Morotsbiffar med kikärtor

Introduktion och förberedelse

Matiga och knapriga morotsbiffar med kikärtor med förslag på tillbehör.

Får god smak av vitlök, lök, salt, persilja och spiskummin.

Grunden är falafelsmet som jag har blandat med finrivna morötter.

Serveringsförslag

Framförhållning

Du behöver lägga kikärtor i blöt kvällen innan.

Du behöver en matberedare att mixa kikärtor och ett rivjärn att riva morötter med.

Kan frysas

Receptet kan dubbleras om du vill laga mycket på en gång. Röran kan då frysas och sedan tar du fram låter tina i kylen, formar biffar och steker.

4 portioner morotsbiffar med kikärtor, 12 stycken

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 dag 50 min

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter, ca 4 morötter, ekologiska
  • 200 gram okokta kikärter
  • 1 msk bikarbonat eller 2 msk bakpulver till blötläggning
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk sesampasta (tahini)
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • 1/4 gul lök
  • 1 tsk spiskummin eller falafelkrydda
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl matolja som solrosolja, majsolja, olivolja eller rapsolja att steka i
  • KALL CURRYSÅS: 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 3 krm currypulver
  • 2 krm salt
  • 2 krm socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten med bikarbonat eller bakpulver.
  2. Häll av och skölj i durkslag. Sortera bort ev. fula kikärter.
  3. Mixa kikärterna i matberedare med kniven till en smulig deg. Späd med ca 3 tsk vatten eller olivolja så degen precis arbetar runt och blir finfördelad. Rör ner och runt kanterna då och då med en slev. Kör några minuter.
  4. Tillsätt salt, finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar. Kör till en jämn röra. Smaka av med salt.
  5. Lägg över i en stor skål eller plastburk. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Hit kan du förbereda och ha i kylen någon dag. Eller frysa in.
  6. Skala och finriv morötter och blanda i med kikärtorna till en jämn röra.
  7. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar ca 40 minuter.
  8. Blanda i 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver i röran till biffarna. Låt stå 10 minuter.
  9. Forma runda biffar av ca 1 dl röra till varje biff och tryck ut dem till ca 1 cm tjocklek. Lägg på en bricka eller stor tallrik smord med lite olja.
  10. Stek morotsbiffarna på medelvärme i en eller två stekpannor i rikligt med olja ca 7 minuter på varje sida tills de har fin färg, är knapriga och väl genomstekta.
  11. Servera med valfria tillbehör. Jag hade råris, currysås och grönsallad till.
  12. KALL CURRYSÅS: Blanda crème fraiche eller Oatly Fraiche med currypulver, salt, peppar, chiliflakes, socker och pressa vitlök. Låt gärna stå i kylen medan du förbereder biffarna. Kan lagas dagen innan.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-19