Kokta rödbetor

Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta. En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till. 

Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.

4 portioner kokta rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • ca 1 kg rödbetor

Tillagning

  1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Du kan också skära av blasten några cm upp om det blir trångt i kastrullen.
  2. Täck med vatten och lock samt koka upp.
  3. Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
  4. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem.
  5. Skala dem med kallt vatten, ev. i grytan, med händerna. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Det är bara att vrida loss skalet och skölja dem i vattnet i grytan samt använda en skalkniv och skära bort fästet för stjälken samt andra ev. fula märken på ytan av rödbetorna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
  6. Nu är rödbetorna klara att servera varma ex med en klick smör och gourmetsalt. Eller så låter du rödbetorna svalna och förvarar de kokta rödbetorna kalla i kylen till annat som rödbetssallad eller
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer