Halloumibiffar

Vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg. Enkelt och gott.
Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka. Då osten är så salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men det är en smaksak - ta lite flingsalt över vid servering om du vill.
Halloumibiffarna kan du servera med klyftpotatis, sallad samt tzatziki som på bilden. Eller med valfria tillbehör. Några andra förslag är bulgursallad, couscoussallad, råris, pasta, basmatiris eller kokt delikatesspotatis. Såser som passar till är ex. tomatsås, matyoghurt blandad med limesaft och vitlök; morotstzatziki; kall örtsås; matyoghurt med sweet chili eller liknande. Tomatsallad och bönsallad passar också till.
Annat gott i vegobiffar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri eller kålrot; riven parmesan, gurkmeja; garam masala; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor, bönor eller linser.
Ska du laga en stor omgång så kan du med fördel använda en matberedare och riva samt mixa allt.

4 portioner halloumibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 halloumiost på 200 gram
  • 1 zucchini medelstor
  • 2 morötter medelstora
  • 1 ägg
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja att steka i

Tillagning

  1. Skölj zucchini och skala morötter.
  2. Riv halloumi och zucchini på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
  3. Blanda med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
  4. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar.
  5. Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
  6. Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
  7. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (13 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer