Halloumibiffar
Introduktion och förberedelse
Halloumibiffar är en slags vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg.
Serveringsförslag
- Jag har lagat biffarna flera gånger med olika tillbehör. På bilderna ser du med klyftpotatis, sallad samt tzatziki respektive bulgursallad och en kall matyoghurtsås med pressad vitlök och citronsaft.
 - Några fler förslag som passar till vegobiffarna är couscoussallad, pasta, kokt potatis, kokt ris, råris, bulgur eller matvete.
 - Såser som passar till är tomatsås, yoghurtsås med vitlök; morotstzatziki; kall örtsås; matyoghurt med sweet chili eller liknande.
 - En bönsallad, tomatsallad eller grönsallad passar också till.
 
Val av halloumi
Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka.
Det finns även svenska ysterier som gör grillost, eldost eller stekost i samma stil som halloumi som också passar att laga biffar på.
Tips
- Då osten är salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men smaka gärna av biffarna med lite salt och strö över lite flingsalt vid servering om du vill.
 - Ska du laga en stor omgång biffar så är det smidigt och lättare att laga om du använder en matberedare att mixa allt.
 - Biffarna kan frysas in.
 
Varianter
- Istället för att steka biffar kan du forma mindre bullar likt vegobullar och steka på samma vis.
 - Andra ingredienser som passar att ha i vegobullar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri; riven potatis; gurkmeja; garam masala; chiliflakes; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor eller bönor som adzukibönor eller linser.
 

Tillagning
- Skölj zucchini och skala morötter.
 - Riv zucchini grovt på ett rivjärn. Lägg zucchinin i ett durkslag och krama ur den så en del av vattnet försvinner.
 - Riv halloumi på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
 - Blanda zucchini, halloumi och morötter med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
 - Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar eller bullar.
 - Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
 - Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
 - Servera med önskade tillbehör.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal