Kokta rödbetor

Introduktion och förberedelse

Kokta rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.

När du kokt dem så kan de förvaras i kylen några dagar. De blir inte så bra att frysa in. Vill du spara dem längre tid så föreslår jag inlagda rödbetor.

Serveringsförslag

Fina svenska rödbetor kan du koka med skalet på.
Fina svenska rödbetor kan du koka med skalet på.
Medelstora rödbetor kokar på 30-40 minuter medan större rödbetor behöver kokas 40-50 minuter.
Medelstora rödbetor kokar på 30-40 minuter medan större rödbetor behöver kokas 40-50 minuter.
Rödbetorna läggs i en kastrull med vatten och kokas upp.
Rödbetorna läggs i en kastrull med vatten och kokas upp.
Koka rödbetorna i ca 40-50 minuter tills de går att sticka i men har lite motstånd.
Koka rödbetorna i ca 40-50 minuter tills de går att sticka i men har lite motstånd.
Skölj rödbetorna i kallt vatten så du kan ta i dem och skala samt skär bort skal och fula delar med en skalkniv. Skölj rena i vatten.
Skölj rödbetorna i kallt vatten så du kan ta i dem och skala samt skär bort skal och fula delar med en skalkniv. Skölj rena i vatten.

4 portioner kokta rödbetor

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 16 min

Ingredienser

  • 1 kg rödbetor

Tillagning

  1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Har de blast kan du skära av blasten med någon cm av blasten kvar.
  2. Är rödbetorna i blandad storlek så kan du dela på de större rödbetorna så alla är ungefär lika stora. Eller börja koka större rödbetor och lägga i mindre rödbetor efter en stund.
  3. Fyll på med vatten så det täcker rödbetorna. Koka upp under lock.
  4. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
  5. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem. De får gärna ännu vara varma om du ska servera dem direkt. Annars kan du spola dem kalla.
  6. Skär bort tipp och botten samt eventuella fula märken i skalet med skalkniv. Skrapa eller dra bort skalet. Skölj rena i vatten. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
  7. Nu är rödbetorna klara att servera. Du kan förslagsvis värma dem lite extra i mikron och servera med en klick smör och gourmetsalt. Eller dela i klyftor och värma med lite smör och salt i en kastrull. Eller gratinera i klyftor med fetaost eller getost i bitar på toppen. Eller använda till inlagda rödbetor.
  8. Förvara övertäckta i kylen tills du ska använda dem.
E-mail
Medel: 4.2 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-15

Tillbehör och liknande: