Rödbetsbiffar

Introduktion och förberedelse

Rödbetsbiffar av rivna kokta rödbetor, ägg, ströbröd samt lök och persilja samt förslag på tillbehör och varianter.

Serveringsförslag

Varianter

Andra ingredienser som passar att ha i smeten till biffarna är mosade kokta linser, bönor eller kikärter; finriven morot; fetaost eller getost. Eller prova dessa linsbiffar med rödbetor.

Förberedelse

Du kan koka egna rödbetor eller köpa färdigkokta rödbetor.

Tips

Rödbetsbiffarna med potatismos, lök och ärtor passar utmärkt som matlådor och kan frysas in.

Rödbetsbiffarna serverade jag med gröna ärtor, stekt lök i smör samt potatismos vid sidan och bladpersilja på toppen. Eller servera med valfria tillbehör - fler förslag hittar du ovan.
Rödbetsbiffarna serverade jag med gröna ärtor, stekt lök i smör samt potatismos vid sidan och bladpersilja på toppen. Eller servera med valfria tillbehör - fler förslag hittar du ovan.

4 portioner rödbetsbiffar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kokta skalade rödbetor, räkna 800 gram råa rödbetor med skal
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 ägg M/L
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 4 msk smör, olja eller matfett att steka i
  • TILLBEHÖR: 4 portioner potatismos
  • 2 gula lökar
  • 75 gram smör
  • 150 gram gröna ärtor
  • 10 blad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. KOKTA RÖDBETOR: Koka rödbetor med skal om du ej förberett eller köpt kokta rödbetor. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar. Skölj i kallt vatten och ta av skal, fäste och fula delar med händer och skalkniv.
  2. Riv de kokta rödbetorna grovt på ett rivjärn. Hacka sönder de bitar som du ej kommer åt att riva. Lägg i en stor skål.
  3. Finhacka eller riv gul lök. Hacka persilja eller använd fryst hackad persilja.
  4. Tillsätt lök, ströbröd, ägg, persilja, salt och peppar.
  5. Rör om och ställ i kylen minst 20 minuter.
  6. Förbered tillbehör du önskar ha till. Förslagsvis potatismos - se länk ovan och stekt lök.
  7. STEKT LÖK: Dela, skala och strimla löken. Stek under lock på medelvärme i smör ca 30 minuter tills löken har lite brun färg och smöret brynts. Rör då och då. Håll varmt till servering.
  8. Dela upp smeten i fyra delar och forma dessa till biffar likt hamburgare. Lägg på en bricka.
  9. Värm en stor non-stick stekpanna och lägg i smör och olja.
  10. Lägg försiktigt i rödbetsbiffarna i pannan och forma till kanterna med en stekspade.
  11. Stek på lite över medelvärme så de får färg i ca 10 minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt och forma till kanterna så de blir runda.
  12. Koka gröna ärtor om du önskar det till.
  13. Servera rödbetsbiffarna på en bädda av kokta gröna ärtor, stekt lök på toppen och potatismos vid sidan.
  14. Garnera gärna med lite bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 685 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-23

Tillbehör och liknande recept: