Älgstek med kantarellsås

Introduktion och förberedelse

Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.

En god söndagsmiddag eller festlig stek.

Älgsteken lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr - men såklart går att äta ändå. Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.

Istället för kantarellsås kan du laga svampsås på annan annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.

4 portioner älgstek med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 älgstek à ca 800 gram
  • 1 msk smör samt 1 msk matolja att bryna steken i
  • Marinad: 2 lagerblad
  • 5 enbär
  • 8 korn svartpeppar eller 2 krm malen
  • 3 kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 3 msk vinäger
  • Rostade rotfrukter: 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 morötter
  • 1,5 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • Svampsås: 2,5 dl förvällda kantareller eller 1 liter färska kantareller
  • 2 msk smör
  • 3 dl av skyn från grytan (eller all sky)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 tsk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 2 msk hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg älgsteken i en bunke. Krossa lagerblad, enbär och svartpeppar i en mortel. Tillsätt till steken tillsammans med timjan och vinäger. Gnid in älgsteken runt om. Nu kan du marinera steken övertäckt så länge du önskar ex. över natten eller någon timme. Det går också bra att steka direkt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta fram en ugnsform eller stekgryta. Bryn steken runt om några minuter i en stekpanna eller stekgryta.
  4. Lägg steken i ugnsformen eller ha kvar den i stekgrytan och sätt in den i mitten av ugnen.
  5. Laga steken i 20 minuter medan du fixar rotfrukterna.
  6. Skala ev. potatis. Har de fint skal kan du behålla det på. Dela potatisen i halvor.
  7. Skala och dela morötter i grova bitar, ca 4 cm långa.
  8. Skala och klyfta löken i stora klyftor.
  9. Skala och dela palsternackor i grova bitar.
  10. Tillsätt rotfrukterna runt om älgsteken och stek färdiga med steken. Eller använd en egen ugnsform till rotfrukterna - vänd då runt dem i någon msk matolja samt stek mjuka i ca 40 minuter.
  11. Salta och peppra på rotfrukterna.
  12. Sätt i en stektermometer i mitten på köttet. Tillsätt 1,5 dl vatten.
  13. Täck över med folie om du använder en ugnsform utan lock.
  14. Sätt in igen i ugnen och laga i ca 1 timme tills köttet har nått 75 grader.
  15. Rensa och skär kantareller i små tärningar (om du använder färska kantareller).
  16. Ta ut och lyft upp köttet att vila några minuter inslaget i folie. Häll av skyn i en bunke.
  17. Svampsås: Fräs kantareller i en torr panna några minuter.
  18. Tillsätt smör och fräs någon minut till.
  19. Häll i skyn från grytan samt grädden och koka ihop någon minut.
  20. Smaka av kantarellsåsen med salt, svartpeppar, soja samt red till önskad tjocklek med maizenaredning.
  21. Skär upp älgsteken i så tunna skivor du kan. Försök skära tvärs mot köttfibrerna.
  22. Lägg upp älgsteken på fat med rotfrukterna under och garnera ev. med hackad persilja.
  23. Servera älgsteken med kantarellsåsen, rotfrukterna samt gärna saltgurka och någon gelé som svartvinbärsgelé och förslagsvis grönsallad med tomater.
E-mail
Medel: 4.9 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.