Vegetariska biffar med svarta bönor

4 portioner vegetariska biffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl kokta gröna bönor som haricots verts
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka svarta bönor. Eller skölj färdigkokta bönor noga i durkslag.
  2. Använder du färska okokta gröna bönor så strimla dem och koka dem mjuka i vatten i fem minuter.
  3. Mosa svarta bönor i en skål. Förslagsvis med en visp eller kör i en matberedare eller använd mixer.
  4. Tillsätt gröna bönor, skalad och pressad vitlök, 0,5 dl ströbröd, mjöl och 2 msk olivolja. Mosa ihop till en röra.
  5. Dela bönröran i 4 delar, rulla till bollar och platta till biffar.
  6. Panera bönbiffarna i resten av ströbrödet.
  7. Stek bönbiffarna i resten av olivoljan några minuter på varje sida i en stekpanna.
  8. Vegetariska biffar med bönor är klara att servera med valfria tillbehör.

Serveringsförslag

Gott till bönbiffarna är en kall sås med yoghurt smaksatt med ingefära, ugnsstekt potatis, inlagd gurka och kokta grönsaker som morötter, knipplök samt blomkål - se bild.

Godast med hemkokta bönor

Biffarna blir godast med hemkokta svarta bönor men kan också lagas med färdigkokta bönor. Kokar du egna bönor får du ha lite framförhållning - förbered förslagsvis dagen innan.

Koka gärna ett helt på en gång så kan du frysa in det som blir över.

Varianter

Jag blandade i fint strimlade och hackade gröna bönor för lite färg och tuggmotstånd - de kan bytas mot majs eller fint tärnad röd eller gul paprika.

Vegobiffar med svarta bönor serverade på tallrik
Stekta vegobiffar med svarta bönor. Jag hade stekt skivad potatis, inlagd gurka, kokta primörer av morot, knipplök och blomkål samt en kall sås till.

E-mail
Medel: 3.8 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25

Tillbehör och liknande: