Örtsås

Introduktion och förberedelse

Örtsås med matyoghurt, crème fraiche och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm.

Smaksätt gärna vidare med pressad vitlök om du gillar det.

Val av örter

Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen.

  • Du kan välja frysta färdighackade örter, torkade örter eller hacka färska örter.
  • Gott är i är persilja, gräslök, oregano, timjan, rosmarin och gräslök.
  • Även basilika, dragon eller färsk koriander är gott i örtsås.
  • Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen.
  • Enklast är att ersätta nedan örter med följande frysta hackade örter (30 grams paket): 0,5 paket fryst basilika, 0,5 paket persilja samt 1 paket gräslök. Ska du servera örtsåsen till fisk så ta även med 0,5 paket dill.

6 portioner örtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 4 msk hackad färsk persilja
  • 4 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål.
  2. Smaka av med salt och citronsaft.
  3. Örtsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08