Kokta rödbetor

Introduktion och förberedelse

Kokta rödbetor. Koka egna färska rödbetor och servera varma till förrätt med smör och salt. De kan också serveras som kokt grönsakstillbehör eller inlagda rödbetor.

Rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.

En god variant till fest och buffé är att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost, fetaost, Västerbottenost eller mozzarella över. Servera med gott bröd till.

Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till fyllningar, sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.

4 portioner kokta rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • ca 1 kg rödbetor

Tillagning

  1. Lägg rödbetorna hela med blast och allt i en stor kastrull. Du kan också skära av blasten några cm upp om det blir trångt i kastrullen.
  2. Täck med vatten och lock samt koka upp.
  3. Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
  4. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem.
  5. Skala dem med kallt vatten, ev. i grytan, med händerna. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna. Det är bara att vrida loss skalet och skölja dem i vattnet i grytan samt använda en skalkniv och skära bort fästet för stjälken samt andra ev. fula märken på ytan av rödbetorna. Lägg de skalade rödbetorna efterhand i en skål.
  6. Nu är rödbetorna klara att servera varma ex med en klick smör och gourmetsalt. Eller så låter du rödbetorna svalna och förvarar de kokta rödbetorna kalla i kylen till annat som rödbetssallad eller
E-mail
Medel: 4.6 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept