Entrecote med kantarellsås

Stekt eller grillad entrecote med kantarellsås. Här med en grönsallad, linser och kokt färskpotatis. Rostade rotfrukter eller råris är andra förslag till.

Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.

Räkna ca 200 gram färska kantareller eller trattkantareller.

Man kan också ta torkade trattkantareller - räkna 20 gram torkade trattkantareller som du lägger i blöt till nedan sås. Ska du bara smaka upp såsen så tar du 5 gram torkade trattkantareller tillsammans med resten av de färska kantarellerna.

4 portioner entrecote med kantarellsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote på runt 130-150 gram styck
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm salvia
  • 1 krm rosmarin
  • Kantarellsås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl förvällda kantareller, 200 gram oförvällda
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 3 dl okokta gröna linser
  • 1 rödlök
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 150 gram isbergssallad eller annan grönsallad
  • 8 cocktailtomater
  • 2 finrivna morötter
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Blanda entrecotebitarna med olja, salt, peppar, soja och örter i en påse och låt marinera medan du lagar resterande tillbehör.
  2. Koka linserna i 6 dl vatten i 20 minuter. Häll av.
  3. Skrubba och börja koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  4. Kantarellsåsen: smält smör och rör ner vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet.
  5. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning (rör ut klumpar) och koka upp. Låt koka på svag värme i fem minuter och rör då och då.
  6. Stek svampen i en stekpanna tills den mesta vätska stekt bort. Tillsätt 2 msk smör samt lite salt och peppar. Fräs någon minut till.
  7. Lägg svampen i den vita såsen och rör om.
  8. Smaka av kantarellsåsen med soja, salt och peppar. Håll varm.
  9. Linsröran: Skala och strimla rödlöken.
  10. Stek rödlöken i olivolja panna några minuter.
  11. Tillsätt balsamvinäger samt honung till löken när linserna kokt klart. Blanda de kokta linserna med rödlöksröran.
  12. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar. Håll varmt.
  13. Tänd utegrillen om du vill grilla.
  14. Förbered salladstillbehör: Skölj sallad och dela den grovt eller strimla den, skölj och dela cocktailtomater samt skölj, skala och riv morötter. Lägg allt på ett salladsfat och blanda med olivolja, vinäger samt en nypa salt.
  15. Grilla eller stek köttet någon minut på hög värme på båda sidor - någon minut för blodig, ca 4 minuter totalt för medium och 7-8 minuter totalt för välstekt. Ta bort från värmen och låt vila någon minut innan servering.
  16. Servera entrecoten med kantarellsåsen samt valfria tillbehör som förslagsvis linserna, potatisen och salladen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer