Ärtpesto

Introduktion och förberedelse

Ärtpesto är en mixad röra lik pesto med gröna ärtor som grund smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel.

Riv ost från en bit parmesan eller grana padano till peston.

Serveringsförslag

  • Gott som vanlig pesto sås, röra och dipp till framförallt fisk, grillat eller grönsaker. Passar med bra att toppa veganburgare samt till tex mex.
  • Jag hade ärtpeston till en pastasallad.

Tips

  • Lätt att laga och att dubblera receptet till stor buffé.
  • Kan lagas i förväg och förvaras i kylen.

Varianter

  • Du kan köpa oskalad mandel och skålla själv.
  • Istället för mandel kan man ta valnötter, solrosfrön, paranötter eller pinjenötter. Eller blanda.
  • Utan ost blir ärtpeston vegan och vegetarisk. Det finns även vegan parmesanvariant från Violife prosocciano man kan ta istället.

8 portioner ärtpesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av. Riv parmesan eller grana padano.
  2. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  3. Skala vitlöken och pressa i den.
  4. Mixa någon minut till en röra.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.8 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14

Tillbehör och liknande recept: