Halloumibiffar

Introduktion och förberedelse

Halloumibiffar är en slags vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg. Halloumibiffarna kan du servera med klyftpotatis, sallad samt tzatziki som på bilden. Eller med valfria tillbehör.

Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka. Då osten är så salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men smaka gärna av biffarna med lite salt och strö över lite flingsalt vid servering om du vill.

Ska du laga en stor omgång biffar så är det smidigt och lättare att laga om du använder en matberedare att mixa allt.

Fler förslag på tillbehör:

Några förslag på tillbehör som passar till vegobiffarna är couscoussallad, pasta, kokt potatis, kokt ris, råris, bulgur eller matvete. Såser som passar till är ex. tomatsås, yoghurtsås med vitlök; morotstzatziki; kall örtsås; matyoghurt med sweet chili eller liknande. Tomatsallad och bönsallad med marinerad vita bönor passar också till.

Varianter:

Annat gott i vegobiffar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri eller kålrot; riven parmesan, gurkmeja; garam masala; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor, bönor eller linser.

4 portioner halloumibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 halloumiost på 200 gram
  • 1 zucchini medelstor
  • 2 morötter medelstora
  • 1 ägg
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja att steka i

Tillagning

  1. Skölj zucchini och skala morötter.
  2. Riv zucchini grovt på ett rivjärn. Lägg zucchinin i ett durkslag och krama ur den så en del av vattnet försvinner.
  3. Riv halloumi på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
  4. Blanda zucchini, halloumi och morötter med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
  5. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar.
  6. Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
  7. Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
  8. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept