Lammrostbiff med rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Lammrostbiff med rödvinssås, rosmarin och råstekt skivad potatis i ugn.

Gott till är förslagsvis grillad tomat och gröna bönor med vitlök och olivolja.

Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.

Istället för torkad rosmarin kan du ta någon kvist färsk rosmarin.

Att dricka till

Till lammrostbiffen passar ett fylligt rött vin ex. Chateauneuf du Pape (dyrare), Cabernet Sauvignon eller Syrah (Shiraz).

6 portioner lammrostbiff med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g lammrostbiff
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 800 gram potatis, skalad, skivad
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • Rödvinssås: 0,5 schalottenlök
  • 1 tsk socker
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 grönsaks- eller köttbuljongtärning
  • 3 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm timjan
  • 50 gram mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 3 stora tomater eller 6 mindre
  • 300 gram färska eller frysta haricots verts, gröna bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl finhackad persilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, skiva och skölj samt torka potatisen torr med lite hushållspapper.
  3. Råstek och bryn potatisen i olivolja lite i taget i en stekpanna några minuter. Lägg över i en ugnsform eller långpanna med höga kanter.
  4. Salta och peppra potatisen. Tillsätt rosmarin samt timjan.
  5. Skär loss fästet från tomaterna och ställ i hörnorna i långpannan. De kan också halveras om de är stora och placeras med snittytan uppåt längs med kanterna.
  6. Sätt in potatisen i ungen medan du bryner lammrostbiffen.
  7. Bryn lammrostbiffen några minuter på varje sida i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra samt strö över rosmarin.
  8. Ta ut potatisen och lägg på lammrostbiffen på den skivade potatisen.
  9. Sänk värmen till 175. Sätt in en stektermometer i mitten av en lammrostbiff. Stek i 20-40 minuter tills lammrostbiffen är den stekgrad du önskar ex. medium. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Alternativ är att provskära en skiva av lammrostbiffen.
  10. Rödvinssåsen: skala och finhacka löken. Fräs den i smör och strö över socker. Rör i mjöl och fräs någon minut till. Tillsätt och rör i vin, vatten, buljongtärning, soja och timjan.
  11. Koka ihop och späd ev. rödvinssåsen under tiden du lagar potatis och lammrostbiff.
  12. Förbered tillbehör: Koka bönorna i lite vatten eller i mikron 3-4 minuter. Stek först en klyfta pressa vitlök i olivolja i en panna och vänd runt bönorna samt smaka av med salt och peppar.
  13. Ta ut köttet och slå in det i folie att vila minst 5 minuter.
  14. Känn om potatisen är mjuk och färdigstekt. Höj annars värmen till 200 grader och stek i 5-15 minuter extra.
  15. Skär upp köttet i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka det på potatisen och klicka eller skiva vitlökssmör över köttet, sätt tillbaka i ugnen och värm någon minut tills smöret nästan är helt smält.
  16. Rör i smör i rödvinssåsen och smaka av den med salt, socker och peppar.
  17. Servera lammrostbiffen med rödvinssåsen, råstekt potatis, broccoli och bönor samt grillad tomat. Garnera ev. med finhackad persilja.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-30