Stekt svamp

Hur du steker svamp som kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Ett grundrecept. Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, margarin eller eller olja.

Svampen innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att svampen får lite färg. Har du mycket svamp eller en liten panna så dela upp och stek i omgångar. Ta ett lager på ca 3-5 cm svamp åt gången. Lägg åt sidan efterhand i en skål. Svampen tappar sedan i storlek och du kan lägga tillbaka svampen igen och steka den klart så den får färg med lite smör eller olja. 

Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.

Gott att smaksätta stekt svamp med - förutom salt och peppar - är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.

Med någon msk vetemjöl nedrört i den stekta svampen och sedan någon dl grädde samt mjölk; kokat några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.

Använder du inte färsk svamp utan konserverad så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.

4 portioner stekt svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk svamp som champinjoner, kantareller, Karl-Johan, ostronskivling eller annan matsvamp
  • 2 msk smör, margarin eller olivolja, majsolja, rapsolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa bort ev. grus och fula delar på svamparna.
  2. Tärna svampen eller strimla den.
  3. Värm en stekpanna och fräs svampen på medelvärme mellan 10-20 minuter. Då vätskar sig svampen och den mesta vätskan dunstar bort. Kantareller har mer vätska och Karl-johan lite mindre. Du kan dela upp i omgångar beroende på storlek på stekpanna samt hur mycket svamp du har. Stek ett lager svamp på högst 3-5 cm i taget.
  4. När svampen börjat få lite färg kan du tillsätta smör, margarin eller olja och vända runt. Ska du frysa in svampen så fryser du den förpackad i påsar utan fett när den svalnat.
  5. Stek svampen i ytterligare några minuter så att svampen får lite mer färg och smaken löser ut sig i fettet.
  6. Salt och peppra svampen. Smaka av.
  7. Nu är den stekta svampen klar för servering eller användning i annan matlagning. Den stekta svampen kan också förvaras i kylen. Ska du frysa in svampen så fryser du den utan smör när den svalnat i påsar. Ta fram och tina svampen och stek den sedan i smör, margarin eller olja.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer