Zucchinibiffar

Zucchinibiffar med kikärter. Goda plättar med zucchini. Här med klyftpotatis, tzatziki, och tomatsallad.
Zucchinibiffarna kan också serveras med valfria tillbehör som ex. ajvar och råris.

4 portioner zucchinibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt eller burk kikärter
  • 2 ägg
  • 0,5 gul lök
  • 1 zucchini
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller någon msk färsk hackad röd chili
  • 2,5 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 50 gram smör och olja att steka biffarna i
  • Tzatziki: 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 0,5 gurka
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tomatsallad: 4 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med önskade tillbehör ex. klyftpotatis eller ris.
  2. Zucchinibiffar: häll av och skölj kikärterna noga.
  3. Blanda med äggen i en stor bunke. Mixa eller mosa kikärterna till en massa.
  4. Skala och riv eller finhacka löken och tillsätt den.
  5. Skölj och riv zucchinin.
  6. Tillsätt zucchini, mjöl, pressad vitlök, chili, salt och vitpeppar samt arbeta ihop till en fast massa. Tillsätt citronsaft så att massan blir formbar men ej lös. Låt vila i ca 5 minuter så sväller mjölet och biffarna blir godare.
  7. Smörj en bricka eller plåt med olja och forma åtta biffar av röran.
  8. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  9. Stek zucchinibiffarna i 4-5 minuter på medelvärme på båda sidor så att de får färg och är genomstekta. Zucchinibiffarna är klara att serveras med valfria tillbehör.
  10. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  12. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  13. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  14. Tzatziki: Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
  15. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål. Tillsätt matyoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  16. Tomatsallad: skölj och skiva tomater. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer