Entrecote med kantarellsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stekt eller grillad entrecote med kantarellsås. Här med en grönsallad, linser och kokt färskpotatis. Rostade rotfrukter eller råris är andra förslag till.

Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.

Räkna ca 200 gram färska kantareller eller trattkantareller.

Man kan också ta torkade trattkantareller - räkna 20 gram torkade trattkantareller som du lägger i blöt till nedan sås. Ska du bara smaka upp såsen så tar du 5 gram torkade trattkantareller tillsammans med resten av de färska kantarellerna.

4 portioner entrecote med kantarellsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote på runt 130-150 gram styck
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm salvia
  • 1 krm rosmarin
  • Kantarellsås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl förvällda kantareller, 200 gram oförvällda
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 kokta färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 3 dl okokta gröna linser
  • 1 rödlök
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 150 gram isbergssallad eller annan grönsallad
  • 8 cocktailtomater
  • 2 finrivna morötter
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Blanda entrecotebitarna med olja, salt, peppar, soja och örter i en påse och låt marinera medan du lagar resterande tillbehör.
  2. Koka linserna i 6 dl vatten i 20 minuter. Häll av.
  3. Skrubba och börja koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  4. Kantarellsåsen: smält smör och rör ner vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet.
  5. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning (rör ut klumpar) och koka upp. Låt koka på svag värme i fem minuter och rör då och då.
  6. Stek svampen i en stekpanna tills den mesta vätska stekt bort. Tillsätt 2 msk smör samt lite salt och peppar. Fräs någon minut till.
  7. Lägg svampen i den vita såsen och rör om.
  8. Smaka av kantarellsåsen med soja, salt och peppar. Håll varm.
  9. Linsröran: Skala och strimla rödlöken.
  10. Stek rödlöken i olivolja panna några minuter.
  11. Tillsätt balsamvinäger samt honung till löken när linserna kokt klart. Blanda de kokta linserna med rödlöksröran.
  12. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar. Håll varmt.
  13. Tänd utegrillen om du vill grilla.
  14. Förbered salladstillbehör: Skölj sallad och dela den grovt eller strimla den, skölj och dela cocktailtomater samt skölj, skala och riv morötter. Lägg allt på ett salladsfat och blanda med olivolja, vinäger samt en nypa salt.
  15. Grilla eller stek köttet någon minut på hög värme på båda sidor - någon minut för blodig, ca 4 minuter totalt för medium och 7-8 minuter totalt för välstekt. Ta bort från värmen och låt vila någon minut innan servering.
  16. Servera entrecoten med kantarellsåsen samt valfria tillbehör som förslagsvis linserna, potatisen och salladen.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.