Älgbiffar med kantarellsås

Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.

Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot. Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till. Istället för ströbröd kan du använda två kokta mosade potatisar i färsen. Färsk svamp kan bytas mot 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller.

Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.

4 portioner älgbiffar med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller matolja att steka biffarna i
  • Rostade grönsaker: 700 gram fasta potatisar med fint skal, ex. delikatesspotatis eller sparrispotatis
  • 3 medelstora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 200 gram butterscotch pumpa
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl hackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja typ Kikkoman

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja ev. med rostade grönsaker nedan då det tar längst tid i ugnen.
  2. ÄLGBIFFAR: Blanda grädde och ströbröd, finhacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör eller olivolja i en stekpanna.
  6. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla biffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Servera köttfärsbiffarna med rostade rotgrönsaker och kantarellsås eller vanlig kokt potatis, sås och grönsaker.
  8. ROSTADE ROTGRÖNSAKER: Skölj och putsa bort ev. fula delar på potatisen. Dela dem i halvor om de inte är mycket små.
  9. Skala morötter, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  10. Skala palsternackan, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  11. Skär bort skalet från pumpan och skär i ca 2 cm breda stavar.
  12. Lägg i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  13. Häll över olivolja, salt och peppar samt blanda runt. Vänd ev. halverade potatisar med den halverade sidan uppåt.
  14. Rosta rotgrönsakerna i ca 40 minuter och vänd dem en gång. De ska få färg och vara mjuka.
  15. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  16. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  19. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  20. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  21. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  22. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
  23. Rostade rotgrönsaker:
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer