Hjortfilé med kantarellsås

Hjortfilé som bryns och hastigt får koka med kantarellsåsen i pannan får mycket god smak. Klyftpotatis är gott till. Tomatsallad och/eller grönsallad passar bra till. Kokt blomkål, broccoli, vaxbönor eller brysselkål också.

Hjortfilé kan bytas mot annan viltfilé som älgfilé eller rådjursfilé.

Räkna 4 bitar hjortfilé på 120-140 gram styck.

Istället för färsk svamp kan du ta 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller blandat.

Att dricka till

Vintips blir smakrik belgisk öl som Leffe eller ett rött fylligt vin av Cabernet Sauvignon.

4 portioner hjortfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g hjortfilé
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman
  • 0,5 dl vatten
  • Klyftpotatis: 16 fasta potatisar ex. delikatesspotatis
  • 3 msk solrosolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered först klyftpotatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisar. Skölj av potatisklyftorna i ett durkslag. Skaka av vatten. Blanda med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast stekpanna eller annan ugnsform. Ställ klyftorna upp jämte varandra så fastnar de ej i botten så lätt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden resten.
  2. Kantarellsås: rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  6. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  7. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  8. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja och ställ åt sidan.
  9. Värm en stekpanna.
  10. Blanda 1 dl mjöl, 0,5 tsk salt och 1 krm peppar på en tallrik och vänd hjortfiléerna i mjölblandningen.
  11. Bryn hjortfiléerna runt om i smör och olivolja.
  12. Häll på en skvätt grädde samt vatten och rör om.
  13. Tillsätt kantarellsåsen och rör om. Låt hjortfiléerna småputtra fem minuter tills de är lagom genomstekta med lite rött kvar. Använd gärna lock på spisen eller folie. Eller sätt in hela pannan i ugnen.
  14. Servera hjortfiléerna med kantarellsåsen samt klyftpotatis, sallad och ev. kokta grönsaker till. Gelé som svartvinbärsgelé passar också till.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer