Sidosallad med fetaost

Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.
Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.
Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med ceasardressing, balsamvinäger eller efter tycke.
Folk gillar sallad när den är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.

4 sidosallader med fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 65 gram grön sallad som mangoldskott, babyspenat, isbergsallad eller blandad grönsallad
  • 150 gram rödkål eller spetskål
  • 2 tomater
  • 100 gram fetaost
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk fin vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rödkålen i stora klyftor och strimla den på mandolin, i matberedare eller för hand med kniv.
  2. Lägg i en stor salladskål.
  3. Salta och peppra kålen, tillsätt olivolja samt vinäger och arbeta in i kålen med handen någon minut (då mjuknar kålen något vilket är gott).
  4. Skölj och rensa salladen. Lägg med kålen.
  5. Skölj och tärna tomater och lägg med kålen.
  6. Blanda runt salladen.
  7. Fördela salladen i portionsskålar.
  8. Fördela och smula över fetaost över salladen innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer