Älgbiffar med kantarellsås

Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker.

4 portioner älgbiffar med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller matolja att steka biffarna i
  • Rostade grönsaker: 700 gram fasta potatisar med fint skal, ex. delikatesspotatis eller sparrispotatis
  • 3 medelstora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 200 gram butterscotch pumpa
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 8 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl hackad schalottenlök eller gul lök (valfritt)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja typ Kikkoman

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja ev. med rostade grönsaker nedan då det tar längst tid i ugnen.
  2. ÄLGBIFFAR: Blanda grädde och ströbröd, finhacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör eller olivolja i en stekpanna.
  6. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla biffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Servera köttfärsbiffarna med rostade rotgrönsaker och kantarellsås eller vanlig kokt potatis, sås och grönsaker.
  8. ROSTADE ROTGRÖNSAKER: Skölj och putsa bort ev. fula delar på potatisen. Dela dem i halvor om de inte är mycket små.
  9. Skala morötter, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  10. Skala palsternackan, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  11. Skär bort skalet från pumpan och skär i ca 2 cm breda stavar.
  12. Lägg i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  13. Häll över olivolja, salt och peppar samt blanda runt. Vänd ev. halverade potatisar med den halverade sidan uppåt.
  14. Rosta rotgrönsakerna i ca 40 minuter och vänd dem en gång. De ska få färg och vara mjuka.
  15. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  16. Fräs svampen i en torr panna så den tappar vätskan. Lägg över på en tallrik.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i den frästa svampen. Stek någon minut. Rör då och då.
  19. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  20. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  21. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  22. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.

Serveringsförslag

Gott till älgbiffar är som nedan kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.

Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl eller maizenaredning och grädde.

Gärna någon grönsak eller sallad till.

Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.

Varianter

Istället för ströbröd kan du använda två kokta mosade potatisar i färsen.

Färsk svamp kan bytas mot 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller. Lägg dem i blöt några timmar innan eller koka i 5 dl vatten i 5 minuter och häll av.

Istället för mjölk kan du ta vatten och en buljongtärning grönsak eller svamp i såsen. Vidare kan mjöl bytas mot ljus maizenaredning - ta 2-3 msk och rör i på slutet till önskad tjocklek.

Att dricka till

Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.

E-mail
Medel: 3.9 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 366 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06