Pasta med trumpetsvamp

En enkel och god vegetarisk pasta med svamp och god nyriven parmesanost, smaksatt med grädde, vitlök, bladpersilja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Istället för färsk trumpetsvamp kan du ta 3 dl torkad svamp till nedan recept.
En hyllning till vår goda trumpetsvamp. Annan god matsvamp går såklart bra också som ex. Karl-Johansvamp, portabello eller kantarell. Eller skogschampinjon.
Vill du göra pastan extra lyxig så kan du tillsätta några droppar tryffelolja och massor med god riven parmesanost.
Servera gärna pastan med ett gott bröd. Vitt smakrikt vin från norra Italien passar utmärkt till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med trumpetsvamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 port tagliatelle, färsk eller torkad
  • 1 liter färsk trumpetsvamp
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • 100 gram färsk parmesan eller grana padano, valfritt
  • 4 krm gourmetsalt, flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt rejält med salt till kokvattnet ca 1 tsk.
  2. Rensa svampen om det inte är gjort.
  3. Dela svamparna och hacka dem grovt. Använder du torkad svamp så förväll den - koka upp den - i en dl vatten och låt den stå några minuter och svälla. Häll sedan av i durkslag.
  4. Börja koka pastan enligt paket. Färsk pasta kokar du sist av allt.
  5. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöken.
  6. Skölj och hacka bladpersiljan grovt.
  7. Hetta upp en panna, tillsätt smöret, löken, vitlöken och svampen. Fräs i några minuter under omrörning.
  8. Häll i vitt vin samt grädde och koka upp.
  9. Riv parmesanosten fint.
  10. Häll av pastan och blanda med svampröran i kastrullen eller en skål.
  11. Tillsätt bladpersilja, salt och svartpeppar. Blanda och smaka av med ev. mer salt och peppar.
  12. Servera och garnera ev. pastan med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer