Älgstek i lergryta
Älgstek i lergryta - allt i ett med svamp- eller kantarellsås på skyn. Här tillagad med potatis, lök, palsternacka och morot.
Enkelt och gott att laga till söndagsmiddag eller festlig stek när som.
Här med förslag på fler tillbehör.
Tillagning
- Lägg lergrytan i blöt minst en timme.
- Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar - över natten i kylen eller bara någon halvtimme medan lergrytan ligger i blöt.
- Lägg steken i lergrytan.
- Sätt in i kall ugn.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Låt steken gå i ugnen i 30 minuter medan du fixar rotfrukterna.
- Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor. Lägg i en bunke.
- Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa. Lägg med potatisen.
- Skala och klyfta löken i stora klyftor. Lägg med potatisen.
- Skala och dela palsternackor i grova bitar. Lägg med potatisen.
- Ta ut lergrytan och tillsätt rotfrukterna runt om. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet.
- Sätt in igen i ugnen och laga i ca 2 timmar ytterligare tills köttet har nått 75 grader.
- Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke. Har du en fått sky så går det bra att laga såsen på vatten och buljongtärning.
- Känn på potatisen så att den är mjuk och färdig - laga annars några minuter till.
- SÅS: Gör svampsåsen medan steken är i ugnen. Rensa svampen. Skär i bitar. Fräs svamp i en torr panna några minuter.
- Tillsätt smör och fräs någon minut till.
- Häll i skyn eller vatten och buljongtärning samt grädden och koka ihop någon minut.
- Smaka av såsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning. Håll varm.
- Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
- Lägg upp älgsteken på rotfrukterna i lergrytan eller servera med rotfrukterna på fat eller tallrik. Garnera gärna med hackad persilja. Servera med såsen bredvid samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé. Vidare är en grönsallad med tomater till gott också.
Serveringsförslag
- Jag lagade en svampsås med kantareller i på skyn. Du kan ta valfri svamp som champinjoner, karljohansvamp eller trattkantarell.
- Jag hade samt en grönsallad av lite babyspenat och tomater, saltgurka och gelé till.
- Blir även gott med vanlig gräddsås eller annan valfri sås av buljongen med lite grädde.
- Servera med rotfrukterna och potatisen från grytan men om du vill kan du ha lite extra rostade rotfrukter till. Fler matiga tillbehör som passar till är klyftpotatis, hasselbackspotatis eller palsternacksmos.
Varianter
I grytan kan ha i andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål, grönkål, savoykål, spetskål efter tycke.
Stekgrad
Älgsteken lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr - men såklart går att äta ändå. Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Att dricka till
Ett rött vin som spansk Rioja eller liknade lagrat rött av druvan Tempranillo är mitt förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal