Älgbiffar med kantarellsås

Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Istället för ströbröd kan du använda två kokta mosade potatisar i färsen. Färsk svamp kan bytas mot 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.

4 portioner älgbiffar med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller matolja att steka biffarna i
  • Rostade grönsaker: 700 gram fasta potatisar med fint skal, ex. delikatesspotatis eller sparrispotatis
  • 3 medelstora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 200 gram butterscotch pumpa
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl hackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja typ Kikkoman

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja ev. med rostade grönsaker nedan då det tar längst tid i ugnen.
  2. ÄLGBIFFAR: Blanda grädde och ströbröd, finhacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör eller olivolja i en stekpanna.
  6. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla biffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Servera köttfärsbiffarna med rostade rotgrönsaker och kantarellsås eller vanlig kokt potatis, sås och grönsaker.
  8. ROSTADE ROTGRÖNSAKER: Skölj och putsa bort ev. fula delar på potatisen. Dela dem i halvor om de inte är mycket små.
  9. Skala morötter, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  10. Skala palsternackan, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  11. Skär bort skalet från pumpan och skär i ca 2 cm breda stavar.
  12. Lägg i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  13. Häll över olivolja, salt och peppar samt blanda runt. Vänd ev. halverade potatisar med den halverade sidan uppåt.
  14. Rosta rotgrönsakerna i ca 40 minuter och vänd dem en gång. De ska få färg och vara mjuka.
  15. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  16. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  19. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  20. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  21. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  22. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
  23. Rostade rotgrönsaker:
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer