Älgfilé med trattkantarellsås
Helstekt älgfilé som först bryns och sedan steks klart i ugnen med förslag på tillbehör som trattkantarellsås, minihasselbackspotatis samt blandad sallad.
Tips på stekgrader och fler tillbehör nedan.
Jag brynte först en hel bit älgfilé i en stekpanna och sedan lagade jag klart den i ugnen med en stektermometer. Efter det får den vila några minuter för att sedan skäras upp till servering.
Tillagning
- TRATTKANTARELLSÅS: Dela och rensa färska trattkantareller från smuts. Torkade trattkantareller låter du ligga täckta i kallt vatten i fem minuter. Häll sedan av dem och krama ur.
- Fräs trattkantarellerna i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då. När de börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud är de klara att lagas till sås.
- Salta och peppra svampen. Tillsätt smör. Stek på medelvärme några minuter.
- Tillsätt hälften av grädden och koka in den en halv minut.
- Tillsätt buljongtärning och någon dl vatten. Rör runt så buljongen löser upp sig.
- Tillsätt resten av grädden och koka upp.
- Red genom att röra i ljus maizenaredning. Koka ihop såsen och späd med vatten lite i taget till lagom tjocklek.
- Smaka av såsen med salt, peppar och en halv msk ljus soja i taget till önskad smak. Garnera eventuellt med grönt som hackad persilja eller gräslök vid servering. Håll såsen varm till servering.
- Förbered även övrigt tillbehör som minihasselbackspotatis och sallad eller det du vill ha till.
- Sätt ugnen på 180 °C vanlig ugn eller använd den värme som är ex. 225 °C vanlig ugn om du lagar hasselbackspotatis - så kan du laga köttet på samma temperatur.
- ÄLGFILÉ: Putsa filén med en vass kniv från ev. senor och hinnor. Skär ev. bort "huvudet" på filén samtidigt.
- Vänd köttet i olivolja, salt och svartpeppar.
- Bryn älgfilén runt om i smör i en ugnsfast panna.
- Sätt i en stektermometer i tjockaste delen och sätt in i nedre delen av ugnen. Har du delat upp filén i en bit som är "huvudet" så sätt in termometern i den biten först då det blir klart först. Flytta sedan termometern till mitten på den större biten.
- Stek älgfilén tills den har önskad stekgrad. 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Ta ut köttet någon grad under önskad stekgrad då temperaturen fortsätter upp någon grad efter du tagit ut köttet. Jag stekte min medium eller 60 °C.
- Lägg älgfilén att vila i folie i fem minuter.
- Ta upp köttet på en skärbräda och skär i skivor snett mot köttfibrerna. Lägg upp på fat eller tallrik. Skeda gärna lite sås över samt garnera med hackad persilja om du vill.
- Servera älgfilén med såsen och valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Här med en gräddig sås med trattkantareller eller ta vanliga gula kantareller eller annan matsvamp. Fler tips hittar du på mitt recept med trattkantarellsås eller vanlig kantarellsås.
- Jag hade minihasselbackspotatis till på bilden. Vanlig hasselbackspotatis passar också.
- Vidare hade jag lite sallad av tärnad tomat, isbergssallad, rödlök, rödkål och morot vänt i någon msk olivolja, tsk vinäger samt krm salt.
- Andra förslag på tillbehör är smashad potatis, kokt potatis, klyftpotatis, ugnsrostad skivad potatis eller blomkålsris.
- Goda grönsaker till är gröna bönor, vaxbönor, zucchini, grönsallad, tomatsallad, några stekta färska trattisar samt stekt halverad schalottenlök.
- Istället för trattkantarellsås är rödvinssås, ädelostsås eller kryddsmör som Café de Paris gott till. Eller potatisgratäng med chévre som blir sås och tillbehör i ett.
Stekgrader
- 55 °C ger röd, rosa eller blodig älgfilé.
- 60 °C ger medium eller rosastekt älgfilé.
- 70 °C ger genomstekt eller välstekt älgfilé sk welldone
Vintips
Ett rött fruktigt vin passar till älgfilén och såsen tycker jag.
- Italienskt som Valpolicella, Chianti eller Barolo. Ett förslag är en Italiensk elegant Barolo Roche från Renato Ratti.
- Eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir.
Tack till Lina för den fina älgfilén :)
Uppskattat näringsvärde per portion: 673 kcal