Linsbiffar med ärtpesto

Linsbiffar med ärtpesto, brynt paprika och kokt delikatesspotatis garnerade med rostad mandel, citron och dill.
Om du vill kan du ha några extra kokta gröna ärtor eller andra grönsaker till.

Ett alternativ är att ej koka linserna utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg dem då någon timme innan. Spola av. Laga och stek som nedan. Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter. 

4 portioner linsbiffar med ärtpesto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • Ärtpesto: 300 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Linsbiffar: 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • Panering: 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl solrosolja att steka i
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar
  • 1 röd paprika
  • 4 msk olivolja
  • 50 gram flagad mandel
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna mosiga ca 15 minuter.
  2. Skala morötterna och koka dem mjuka med linserna.
  3. Fortsätt med ärtpeston: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  4. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  5. Skala vitlöken och pressa i den.
  6. Mixa någon minut till en röra. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp i en skål.
  7. Låt linserna rinna av i durkslag.
  8. Börja koka potatis.
  9. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  10. Lägg linserna en stor skål och mosa med en potatisstöt.
  11. Tärna morötterna fint och tillsätt dem.
  12. Skala och hacka löken fint och tillsätt den.
  13. Pressa i vitlöken.
  14. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
  15. Mosa linserna till en röra. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  16. Smörj händer och en bricka med lite olivolja. Forma till linsröran till åtta biffar.
  17. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta.
  18. Värm en stekpanna med olja.
  19. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  20. Skär citron i klyftor.
  21. Plocka dillkvistar.
  22. Rosta mandeln ljust brun i en panna.
  23. Servera linsbiffarna med ärtpeston, kokt potatis, stekt paprika, olivolja, rostad mandel, citronklyftor och dill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer