Älgbiffar med kantarellsås

Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.

Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot. Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till. Istället för ströbröd kan du använda två kokta mosade potatisar i färsen. Färsk svamp kan bytas mot 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller.

Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.

4 portioner älgbiffar med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller matolja att steka biffarna i
  • Rostade grönsaker: 700 gram fasta potatisar med fint skal, ex. delikatesspotatis eller sparrispotatis
  • 3 medelstora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 200 gram butterscotch pumpa
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl hackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja typ Kikkoman

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja ev. med rostade grönsaker nedan då det tar längst tid i ugnen.
  2. ÄLGBIFFAR: Blanda grädde och ströbröd, finhacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör eller olivolja i en stekpanna.
  6. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla biffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Servera köttfärsbiffarna med rostade rotgrönsaker och kantarellsås eller vanlig kokt potatis, sås och grönsaker.
  8. ROSTADE ROTGRÖNSAKER: Skölj och putsa bort ev. fula delar på potatisen. Dela dem i halvor om de inte är mycket små.
  9. Skala morötter, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  10. Skala palsternackan, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  11. Skär bort skalet från pumpan och skär i ca 2 cm breda stavar.
  12. Lägg i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  13. Häll över olivolja, salt och peppar samt blanda runt. Vänd ev. halverade potatisar med den halverade sidan uppåt.
  14. Rosta rotgrönsakerna i ca 40 minuter och vänd dem en gång. De ska få färg och vara mjuka.
  15. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  16. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  19. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  20. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  21. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  22. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
  23. Rostade rotgrönsaker:
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer