Kantarellbruschetta

Introduktion och förberedelse

Kantarellbruschetta är min variant på vanlig bruschetta fast med goda svenska smörstekta kantareller på toppen.

En bruschetta av stekt eller grillat ljust bröd eller surdegsbröd med frästa kantareller och tomatsallad, balsamvinäger, färsk basilika och parmesan.

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt, på buffé delade i halvor eller snittar delade på tre delar.
  • Eller som en lätt lunch eller middag med en äppelsallad eller annan grönsallad till.

Kan förberedas

Du kan förberda bröden med vitlök och olja i en påse, tomatsallad i kylen, riven ost och smörstekta kantareller innan och sedan grilla eller steka bröden till servering.

    Varianter

    • Du kan steka i stekpanna eller grilla brödet på utegrill eller i grillpanna.
    • Annat som passar att blanda med tomaterna är tärnad avokado, grovt delad mozzarella och finhackad rödlök.
    • Du kan blanda ut med annan matsvamp från svampskörden som Karljohan, citronskivling, trattkantareller osv.
    • Andra liknande varianter är att laga gratinerade kantarellmacka, kantarellsnittar eller kantarelltoast.

    Vegan och vegetarisk variant

    Utesluter du parmesan samt ersätter smör med mjölkfritt margarin får du den vegan och vegetarisk bruschetta.

    Två kantarellbruschetta på tallrik
    Förutom goda smörstekta kantareller toppade jag bröden med fin balsamvinäger, kallpressad olivolja, flingsalt, färsk basilika och persilja, mogna tomater, riven parmesan samt lite nymalen svartpeppar. Blir också gott med Karljohan eller citronskivling.

    Val av ingredienser

    Du kan ta så fina ingredienser du önskar - desto godare blir det.

    Jag plockade kantareller, använde ett italienskt bondbröd, riven parmesan parmigiano reggiano, fin kallpressad italiensk olivolja, en tioårig Aceto Balsamico de Modena, färsk basilika, färsk bladpersilja, mogna hemodlade tomater samt flingsalt och nymalen svartpeppar.

    Ett dagsgammalt bröd som ljust italienskt bondbröd eller surdegsbröd funkar utmärkt. Dagsfärskt bröd går också bra men bäst blir det faktiskt på lite gammalt bröd.

    Som tomater funkar vilka mogna goda tomater som helst. Du kan du ta ekologiska små tomater, cocktailtomater, romatomater, bifftomater, kvisttomater eller plommontomater.

    Att dricka till

    Vintips till kantarellbruschettan är ett kylt vitt vin från norra italien som Soave Classico eller annat vitt vin från druvan Garganega, Chardonnay eller Pinot blanc.

    2 bruschetta med kantareller

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 20 min

    Ingredienser

    • 175 gram rensade kantareller
    • 1 msk smör
    • 5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 175 gram tomater som cocktailtomater, kvisttomater eller plommontomater
    • 8 blad färsk basilika
    • 2 msk hackad bladpersilja
    • 3 krm flingsalt
    • 1,5 krm svartpeppar
    • 2 msk riven parmesanost
    • 2 msk balsamvinäger
    • 1 tsk röd lagrad vinäger eller vit balsamvinäger

    Tillagning

    1. Skölj och rensa kantareller. Skär och dela i grova bitar.
    2. Fräs svampen i en torr panna tills den mesta vätskan dunstat bort.
    3. Tillsätt en msk smör och en msk olivolja, 1 krm flingsalt samt 1/2 krm svartpeppar. Fräs så svampen får färg.
    4. Hacka 1/3 av vitlöken och tillsätt den till svampen. Fräs 30 sekunder till. Sätt åt sidan till senare.
    5. Skölj och tärna tomater.
    6. Hacka basilika och bladpersilja samt blanda med tomaterna. Spara gärna lite blad till garnering.
    7. Riv lite parmesanost.
    8. Tillsätt 1 msk olivolja samt en tsk röd eller vit balsamvinäger, 1 krm flingsalt samt 1/2 krm svartpeppar till tomaterna.
    9. Gnid in brödskivorna på båda sidor med vitlök från klyftan du har kvar. Gnid in med olivolja.
    10. Hit kan du förbereda och ha stekta kantareller, bröd och tomatsallad färdigt tills det är dags att äta.
    11. Stek bröden så de får färg på båda sidor i en stekpanna. Eller grilla dem på utegrill.
    12. Dags att servera: lägg upp de stekta eller grillade bröden på tallrik eller fat. Toppa med kantarellerna, tomatsalladen, droppa över balsamvinäger, strö över lite flingsalt, riven parmesan och svartpeppar samt eventuellt lite färska basilika.
    E-mail
    Medel: 4.6 (5 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15