigt, billigt och gott.

Serveringsförslag

  • Passar som grönsakstillbehör till det mesta.
  • Passa på att grilla lite andra grönsaker på samma vis som portabello, aubergine och potatis.
  • Servera som sallad med förslagsvis skivade tomater, babyspenat, riven morot, blandad grönsallad osv. Ringla över lite olivolja och lite vinäger som vit eller mörk balsamvinäger samt strö över lite flingsalt och svartpeppar till servering.

Smaksättning

  • Zucchini eller squash blir god att helt enkelt grilla i skivor med lite olja, salt och peppar. Även 1/2 finhackad eller pressad vitlök ger god smak.
  • Om man vill kan man marinera och smaksätta vidare som i mitt förslag nedan med vitlök, ketjap manis - en söt indonesisk soja samt örter som oregano, timjan, rosmarin och salvia. Det är valfritt.

Varianter

  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller teryakisås.
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.
  • Ta i chili som en hackad färsk röd chili; något krm chiliflakes; 1/2 tsk sriracha chilisås eller sambal oelek.
  • Grilla med olja, salt och peppar samt servera med ett kryddsmör exempelvis Café de Paris som får smälta över zucchinin till servering.

Till många

Lätt att dubblera och laga till många. Kan då grillas i god tid och förvaras i kylen. Sedan kan den värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen.

Grilla eller steka

Zucchinin kan också stekas i grillpanna eller stekpanna.

Grillade skivor av zucchini eller squash med ketjap manis, vitlök och örter som salvia, rosmarin, oregano och timjan.
Grillade skivor av zucchini eller squash blir goda som de är med olja, salt och peppar. Eller gör som ovan och smaksätt med med ketjap manis, vitlök och örter som salvia, rosmarin, oregano och timjan.

4 portioner grillad zucchini

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 medelstora zucchini eller 3 små
  • 4 msk olivolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk ketjap manis (valfritt
  • 2 krm torkad oregano eller 1 msk färsk hackad oregano (valfritt)
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk hackad timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 msk färsk hackad rosmarin (valfritt)
  • 1 krm torkad salvia eller 1/2 msk färsk hackad salvia (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär bort blomfästet. Skiva i ca 0,5-1 cm tjocka skivor. Mindre zucchinis passar att skiva på längden eller i sneda skivor eller i fyra delar på längden.
  2. Blanda zucchini med olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Om du vill kan du tillsätta mer smaksättning. Förslagsvis finhackad eller pressad vitlök; ketjap manis samt örter. Blanda runt med zucchinin. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  4. Grilla zucchinin så att den får färg på medelvärme i ca 3 minuter på varje sida. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme ca 5 minuter till. Zucchinin ska bli mjuk och genomstekt men ej bränd. Pensla gärna någon gång med marinaden som är kvar i bunken.
  5. Zucchinin är klar att serveras. Smaka av en liten bit och strö ev. över lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-25

Tillbehör och liknande recept: