Salladsfat

Introduktion och förberedelse

Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet.

Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.

Sallad på påse eller salladshuvuden

Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.

Salladshuvuden du ej använder kan du ha i svalen med blomfästet nedåt i lite vatten så håller de sig någon vecka.

Varianter

  • Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken.
  • Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.
  • Om du vill kan du ha hackad eller strimlad rödlök att toppa tomater och grönt med. Rödlöken för mjukare och mildare smak om du saltar den och masserar in saltet lite så löken mjuknar.
  • Lägg till kokt ris, basmatiris eller råris; kokt potatis, kokt pasta som penne, matvete, couscous eller bulgur för en matigare sallad och tillbehör som passar till det mesta.

En variant på salladstillbehör på fat
En variant på salladstillbehör kan vara som ovan marinerade kokta stora vita bönor med rödlök, tärnade goda fina tomater och strimlad babyspenat. Koka fin svensk delikatess- eller färskpotatis så har du ett komplett tillbehör som passar till det mesta.

4 portioner salladsfat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 125 gram valfri salladsmix eller blanda salladsblad efter eget tycke
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater, ca 150 gram
  • 2 morötter
  • 1-2 palsternackor
  • 1 avokado
  • 2 msk fin olivolja
  • 1 msk fin vinäger som vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger, cidervinäger, balsamvinäger eller citronsaft
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Skölj salladen noga i ett durkslag eller en stor bytta med vatten. Låt rinna av. Lägg upp på en del av ett stort serveringsfat.
  2. Skölj gurkan och skala den eventueullt. Tärna gurkan i 1x1 cm tärningar och lägg upp på fatet.
  3. Skölj tomater och tärna dem likadant som gurkan och lägg upp på fatet.
  4. Skala palsternackor och riv dem grovt och lägg upp.
  5. Skala morötter och riv dem fint samt lägg upp.
  6. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur den i grova bitar och lägg på fatet.
  7. Toppa salladen genom att droppa över olivolja, vinäger samt lite flingsalt på toppen av salladen.
  8. Salladsfatet är klart att serveras.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 113 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.