Gratinerad kantarellmacka

Introduktion och förberedelse

Gratinerad kantarellmacka med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller som gratineras med Västerbottenost.

Mackan är god som förrätt, lunch eller middag ev. med en god sallad; eller att göra som små snittar till tilltugg.

Du kan också servera kantarellmackan utan att gratinera den med enbart kantarellstuvning på smörstekt bröd. Istället för ljust rostbröd kan du ta annat ljust bröd efter tycke.

Lyxigt blir det med ljust surdegsbröd, snett skuren ljus baguette eller att baka egen ljus formfranska med färdig surdeg.

Att dricka till:

Gott att dricka till är en IPA öl, ljus lageröl, ett vitt vin som Gewurtztraminer, Pinot Gris eller Chardonnay funkar också. Jag gillar ett glas mjölk eller lingondricka.

4 kantarellmackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 0,7 liter rensade kantareller, ca 500 gram
  • 75 gram smör
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Västerbottenost, parmesan, grana padano eller Gruyere
  • 4 skivor vitt bröd
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek och rör i 5 minuter.
  4. Pudra över mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  6. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Finhackad persilja ger färg. Hit kan du förbereda och ha stuvningen kall i kylen om du vill.
  7. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden gyllenbruna i resten av smöret några minuter på varje sida.
  8. Fördela svampstuvningen på bröden.
  9. Fördela osten över svampstuvningen. Nu kan du servera kantarellmackorna om du önskar men även gratinera dem med ost.
  10. Sätt ugnen på grill och max värme.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5 minuter tills de har fått färg. Akta så de ej bränns.
  12. Ta ut och servera kantarellmackorna med önskade tillbehör. Garnera ev. med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (26 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.