Aroniagelé

Introduktion och förberedelse

Aroniagelé smaksatt med en liten bit kanel. Gott som vanlig gelé till det mesta som husmanskost, vilt, stek, gryta eller skav. Lättlagat med gelésocker.

Kanel kan uteslutas. Andra kryddningar som passar är en pytteliten bit torkade ingefära eller någon cm vaniljstång. Gelésocker kan du byta mot vanligt socker och tillsätta annan pektin som gelépulver eller flytande fruktpektin exempelvis Atamon.

Jag hade också i något krm konserveringsmedel för extra lång hållbarhet.

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar många har i trädgården. De smakar lite som sura svarta vinbär.

En saftsilställning är smidigt att sila de kokta bären genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk.

Sterilisera gärna burkar och lock samt tillsätt något krm konserveringsmedel så får du en gelé som blir hållbar i rumsvärme. Öppnad burk håller några veckor i kylen.

Jag fick ut 4 små glasburkar gelé av varierande storlek - totalt ca 7 dl.

Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att gelén stelnar som du vill ha den. Gör den inte det så finns det fruktpektin att köpa och tillsätta enligt förpackning.

ca 7 dl aroniagelé

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 2 tim
 • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

 • 1,5 liter eller ca 900 gram aroniabär, frysta och sedan tinade
 • 5,5 dl gelésocker
 • 2,5 dl vatten
 • 1/2 kanelstång
 • 1/4 dl pressad citronsaft
 • 2 krm natriumbensoat konserveringsmedel som Atamon

Tillagning

 1. Mät upp aroniabär och vatten i en kastrull. Tillsätt en halv kanelstång. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 40 minuter. Rör då och då.
 2. Sila upp saften genom att hälla de kokta bären i en silställning eller durkslag med silduk.
 3. Låt rinna ca 20 minuter. Pressa ut så mycket saft du kan från bären. Mät upp saften och häll tillbaka den i kastrullen.
 4. Tillsätt 1 dl gelésocker per dl saft. Jag fick ut 5,5 dl saft och tillsätta därför 5,5 dl gelésocker.
 5. Tillsätt citronsaft.
 6. Rör och koka upp tills sockret löst sig.
 7. Nu kan du göra ett pektinprov om du vill. Ta en msk och lägg på en tallrik samt sätt i frysen att stelna. Dra igenom med en kniv och se om den stelnat likt gelé. Annars tillsätt mer gelésocker eller mer vafritt fruktpektin enligt paket.
 8. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt gelén svalna med locket på. Det tar minst en timme upp till 3-4 timmar. När de svalnat kan du sätta dem i kylen.
 9. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.