Linsbiffar med ärtpesto

Introduktion och förberedelse

Linsbiffar med ärtpesto, brynt paprika och kokt delikatesspotatis garnerade med rostad mandel, citron och dill.
Om du vill kan du ha några extra kokta gröna ärtor eller andra grönsaker till.

Biffar utan att koka linserna

Ett alternativ är att ej koka linserna utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg dem då någon timme innan. Spola av. Laga och stek som nedan. Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

4 portioner linsbiffar med ärtpesto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • Ärtpesto: 300 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Linsbiffar: 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • Panering: 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl solrosolja att steka i
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar
  • 1 röd paprika
  • 4 msk olivolja
  • 50 gram flagad mandel
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna mosiga ca 15 minuter.
  2. Skala morötterna och koka dem mjuka med linserna.
  3. Fortsätt med ärtpeston: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  4. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  5. Skala vitlöken och pressa i den.
  6. Mixa någon minut till en röra. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp i en skål.
  7. Låt linserna rinna av i durkslag.
  8. Börja koka potatis.
  9. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  10. Lägg linserna en stor skål och mosa med en potatisstöt.
  11. Tärna morötterna fint och tillsätt dem.
  12. Skala och hacka löken fint och tillsätt den.
  13. Pressa i vitlöken.
  14. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
  15. Mosa linserna till en röra. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  16. Smörj händer och en bricka med lite olivolja. Forma till linsröran till åtta biffar.
  17. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta.
  18. Värm en stekpanna med olja.
  19. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  20. Skär citron i klyftor.
  21. Plocka dillkvistar.
  22. Rosta mandeln ljust brun i en panna.
  23. Servera linsbiffarna med ärtpeston, kokt potatis, stekt paprika, olivolja, rostad mandel, citronklyftor och dill.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.