Sidosallad med fetaost

Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.

Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.

Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med caesardressing, balsamvinäger eller efter tycke.

Folk brukar gilla när sallad är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.

4 sidosallader med fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 65 gram grön sallad som mangoldskott, babyspenat, isbergsallad eller blandad grönsallad
  • 150 gram rödkål eller spetskål
  • 2 tomater
  • 100 gram fetaost
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk fin vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rödkålen i stora klyftor och strimla den på mandolin, i matberedare eller för hand med kniv.
  2. Lägg i en stor salladskål.
  3. Salta och peppra kålen, tillsätt olivolja samt vinäger och arbeta in i kålen med handen någon minut (då mjuknar kålen något vilket är gott).
  4. Skölj och rensa salladen. Lägg med kålen.
  5. Skölj och tärna tomater och lägg med kålen.
  6. Blanda runt salladen.
  7. Fördela salladen i portionsskålar.
  8. Fördela och smula över fetaost över salladen innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer