Kokta rödbetor

Introduktion och förberedelse

Kokta rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.

När du kokt dem så kan de förvaras i kylen några dagar. De blir inte så bra att frysa in. Vill du spara dem så tycker jag inlagda rödbetor blir bäst.

Serveringsförslag

4 portioner kokta rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • ca 1 kg rödbetor

Tillagning

  1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Du kan också skära av blasten några cm upp om det blir trångt i kastrullen.
  2. Täck med vatten och lock samt koka upp.
  3. Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
  4. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem.
  5. Skala dem med kallt vatten, ev. i grytan, med händerna. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Det är bara att vrida loss skalet och skölja dem i vattnet i grytan samt använda en skalkniv och skära bort fästet för stjälken samt andra ev. fula märken på ytan av rödbetorna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
  6. Nu är rödbetorna klara att servera varma ex med en klick smör och gourmetsalt. Eller så låter du rödbetorna svalna och förvarar de kokta rödbetorna kalla i kylen till annat som rödbetssallad eller
E-mail
Medel: 4.4 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-17

Tillbehör och liknande recept: