Vitlöksyoghurt

Introduktion och förberedelse

Vitlöksyoghurt - en slags tzatziki med persilja, matyoghurt, citron och vitlök men utan gurka som i vanlig tzatziki. Toppad med lite olivolja.

Serveringsförslag

Lättlagad, snabblagad och god som sås, tillbehör eller röra till det mesta ex. grillat, på buffé eller till lammfärsbiffar osv.

Varianter

  • Det blir gott med riven gurka i också - då blir det som en tzatziki. Riv den då och krama ur den samt tillsätt den till röran.
  • Vidare kan man ha finriven morot och/eller zucchini i.
  • Såsen kan också smaksättas och varieras med ex. pesto, kronärtskocksröra, röd pesto, sweet chilisås, chili som sambal oelek, BBQ-sås, ajvar, smulad fetaost, hackade sardeller och parmesanost är några varianter jag vet blir goda.
  • Du kan hacka bladpersilja eller kruspersilja. Eller ta fryst hackad persilja.
  • Istället för färsk vitlök kan du ta fryst hackad vitlök.

Kan förberedas

Kan förberedas i god tid - smaken blir bara bättre.

Lätt att laga till många och dubblera. Då kan du använda fryst hackad persilja och fryst hackad vitlök. Rör ihop och låt stå några timmar i kylen. Håller några dagar i kylen.

4 portioner vitlöksyoghurt

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 dl matyoghurt ex. turkisk matyoghurt eller grekisk
  • 1 dl hackad persilja
  • 1-2 klyftor vitlök efter tycke
  • 1 krm salt
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj och hacka persiljan fint.
  2. Blanda persiljan med pressad vitlök, matyoghurt, salt och citronsaft i en skål. Förvara kallt till servering.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 61 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-10