Stekt svamp

Hur du steker svamp som kantarell, trattkantarell, Karljohan, ostronskivling, champinjon eller annan matsvamp.

Ett grundrecept med tips på hur du kan rensa och tillaga svamp på enkelt vis.

  • Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, margarin eller olja.

Färsk svamp innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och sedan steker samt bryner så att svampen får lite färg och god smak.

4 portioner stekt svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk svamp som champinjoner, kantareller, Karl-Johan, ostronskivling eller annan matsvamp
  • 2 msk smör, margarin eller olivolja, majsolja, rapsolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bort ev. grus och fula delar på svamparna.
  2. Tärna svampen eller strimla den.
  3. Värm en stekpanna och fräs svampen på medelvärme mellan 10-20 minuter. Då vätskar sig svampen och den mesta vätskan dunstar bort. Kantareller har mer vätska och Karl-johan lite mindre. Du kan dela upp i omgångar beroende på storlek på stekpanna samt hur mycket svamp du har. Stek ett lager svamp på högst 3-5 cm i taget.
  4. När svampen börjat få lite färg kan du tillsätta smör, margarin eller olja och vända runt.
  5. Stek svampen i ytterligare några minuter så att svampen får lite mer färg och smaken löser ut sig i fettet.
  6. Salt och peppra svampen. Smaka av. Fräs ev. med hackad bladpersilja eller andra örter efter tycke.
  7. Nu är den stekta svampen klar för servering eller användning i annan matlagning. Den stekta svampen kan också förvaras i kylen. Ska du frysa in svampen så fryser du den utan smör när den svalnat i påsar. Ta fram och tina svampen och stek den sedan i smör, margarin eller olja.
Stekt svamp med smör och hackad bladpersilja - gott och enkelt.
Stekt svamp med smör och hackad bladpersilja - gott och enkelt.
Stek svampen tills den tappat vätskan och tillsätt sedan smör, margarin eller olja samt fräs så att den får färg.
Stek svampen tills den tappat vätskan och tillsätt sedan smör, margarin eller olja samt fräs så att den får färg.
Färsk svamp innehåller mycket vätska så stek den först i en torr panna så den vätskar sig och vätskan dunstar bort.
Färsk svamp innehåller mycket vätska så stek den först i en torr panna så den vätskar sig och vätskan dunstar bort.
Stekt svamp som trattkantareller i panna
Stekt svamp som tappat vätskan i en stekpanna som här med trattkantareller. Stek svampen tills den börjar ge ett knäppande ljud ifrån sig.
Svampen rensas i vatten innan stekning
Ett enkelt sätt att rensa svamp är att dra isär den och lägga den i en bunke vatten så sjunker grus och smuts lossnar. Ta upp några i taget och ta bort smuts och kolla dem samt lägg över att rinna av i ett durkslag.

Serveringförslag

Smaksättningar

Några förslag på ingredienser som passar med svampsmaken är - förutom salt och svartpeppar:

  • Hackad bladpersilja, lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja.
  • Dragon, basilika, salvia, rosmarin och timjan är också goda örter till svamp.

Enkel svampsås och stuvning

Enkelt är att efter du smörstekt svampen i pannan tillsätta 2-4 dl grädde och låta koka ihop några minuter till önskad tjocklek. Smaka av under tiden med salt och vit- eller svartpeppar.

Svampsås eller stuvning med redning

Rör ut någon msk vetemjöl i den stekta svampen och tillsätt sedan någon dl grädde samt någon dl mjölk eller vatten, en grönsaksbuljongtärning samt koka några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.

Man kan också laga såsen utan vetemjöl och reda med maizenaredning. Häll då då grädde, lite vatten och grönsaksbuljongtärning; koka upp samt red med 1-3 msk ljus maizenaredning till önskad tjocklek.

Tips om du har mycket svamp

Har du mycket svamp eller en liten panna så dela upp och stek i omgångar. Ta ett lager på ca 3-5 cm svamp åt gången. Lägg åt sidan efterhand i en skål. Svampen tappar sedan i storlek och du kan lägga tillbaka svampen igen och steka den klart så den får färg med lite smör eller olja.

Med svamp på burk

Använder du inte färsk svamp utan svamp på burk så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.

Smörstekt svamp som kantareller serverad som tillbehör
Smörstekt svamp som kantareller serverad som tillbehör. Smaken i svamp kommer fram mycket bra i smör.

E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13