Kokta rödbetor
Introduktion och förberedelse
Kokta rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
När du kokt dem så kan de förvaras i kylen några dagar. De blir inte så bra att frysa in. Vill du spara dem så tycker jag inlagda rödbetor blir bäst.
Serveringsförslag
- Servera varma till förrätt med smör och salt.
- De kan också serveras som kokt grönsakstillbehör.
- Använd till inlagda rödbetor.
- En god variant till fest och buffé är att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost, fetaost, Västerbottenost eller mozzarella över. Servera med gott bröd till. Här är en variant med getost.
- Till rödbetssallad med majonnäs, med bönor, med dill, rödlök och kapris eller marinerade rödbetor.
- Kokta rödbetor kan även användas till fyllningar i pajer; tärna och toppa pokebowl, risotto, sallader eller salladsfat; mixa i röror som rödbetshummus eller rödbetssmör med mera.
Tillagning
- Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Du kan också skära av blasten några cm upp om det blir trångt i kastrullen.
- Täck med vatten och lock samt koka upp.
- Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
- Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem.
- Skala dem med kallt vatten, ev. i grytan, med händerna. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Det är bara att vrida loss skalet och skölja dem i vattnet i grytan samt använda en skalkniv och skära bort fästet för stjälken samt andra ev. fula märken på ytan av rödbetorna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
- Nu är rödbetorna klara att servera varma ex med en klick smör och gourmetsalt. Eller så låter du rödbetorna svalna och förvarar de kokta rödbetorna kalla i kylen till annat som rödbetssallad eller
Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal