Lammkotletter med rödvinssås

Här med klyftpotatis samt brysselkål med bacon och balsamvinäger.
Du kan såklart ha andra tillbehör till om du vill. Lägg gärna till en grönsallad eller tomatsallad.
Räkna två stora lammkotletter per portion. Är de mindre får du ta 3-4 stycken.

4 portioner lammkotletter med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 lammkotletter, räkna minst 160 gram per portion
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Förslag tillbehör: 6 potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Brysselkål: ca 700 gram färska brysselkål
  • 0,5 paket bacon, ca 70 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala potatis och klyfta den samt lägg i en ugnsform.
  8. Blanda potatisklyftorna med olja och salt i ugnsformen.
  9. Sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och vänd runt dem och sätt in dem 5-10 minuter till för att få mer färg.
  10. Ta ut lammkotletter ur kylen. Vänd lammkotletterna i olja, salt, peppar samt rosmarin samt pressad vitlök. Täck över och låt stå.
  11. Förbered tillbehör som ex. brysselkålen: skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
  12. Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
  13. Stek brysselkålen i 15 minuter.
  14. Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
  15. Koka ner balsamvinägern till hälften i en liten kastrull.
  16. Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern. Håll varm under folie.
  17. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  18. Stek eller grilla lammkotletterna någon minut på varje sida så att de får färg. Lägg över i en ugnsform.
  19. Låt steka färdigt i ugnen ca 10 minuter till önskad stekgrad. Ta ut och låt dem vila några minuter täckta med folie innan servering.
  20. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar. Du kan också tillsätta stekskyn från lammkotletterna.
  21. Servera lammkotletterna med rödvinssåsen, klyftpotatis samt brysselkålen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer