Lammrostbiff med rödvinssås

Lammrostbiff med rödvinssås, rosmarin och råstekt skivad potatis i ugn. Gott till är förslagsvis grillad tomat och gröna bönor med vitlök och olivolja.
Till lammrostbiffen passar ett fylligt rött vin ex. Chateau Neuf du Pape (dyrare), Cabernet Sauvignon eller Syrah (Shiraz).
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Istället för torkad rosmarin kan du ta någon kvist färsk rosmarin.

6 portioner lammrostbiff med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g lammrostbiff
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 800 gram potatis, skalad, skivad
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • Rödvinssås: 0,5 schalottenlök
  • 1 tsk socker
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 grönsaks- eller köttbuljongtärning
  • 3 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm timjan
  • 50 gram mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 3 stora tomater eller 6 mindre
  • 300 gram färska eller frysta haricots verts, gröna bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl finhackad persilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, skiva och skölj samt torka potatisen torr med lite hushållspapper.
  3. Råstek och bryn potatisen i olivolja lite i taget i en stekpanna några minuter. Lägg över i en ugnsform eller långpanna med höga kanter.
  4. Salta och peppra potatisen. Tillsätt rosmarin samt timjan.
  5. Skär loss fästet från tomaterna och ställ i hörnorna i långpannan. De kan också halveras om de är stora och placeras med snittytan uppåt längs med kanterna.
  6. Sätt in potatisen i ungen medan du bryner lammrostbiffen.
  7. Bryn lammrostbiffen några minuter på varje sida i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra samt strö över rosmarin.
  8. Ta ut potatisen och lägg på lammrostbiffen på den skivade potatisen.
  9. Sänk värmen till 175. Sätt in en stektermometer i mitten av en lammrostbiff. Stek i 20-40 minuter tills lammrostbiffen är den stekgrad du önskar ex. medium. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Alternativ är att provskära en skiva av lammrostbiffen.
  10. Rödvinssåsen: skala och finhacka löken. Fräs den i smör och strö över socker. Rör i mjöl och fräs någon minut till. Tillsätt och rör i vin, vatten, buljongtärning, soja och timjan.
  11. Koka ihop och späd ev. rödvinssåsen under tiden du lagar potatis och lammrostbiff.
  12. Förbered tillbehör: Koka bönorna i lite vatten eller i mikron 3-4 minuter. Stek först en klyfta pressa vitlök i olivolja i en panna och vänd runt bönorna samt smaka av med salt och peppar.
  13. Ta ut köttet och slå in det i folie att vila minst 5 minuter.
  14. Känn om potatisen är mjuk och färdigstekt. Höj annars värmen till 200 grader och stek i 5-15 minuter extra.
  15. Skär upp köttet i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka det på potatisen och klicka eller skiva vitlökssmör över köttet, sätt tillbaka i ugnen och värm någon minut tills smöret nästan är helt smält.
  16. Rör i smör i rödvinssåsen och smaka av den med salt, socker och peppar.
  17. Servera lammrostbiffen med rödvinssåsen, råstekt potatis, broccoli och bönor samt grillad tomat. Garnera ev. med finhackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer