Kokta rödbetor

Introduktion och förberedelse

Kokta rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.

När du kokt dem så kan de förvaras i kylen några dagar. De blir inte så bra att frysa in. Vill du spara dem längre tid så föreslår jag inlagda rödbetor.

Serveringsförslag

4 portioner kokta rödbetor

 • Förberedelse: 1 min
 • Tillagning: 1 tim 15 min
 • Klart på: 1 tim 16 min

Ingredienser

 • 1 kg rödbetor

Tillagning

 1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Har de blast kan du skära av blasten med någon cm av blasten kvar.
 2. Är rödbetorna i blandad storlek så kan du dela på de större rödbetorna så alla är ungefär lika stora. Eller börja koka större rödbetor och lägga i mindre rödbetor efter en stund.
 3. Fyll på med vatten så det täcker rödbetorna. Koka upp under lock.
 4. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
 5. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem. De får gärna ännu vara varma om du ska servera dem direkt. Annars kan du spola dem kalla.
 6. Skär bort tipp och botten samt eventuella fula märken i skalet med skalkniv. Skrapa eller dra bort skalet. Skölj rena i vatten. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
 7. Nu är rödbetorna klara att servera. Du kan förslagsvis värma dem lite extra i mikron och servera med en klick smör och gourmetsalt. Eller dela i klyftor och värma med lite smör och salt i en kastrull. Eller gratinera i klyftor med fetaost eller getost i bitar på toppen. Eller använda till inlagda rödbetor.
 8. Förvara övertäckta i kylen tills du ska använda dem.
E-mail
Medel: 4.3 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-15

Tillbehör och liknande recept: