Pasta med trumpetsvamp

Pasta tagliatelle med rödgul eller svart trumpetsvamp och parmesan är en enkel och god vegetarisk pasta med svamp.

Får god smak av nyriven parmesanost, grädde, vitlök, bladpersilja, flingsalt och nymalen svartpeppar.

En hyllning till vår goda trumpetsvamp.

4 portioner pasta med trumpetsvamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 port tagliatelle, färsk eller torkad
  • 1 liter färsk rödgul eller svart trumpetsvamp
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • 100 gram färsk parmesan eller grana padano, valfritt
  • 4 krm gourmetsalt, flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Tillsätt rejält med salt till kokvattnet ca 1 tsk.
  2. Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna. Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel. Har du späda fina trumpetsvampar kan du nu använda dem. Lite större och smutsigare kantareller brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull. Lägg svampen i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke. Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts.
  3. Dela svamparna och hacka dem grovt. Använder du torkad svamp så förväll den - koka upp den - i en dl vatten och låt den stå några minuter och svälla. Häll sedan av i durkslag.
  4. Börja koka pastan enligt paket. Färsk pasta kokar du sist av allt.
  5. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöken.
  6. Skölj och hacka bladpersiljan grovt.
  7. Hetta upp en panna, tillsätt smöret, löken, vitlöken och svampen. Fräs i några minuter under omrörning.
  8. Häll i vitt vin samt grädde och koka upp.
  9. Riv parmesanosten fint.
  10. Häll av pastan och blanda med svampröran i kastrullen eller en skål.
  11. Tillsätt bladpersilja, salt och svartpeppar. Blanda och smaka av med ev. mer salt och peppar.
  12. Servera och garnera ev. pastan med riven parmesanost.
Dela och rensa svampen noga. Späda fina svampar kan man använda direkt. Större svampar tycker jag det är säkrast att dela och skölja samt rensa noga från grus och smuts.
Dela och rensa svampen noga. Späda fina svampar kan man använda direkt. Större svampar tycker jag det är säkrast att dela och skölja samt rensa noga från grus och smuts.
Svart trumpetsvamp kan du rensa genom att dela dem, lägga i vatten och sedan plocka upp några i taget och samt noga skölja rent dem för att låta rinna av i ett durkslag.
Svart trumpetsvamp kan du rensa genom att dela dem, lägga i vatten och sedan plocka upp några i taget och samt noga skölja rent dem för att låta rinna av i ett durkslag.

Val av svamp

  • Istället för färsk svart eller rödgul trumpetsvamp kan du ta 3 dl torkad svamp till nedan recept.
  • Annan god matsvamp går såklart bra också som ex. trattkantarell, Karl-Johansvamp, portabello eller kantarell. Eller skogschampinjon.

Varianter

Vill du göra pastan extra lyxig så kan du tillsätta några droppar tryffelolja och massor med god riven parmesanost.

Serveringsförslag

Servera gärna pastan med ett gott bröd som baguette eller grissini.

  • Ska du bjuda vegetarianer eller själv är vegetarian så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vintips

Vitt smakrikt vin från norra Italien passar utmärkt till.

E-mail
Medel: 3.8 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-08