Pasta med trumpetsvamp
Introduktion och förberedelse
Pasta tagliatelle med trumpetsvamp och parmesan är en enkel och god vegetarisk pasta med svamp.
Får god smak av nyriven parmesanost, grädde, vitlök, bladpersilja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Val av svamp
Istället för färsk trumpetsvamp kan du ta 3 dl torkad svamp till nedan recept. En hyllning till vår goda trumpetsvamp. Annan god matsvamp går såklart bra också som ex. Karl-Johansvamp, portabello eller kantarell. Eller skogschampinjon.
Varianter
Vill du göra pastan extra lyxig så kan du tillsätta några droppar tryffelolja och massor med god riven parmesanost.
Serveringsförslag
Servera gärna pastan med ett gott bröd som baguette eller grissini.
- Ska du bjuda vegetarianer eller själv är vegetarian så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vintips
Vitt smakrikt vin från norra Italien passar utmärkt till.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan. Tillsätt rejält med salt till kokvattnet ca 1 tsk.
- Rensa svampen om det inte är gjort.
- Dela svamparna och hacka dem grovt. Använder du torkad svamp så förväll den - koka upp den - i en dl vatten och låt den stå några minuter och svälla. Häll sedan av i durkslag.
- Börja koka pastan enligt paket. Färsk pasta kokar du sist av allt.
- Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöken.
- Skölj och hacka bladpersiljan grovt.
- Hetta upp en panna, tillsätt smöret, löken, vitlöken och svampen. Fräs i några minuter under omrörning.
- Häll i vitt vin samt grädde och koka upp.
- Riv parmesanosten fint.
- Häll av pastan och blanda med svampröran i kastrullen eller en skål.
- Tillsätt bladpersilja, salt och svartpeppar. Blanda och smaka av med ev. mer salt och peppar.
- Servera och garnera ev. pastan med riven parmesanost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal