Kantarellcrostinis

Kantarellcrostinis är små rostade bröd toppade med getost - chèvre - och kantareller. En slags kantarellsnittar eller tilltugg som passar innan maten eller på buffé.

Här med tunnt skivad ljus baguette toppad och gratinerad med getost - chèvre - samt lite olivolja.

Dessa kan förberedas i god till och förvaras i kylen.

Till servering så gratinerar - rostar - du dem och serverar varma toppade med smörstekta kantareller och lite gröna färska örter som hackad persilja, basilika och/eller gräslök. Lite hackad färsk timjan eller rosmarin passar också på.

12 kantarellcrostinis, 4 portioner med tre snittar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 tunna skivor baguette från 1/2 stor baguette
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 rulle getost eller Chèvre, ca 180 gram
  • 200 gram rensade kantareller
  • 1 msk smör
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackade färska örter som gräslök, persilja eller basilika. Lite rosmarin och timjan kan man också strö över.

Tillagning

  1. Skär baguetten i 1/2 cm tunna skivor.
  2. Rensa kantareller och dela stora svampar i mindre bitar .
  3. Stek svampen i en torr panna tills nästan all vätska kokat bort några minuter.
  4. Tillsätt smör och fräs kantarellerna några minuter till så de får färg. Salta och peppra dem.
  5. Pensla bröden med olivolja på båda sidor.
  6. Skiva osten och skär bort yttersta kanterna om du vill. Mosa ihop osten till en röra. Man kan mosa med kanterna med också. Fördela och bred osten på bröden.
  7. Hacka de örter du önskar garnera med.
  8. Hit kan du förbereda innan och ha bröden med ost, kantarellerna och örterna övertäckta i kylen fram tills du vill servera.
  9. SERVERING: Sätt ugnen på grill ca 225 grader.
  10. Värm svampen i en panna.
  11. Placera bröden med osten på en plåt med bakplåtspapper.
  12. Gratinera dem i mitten av ugnen i några minuter - du får passa dem så de inte bränns. De ska få fin färg och bli rostade.
  13. Placera ut och fördela kantarellerna på bröden - några på varje crostini.
  14. Garnera med hackade örter och lägg upp på fat eller små assietter samt servera varma och nylagade.
Crostinibröden toppade med ost reda att gratineras
Crostinis är tunna skivade bitar baguette som rostas med olivolja. Här med extra getost och chévre som passar bra ihop med kantarellerna som sedan läggs på efter du rostat bröden.
Nygjorda crostinis med kantareller direkt från ugnen
Crostinisarna med osten toppar du sedan med fina smörfrästa kantareller samt garnera med gröna örter.

Varianter

  • Du kan ta annan svamp eller blanda. Du kanske har lite blandad svamp från svampskörden? Skogschampinjon, Karljohan, citronskivling, Goliatmusseron och Shiitake är några förslag.
  • Byt ut chèvre mot färskost, ädelost, färsk eller riven mozzarella, riven Västerbotten, Gruyere, Emmenthaler- skivor av Raclette-ost, Comte, Camembert, Brie eller annan god ost.
  • Byt brödet mot ett surdegsbröd och skär i små snittar - trekanter. Eller ta en surdegsbaguette. Köp färdigt eller baka egen baguette eller värm bake-off bröd. Funkar utmärkt att laga med gammalt torrt bröd.

Kantarellcrostinis serverade med vitt vin som tilltugg innan middagen
Kantarellcrostinis serverade med vitt vin som tilltugg innan middagen. Ett kylt vitt vin som Soave Classico med bla druvan Garganega från norra Italien passar utmärkt till getosten och kantarellerna.

Att dricka till

Som vin till kantarellcrostinisarna passar ett vitt vin - några förslag är Soave Classico, Riesling eller Pinot Gris från Alsace eller ett från druvan Chardonnay.

Vidare passar en flaska kylt mousserande vin som Cava, Prosecco, Cremant, Champagne eller Sekt till. Här finns goda alkoholfria bubbel också.

E-mail
Medel: 4.6 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-23