Älgstek med kantarellsås

Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.
En god söndagsmiddag eller festlig stek.
Älgstek i ugn lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr så det är inget att laga pulled moose på ;) Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.

4 portioner älgstek med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 älgstek à ca 800 gram
  • 1 msk smör samt 1 msk matolja att bryna steken i
  • Marinad: 2 lagerblad
  • 5 enbär
  • 8 korn svartpeppar eller 2 krm malen
  • 3 kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 3 msk vinäger
  • Rostade rotfrukter: 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 morötter
  • 1,5 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • Svampsås: 2,5 dl förvällda kantareller eller 1 liter färska kantareller
  • 2 msk smör
  • 3 dl av skyn från lergrytan (eller all sky)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 tsk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 2 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar ex. över natten eller någon timme. Det går också bra att steka direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta fram en ugnsform eller stekgryta. Bryn steken runt om några minuter i en stekpanna eller stekgryta.
  4. Lägg steken i ugnsformen eller ha kvar den i stekgrytan och sätt in den i mitten av ugnen.
  5. Laga steken i 20 minuter medan du fixar rotfrukterna.
  6. Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor.
  7. Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa.
  8. Skala och klyfta löken i stora klyftor.
  9. Skala och dela palsternackor i grova bitar.
  10. Tillsätt rotfrukterna runt om älgsteken och stek färdiga med steken. Eller använd en egen ugnsform till rotfrukterna - vänd då runt dem i någon msk matolja samt stek mjuka i ca 40 minuter.
  11. Salta och peppra på rotfrukterna.
  12. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet. Tillsätt 1,5 dl vatten.
  13. Täck över med folie om du använder en ugnsform utan lock.
  14. Sätt in igen i ugnen och laga i ca 1 timme tills köttet har nått 75 grader.
  15. Rensa och skär kantareller i små tärningar (om du använder färska kantareller).
  16. Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke.
  17. Svampsås: Fräs kantareller i en torr panna några minuter.
  18. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  19. Häll i skyn från lergrytan samt grädden och koka ihop någon minut.
  20. Smaka av kantarellsåsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning.
  21. Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
  22. Lägg upp älgsteken på fat med rotfrukterna under och garnera ev. med hackad persilja.
  23. Servera älgsteken med kantarellsåsen, rotfrukterna samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé och förslagsvis grönsallad med tomater.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer