Stekt svamp

Introduktion och förberedelse

Hur du steker svamp som kantarell, trattkantarell, Karljohan, ostronskivling, champinjon eller annan matsvamp.

Ett grundrecept med tips på hur du kan rensa och tillaga svamp på enkelt vis.

Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, margarin eller olja.

Färsk svamp innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och sedan steker samt bryner så att svampen får lite färg och god smak.

Tips om du har mycket svamp

Har du mycket svamp eller en liten panna så dela upp och stek i omgångar. Ta ett lager på ca 3-5 cm svamp åt gången. Lägg åt sidan efterhand i en skål. Svampen tappar sedan i storlek och du kan lägga tillbaka svampen igen och steka den klart så den får färg med lite smör eller olja.

Med svamp på burk

Använder du inte färsk svamp utan svamp på burk så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.

Serveringförslag

Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv.

Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas. Fler tips här.

Smaksättningar

Några förslag på ingredienser som passar med svampsmaken är - förutom salt och svartpeppar:

  • Hackad bladpersilja, lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja.
  • Dragon, basilika, salvia, rosmarin och timjan är också goda örter till svamp.

Svampsås

Rör ut någon msk vetemjöl i den stekta svampen och tillsätt sedan någon dl grädde samt någon dl mjölk eller vatten, en grönsaksbuljongtärning samt koka några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.

Man kan också laga såsen utan vetemjöl och reda med maizenaredning. Häll då då grädde, lite vatten och grönsaksbuljongtärning; koka upp samt red med 1-3 msk ljus maizenaredning till önskad tjocklek.

4 portioner stekt svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk svamp som champinjoner, kantareller, Karl-Johan, ostronskivling eller annan matsvamp
  • 2 msk smör, margarin eller olivolja, majsolja, rapsolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bort ev. grus och fula delar på svamparna.
  2. Tärna svampen eller strimla den.
  3. Värm en stekpanna och fräs svampen på medelvärme mellan 10-20 minuter. Då vätskar sig svampen och den mesta vätskan dunstar bort. Kantareller har mer vätska och Karl-johan lite mindre. Du kan dela upp i omgångar beroende på storlek på stekpanna samt hur mycket svamp du har. Stek ett lager svamp på högst 3-5 cm i taget.
  4. När svampen börjat få lite färg kan du tillsätta smör, margarin eller olja och vända runt.
  5. Stek svampen i ytterligare några minuter så att svampen får lite mer färg och smaken löser ut sig i fettet.
  6. Salt och peppra svampen. Smaka av. Fräs ev. med hackad bladpersilja eller andra örter efter tycke.
  7. Nu är den stekta svampen klar för servering eller användning i annan matlagning. Den stekta svampen kan också förvaras i kylen. Ska du frysa in svampen så fryser du den utan smör när den svalnat i påsar. Ta fram och tina svampen och stek den sedan i smör, margarin eller olja.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.