Rådjursstek med kantarellsås
Rådjursstek med kantarellsås och potatisgratäng.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullssnöre.
- Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
- Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
- Sätt i en stektermometer.
- Sätt in rådjurssteken i ugnen.
- Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
- Förbered potatisgratängen: Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en stor kastrull.
- Skala och pressa i vitlök.
- Tillsätt mjölk och grädde samt salt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
- Koka potatisen i 10 minuter. Rör då och då. Akta så det ej bränns.
- Smörj sex portionsformar eller en stor gratängform med smör.
- Fördela potatisen i formarna eller lägg i en stor gratängform.
- Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
- Sätt in potatisen och höj värmen till 200 grader.
- Kantarellsås: putsa och dela kantarellerna om du använder färsk svamp.
- Skala och finhacka löken.
- Fräs svampen i olivolja, tillsätt smör och schalottenlök mot slutet.
- Pudra över vetemjöl och rör om.
- Tillsätt vitt vin, grädde och mjölk samt låt sjuda några minuter.
- Hacka persilja.
- Blanda ner persilja och smaka av kantarellsåsen med salt och peppar.
- Skär upp steken i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med lite kantarellsås samt färsk hackad persilja.
- Servera rådjurssteken med kantarellsåsen och potatisgratängerna samt gärna en grönsallad till.
Tips
- Här har jag valt att laga potatisgratängen i portionsformar men den kan också lagas i en stor form.
- Räkna med att laga till 200 gram rådjursstek per portion. Det tappar lite vikt vid tillagning.
- Servera gärna med en grönsallad till som ex. salladsmix (köp en 65 grams påse).
Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal