Rostade rotgrönsaker

Introduktion och förberedelse

Rostade rotgrönsaker som potatis, morot, palsternacka och Butterscotch pumpa.

Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång och exempelvis ta tärnad rotselleri, gulbetor, persiljerot, vitkål, spetskål, rödbetor, vanlig pumpa eller kålrot.

4 portioner rostade rotgrönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 mindre fasta potatisar, ex. delikatesspotatis som Amandine
  • 3 medelstora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 200 gram butterscotch pumpa
  • 4 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och putsa bort ev. fula delar på potatisen. Dela dem i halvor om de inte är mycket små.
  3. Skala morötter, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  4. Skala palsternackan, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  5. Skär bort skalet från pumpan och skär i ca 2 cm breda stavar.
  6. Lägg i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  7. Häll över olivolja, salt och peppar samt blanda runt. Vänd ev. halverade potatisar med den halverade sidan uppåt.
  8. Rosta rotgrönsakerna i ca 40 minuter och vänd dem en gång. De ska få färg och vara mjuka.
  9. Servera de rostade rotgrönsakerna. Salta dem ev. lite innan servering med flingsalt.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.