Hjortfilé med kantarellsås

Hjortfilé kan bytas mot annan viltfilé som älgfilé eller rådjursfilé.
Klyftpotatis är gott till.
Räkna 4 bitar hjortfilé på 120-140 gram styck.
Vintips blir smakrik belgisk öl som Leffe eller ett rött fylligt vin av Cabernet Sauvignon.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar bra till. Kokt blomkål, broccoli, vaxbönor eller brysselkål också.
Istället för färsk svamp kan du ta 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller blandat.

4 portioner hjortfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g hjortfilé
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman
  • 0,5 dl vatten
  • Klyftpotatis: 16 fasta potatisar ex. delikatesspotatis
  • 3 msk solrosolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered först klyftpotatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisar. Skölj av potatisklyftorna i ett durkslag. Skaka av vatten. Blanda med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast stekpanna eller annan ugnsform. Ställ klyftorna upp jämte varandra så fastnar de ej i botten så lätt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden resten.
  2. Kantarellsås: rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  6. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  7. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  8. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja och ställ åt sidan.
  9. Värm en stekpanna.
  10. Blanda 1 dl mjöl, 0,5 tsk salt och 1 krm peppar på en tallrik och vänd hjortfiléerna i mjölblandningen.
  11. Bryn hjortfiléerna runt om i smör och olivolja.
  12. Häll på en skvätt grädde samt vatten och rör om.
  13. Tillsätt kantarellsåsen och rör om. Låt hjortfiléerna småputtra fem minuter tills de är lagom genomstekta med lite rött kvar. Använd gärna lock på spisen eller folie. Eller sätt in hela pannan i ugnen.
  14. Servera hjortfiléerna med kantarellsåsen samt klyftpotatis, sallad och ev. kokta grönsaker till. Gelé som svartvinbärsgelé passar också till.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer