Rådjursstek med kantarellsås

Rådjursstek med kantarellsås och potatisgratäng. Här har jag valt att laga potatisgratäng i portionsformar men den kan också lagas i en stor form.

Räkna med att laga till 200 gram rådjursstek per portion. Det tappar lite vikt vid tillagning. 

Servera gärna med en grönsallad till som ex. salladsmix (köp en 65 grams påse).
 

6 portioner rådjursstek med kantarellsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1,5 meter bomullssnöre
  • 1 msk smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 600 gram potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Kantarellsås: 3 dl frysta inkokta kantareller eller 300 gram färska kantareller
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk hackad persilja
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullssnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
  4. Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
  5. Sätt i en stektermometer.
  6. Sätt in rådjurssteken i ugnen.
  7. Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
  8. Förbered potatisgratängen: Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en stor kastrull.
  9. Skala och pressa i vitlök.
  10. Tillsätt mjölk och grädde samt salt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  11. Koka potatisen i 10 minuter. Rör då och då. Akta så det ej bränns.
  12. Smörj sex portionsformar eller en stor gratängform med smör.
  13. Fördela potatisen i formarna eller lägg i en stor gratängform.
  14. Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
  15. Sätt in potatisen och höj värmen till 200 grader.
  16. Kantarellsås: putsa och dela kantarellerna om du använder färsk svamp.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Fräs svampen i olivolja, tillsätt smör och schalottenlök mot slutet.
  19. Pudra över vetemjöl och rör om.
  20. Tillsätt vitt vin, grädde och mjölk samt låt sjuda några minuter.
  21. Hacka persilja.
  22. Blanda ner persilja och smaka av kantarellsåsen med salt och peppar.
  23. Skär upp steken i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med lite kantarellsås samt färsk hackad persilja.
  24. Servera rådjurssteken med kantarellsåsen och potatisgratängerna samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer