Stekt svamp

Hur du steker svamp som kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Ett grundrecept.
Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja.
Svampen innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att svampen får lite färg.
Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.
Gott att smaksätta stekt svamp med - förutom salt och peppar - är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.
Med någon msk vetemjöl nedrört i den stekta svampen och sedan någon dl grädde samt mjölk; kokat några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.
Använder du inte färsk svamp utan konserverad så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.

4 portioner stekt svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk svamp som champinjoner, kantareller, Karl-Johan, ostronskivling eller annan matsvamp
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa bort ev. grus och fula delar på svamparna.
  2. Tärna svampen eller strimla den.
  3. Värm en stekpanna och fräs svampen på hög värme 3-5 minuter. Då vätskar sig svampen och den mesta vätskan dunstar bort.
  4. Snart börjar den knäppa och få lite färg - tillsätt då smör och vänd runt.
  5. Stek i ytterligare några minuter så att svampen får lite färg och smaken löser ut sig i fettet.
  6. Salt och peppra svampen. Smaka av.
  7. Nu är den stekta svampen klar för servering eller användning i annan matlagning. Den stekta svampen kan också förvaras i kylen eller frysas till senare.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer