Salladsfat

Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.

Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken. Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet. Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.

Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.

4 portioner salladsfat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 125 gram valfri salladsmix eller blanda salladsblad efter eget tycke
  • 0,5 gurka
  • 2 stora tomater
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 avokado
  • 4 msk fin olivolja
  • 2 msk fin vinäger eller citron
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj salladen noga i ett durkslag eller en stor bytta med vatten. Låt rinna av. Lägg upp på en del av ett stort serveringsfat.
  2. Skölj gurkan och skala den eventueullt. Tärna gurkan i 1x1 cm tärningar och lägg upp på fatet.
  3. Skölj tomater och tärna dem likadant som gurkan och lägg upp på fatet.
  4. Skala palsternackor och riv dem grovt och lägg upp.
  5. Skala morötter och riv dem fint samt lägg upp.
  6. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur den i grova bitar och lägg på fatet.
  7. Toppa salladen genom att droppa över olivolja, vinäger samt ev. lite flingsalt på toppen av salladen.
  8. Salladsfatet är klart att serveras.

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer