Aroniagelé

Introduktion och förberedelse

Aroniagelé smaksatt med en liten bit kanel. Gott som vanlig gelé till det mesta som husmanskost, vilt, stek, gryta eller skav.

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar många har i trädgården. De smakar lite som sura svarta vinbär.

Lättlagat med gelésocker.

Tips

  • Gelésocker kan du byta mot vanligt socker och tillsätta annan pektin som gelépulver eller flytande fruktpektin exempelvis Atamon.
  • En saftsilställning är smidigt att sila de kokta bären genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk.
  • Skalresterna från aroniabären kan du spara och frysa in samt ha och blanda med hälften hela aroniabär till aroniamarmelad, äppelmarmelad med aronia eller med björnbär.

Hållbarhet

  • Sterilisera gärna burkar och lock samt tillsätt något krm konserveringsmedel så får du en gelé som blir hållbar i rumsvärme.
  • Öppnad burk håller några veckor i kylen.

Pektinprov

Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att gelén stelnar som du vill ha den. Gör den inte det så finns det fruktpektin att köpa och tillsätta enligt förpackning.

Varianter

  • Kanel kan uteslutas.
  • Andra kryddningar som passar är en pytteliten bit torkade ingefära eller någon cm vaniljstång.

ca 7 dl aroniagelé, 4 små glasburkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 liter eller ca 900 gram aroniabär, frysta och sedan tinade
  • 5,5 dl gelésocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 kanelstång
  • 1/4 dl pressad citronsaft
  • 2 krm natriumbensoat konserveringsmedel som Atamon

Tillagning

  1. Mät upp aroniabär och vatten i en kastrull. Tillsätt en halv kanelstång. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 40 minuter. Rör då och då.
  2. Sila upp saften genom att hälla de kokta bären i en silställning eller durkslag med silduk.
  3. Låt rinna ca 20 minuter. Pressa ut så mycket saft du kan från bären. Mät upp saften och häll tillbaka den i kastrullen.
  4. Tillsätt 1 dl gelésocker per dl saft. Jag fick ut 5,5 dl saft och tillsätta därför 5,5 dl gelésocker.
  5. Tillsätt citronsaft.
  6. Rör och koka upp tills sockret löst sig.
  7. Nu kan du göra ett pektinprov om du vill. Ta en msk och lägg på en tallrik samt sätt i frysen att stelna. Dra igenom med en kniv och se om den stelnat likt gelé. Annars tillsätt mer gelésocker eller mer vafritt fruktpektin enligt paket.
  8. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt gelén svalna med locket på. Det tar minst en timme upp till 3-4 timmar. När de svalnat kan du sätta dem i kylen.
  9. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-26