Vitlöksyoghurt
Vitlöksyoghurt - en slags tzatziki med persilja, matyoghurt, citron och vitlök men utan gurka som i vanlig tzatziki. Toppad med lite olivolja.
Tillagning
- Skölj och hacka persiljan fint.
- Blanda persiljan med pressad vitlök, matyoghurt, salt och citronsaft i en skål. Förvara kallt till servering.
Serveringsförslag
Lättlagad, snabblagad och god som sås, tillbehör eller röra till det mesta ex. grillat, på buffé eller till lammfärsbiffar osv.
Varianter
- Det blir gott med riven gurka i också - då blir det som en tzatziki. Riv den då och krama ur den samt tillsätt den till röran.
- Vidare kan man ha finriven morot och/eller zucchini i.
- Såsen kan också smaksättas och varieras med ex. pesto, kronärtskocksröra, röd pesto, sweet chilisås, chili som sambal oelek, BBQ-sås, ajvar, smulad fetaost, hackade sardeller och parmesanost är några varianter jag vet blir goda.
- Du kan hacka bladpersilja eller kruspersilja. Eller ta fryst hackad persilja.
- Istället för färsk vitlök kan du ta fryst hackad vitlök.
Kan förberedas
Kan förberedas i god tid - smaken blir bara bättre.
Lätt att laga till många och dubblera. Då kan du använda fryst hackad persilja och fryst hackad vitlök. Rör ihop och låt stå några timmar i kylen. Håller några dagar i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 61 kcal