Halloumibiffar

Introduktion och förberedelse

Halloumibiffar är en slags vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg.

Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka.

Då osten är så salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men smaka gärna av biffarna med lite salt och strö över lite flingsalt vid servering om du vill.

Ska du laga en stor omgång biffar så är det smidigt och lättare att laga om du använder en matberedare att mixa allt.

Halloumi kan bytas mot svensk stekost eller grillost.

Serveringsförslag

Halloumibiffarna kan du servera med klyftpotatis, sallad samt tzatziki som på bilden. Eller med valfria tillbehör.

Fler förslag på tillbehör

Varianter

Annat gott i vegobiffar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri eller kålrot; riven parmesan, gurkmeja; garam masala; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor, bönor eller linser.

4 portioner halloumibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 halloumiost på 200 gram
  • 1 zucchini medelstor
  • 2 morötter medelstora
  • 1 ägg
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja att steka i

Tillagning

  1. Skölj zucchini och skala morötter.
  2. Riv zucchini grovt på ett rivjärn. Lägg zucchinin i ett durkslag och krama ur den så en del av vattnet försvinner.
  3. Riv halloumi på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
  4. Blanda zucchini, halloumi och morötter med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
  5. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar.
  6. Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
  7. Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
  8. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (73 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.