Örtsås

Örtsås med matyoghurt, crème fraiche och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen.

Du kan välja frysta färdighackade örter, torkade örter eller hacka färska örter.
Gott är i är persilja, gräslök, oregano, timjan, rosmarin, och gräslök. Även basilika, dragon eller färsk koriander är gott i örtsås. Smaksätt gärna vidare med pressad vitlök om du gillar det. Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen.

Enklast är att ersätta nedan örter med följande frysta hackade örter (30 grams paket): 0,5 paket örter provencale, 0,5 paket persilja samt 1 paket gräslök. Ska du servera örtsåsen till fisk så ta även med 0,5 paket dill.

6 portioner örtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 4 msk hackad färsk persilja
  • 4 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål.
  2. Smaka av med salt och citronsaft.
  3. Örtsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer