Salladsfat

Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.

Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken. Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet. Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.

Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.

4 portioner salladsfat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 125 gram valfri salladsmix eller blanda salladsblad efter eget tycke
  • 0,5 gurka
  • 2 stora tomater
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 avokado
  • 4 msk fin olivolja
  • 2 msk fin vinäger eller citron
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj salladen noga i ett durkslag eller en stor bytta med vatten. Låt rinna av. Lägg upp på en del av ett stort serveringsfat.
  2. Skölj gurkan och skala den eventueullt. Tärna gurkan i 1x1 cm tärningar och lägg upp på fatet.
  3. Skölj tomater och tärna dem likadant som gurkan och lägg upp på fatet.
  4. Skala palsternackor och riv dem grovt och lägg upp.
  5. Skala morötter och riv dem fint samt lägg upp.
  6. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur den i grova bitar och lägg på fatet.
  7. Toppa salladen genom att droppa över olivolja, vinäger samt ev. lite flingsalt på toppen av salladen.
  8. Salladsfatet är klart att serveras.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer