Örtsås

Örtsås med matyoghurt, crème fraiche och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen.

Du kan välja frysta färdighackade örter, torkade örter eller hacka färska örter.
Gott är i är persilja, gräslök, oregano, timjan, rosmarin, och gräslök. Även basilika, dragon eller färsk koriander är gott i örtsås. Smaksätt gärna vidare med pressad vitlök om du gillar det. Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen.

Enklast är att ersätta nedan örter med följande frysta hackade örter (30 grams paket): 0,5 paket örter provencale, 0,5 paket persilja samt 1 paket gräslök. Ska du servera örtsåsen till fisk så ta även med 0,5 paket dill.

6 portioner örtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 4 msk hackad färsk persilja
  • 4 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål.
  2. Smaka av med salt och citronsaft.
  3. Örtsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer