Halloumibiffar

Halloumibiffar är en slags vegobiffar med riven halloumiost, zucchini och morot blandat med ägg. Halloumibiffarna kan du servera med klyftpotatis, sallad samt tzatziki som på bilden. Eller med valfria tillbehör.

Halloumi är en Cypriotisk ost. Den är salt och har gott tuggmotstånd samt funkar bra att riva i biffar och steka. Då osten är så salt tycker inte jag att du behöver något salt i biffarna. Men smaka gärna av biffarna med lite salt och strö över lite flingsalt vid servering om du vill.

Ska du laga en stor omgång biffar så är det smidigt och lättare att laga om du använder en matberedare att mixa allt.

Fler förslag på tillbehör:

Några förslag på tillbehör som passar till vegobiffarna är couscoussallad, pasta, kokt potatis, kokt ris, råris, bulgur eller matvete. Såser som passar till är ex. tomatsås, yoghurtsås med vitlök; morotstzatziki; kall örtsås; matyoghurt med sweet chili eller liknande. Tomatsallad och bönsallad med marinerad vita bönor passar också till.

Varianter:

Annat gott i vegobiffar är blancherad urkramad och hackad spenat; riven rotselleri eller kålrot; riven parmesan, gurkmeja; garam masala; hackad bladpersilja; riven ingefära; majs; kokta halvt mosade kikärtor, bönor eller linser.

4 portioner halloumibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 halloumiost på 200 gram
  • 1 zucchini medelstor
  • 2 morötter medelstora
  • 1 ägg
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja att steka i

Tillagning

  1. Skölj zucchini och skala morötter.
  2. Riv halloumi och zucchini på grovt rivjärn. Riv morötter fint. Hacka de sista bitarna för hand.
  3. Blanda med ägg i en bunke till en jämn formbar röra.
  4. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre biffar.
  5. Stek halloumbiffarna runt om i olja på medelvärme i ca 10 minuter. De ska få färg och bli genomvarma.
  6. Lägg upp och strö gärna över lite flingsalt vid servering.
  7. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (50 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.