Lammkotletter med rödvinssås

Stekta eller grillade lammkotletter med rödvinssås och klyftpotatis samt brysselkål med bacon och balsamvinäger.

Du kan såklart ha andra tillbehör till om du vill. Lägg gärna till en tomatsallad och/eller grönsallad.

4 portioner lammkotletter med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 lammkotletter, räkna minst 200 gram per portion
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Förslag tillbehör: 6 potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Brysselkål: ca 700 gram färska brysselkål
  • 0,5 paket bacon, ca 70 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala potatis och klyfta den samt lägg i en ugnsform.
  8. Blanda potatisklyftorna med olja och salt i ugnsformen.
  9. Sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och vänd runt dem och sätt in dem 5-10 minuter till för att få mer färg.
  10. Ta ut lammkotletter ur kylen. Vänd lammkotletterna i olja, salt, peppar samt rosmarin samt pressad vitlök. Täck över och låt stå.
  11. Förbered tillbehör som ex. brysselkålen: skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
  12. Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
  13. Stek brysselkålen i 15 minuter.
  14. Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
  15. Koka ner balsamvinägern till hälften i en liten kastrull.
  16. Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern. Håll varm under folie.
  17. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  18. Stek eller grilla lammkotletterna någon minut på varje sida så att de får färg. Lägg över i en ugnsform.
  19. Låt steka färdigt i ugnen ca 10 minuter till önskad stekgrad. Ta ut och låt dem vila några minuter täckta med folie innan servering.
  20. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar. Du kan också tillsätta stekskyn från lammkotletterna.
  21. Servera lammkotletterna med rödvinssåsen, klyftpotatis samt brysselkålen.

Portionsberäkning

Räkna två tunna dubbla eller en tjock dubbel lammkotlett med ben per portion. Vidare kan man ta 3-4 stycken enkla lammkotletter eller lammracks istället för dubbla.

Det är mycket ben och fett på kotletterna så du får räkna ca 180-250 gram per portion.

E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-21