Vegetarisk Tonkatsu, japansk pankopanerad vegoschnitzel

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk Tonkatsu med pankopanerad och frasigt stekt vegoschnitzel serverad med ris, kålsallad och tonkatsu-sås.

Här med hemgjord vegoschnitzel med sojabaserad formbar färs från Anamma blandad med lite ägg, havregryn, potatismjöl och mjölk som kan formas och håller ihop till platta schnitzlar - tack till Annika!

Serveringsförslag

  • Servera med rundkornigt japanskt ris och japansk kålsallad till samt tonkatsu sås - Bulldog-sås över schnitzeln.
  • Tonkatsu kan även serveras som katsudon - se detta recept på tonkatsu med fläskschnitzel (men byt ut fläskschnitzeln mot den vegetariska från detta recept). Då serverar du schnitzeln i en djup skål med ris och soppa samt tonkatsu-sås.

Varianter

Istället för att göra egen vegoschnitzel av formbar färs kan du köpa färdig valfri liknande vegoschnitzel och panera.

Tips

Tonkatsu-sås eller Bulldogsås finns att köpa i välsorterade butiker med asiatisk mat. Hittar du ej köpt sås kan du blanda 1 dl ketchup med 1 msk japansk ljus soja, 1,5 tsk sriracha samt 2 msk worcestershiresås.

2 portioner vegetarisk Tonkatsu

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 150 gram formbar färs Anamma
  • 1/2 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • PANERING: 1 dl panko ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • ATT STEKA I: 2 msk smör
  • 4 msk solrosolja eller liknande
  • TILLBEHÖR: 4 portioner japanskt kokt ris (se länk ovan)
  • 4 portioner kålsallad (se länk ovan)
  • 1 dl tonkatsu-sås (Bulldogsås)

Tillagning

  1. Tina färs om den är fryst.
  2. Rör ihop havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt det stå 15 minuter att svälla.
  3. Tillsätt färs, ägg, salt och peppar. Blanda väl till en tjock smet. Forma 2-4 ca 0,5 cm tjocka och platta schnitzlar. Lägg på en tallrik.
  4. Börja koka ris och gör kålsallad om du vill ha det till. Se länkar ovan.
  5. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  6. Vispa sönder ägget i en djup tallrik.
  7. Mät upp ströbröd i en tredje tallrik.
  8. Panera vegoschnitzlarna genom att först vända dem i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Lägg över efterhand på en tallrik.
  9. Värm en stekpanna med smör och olja till lite över medelvärme.
  10. Stek schnitzlarna på vardera sida i ca 5 minuter tills de har ljus brun färg och knaprig yta.
  11. Lägg upp på en skärbräda och skär i ca 1 cm breda strimlor.
  12. Servera förslagsvis tonkatsu-schnitzlarna på en bädd av ris med kålsallad vid sidan. Ringla lite tonkatsu-sås över schnitzlarna - servera resten vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 708 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-05

Tillbehör och liknande recept: