Lammrostbiff med vitlökssmör

Introduktion och förberedelse

Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen.

Ugnsrostade tomater och haricots verts, baconlindade bönor eller gratinerade brytbönor är förslag att servera till.

Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.

Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.

Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.

Att dricka till

Ett fylligt rött vin passar till ex. Syrah från Rhone, Ripasso från norra Italien eller en lyxig Chateauneuf du Pape från södra Frankrike.

Lammrostbiff med vitlökssmör på en bädd av skivad rostad råstekt potatis och bakade tomathalvor.
Lammrostbiff med vitlökssmör på en bädd av skivad rostad råstekt potatis och bakade tomathalvor.

6 portioner lammrostbiff med vitlökssmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 g lammrostbiff, 4 styck
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 100 gram mjukt smör
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 800 gram potatis, skalad, skivad
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • Tillbehör: 3 stora tomater eller 6 mindre
  • 300 gram färska eller frysta haricots verts, gröna bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Gör vitlökssmöret. Blanda smör, pressad vitlök och hackad persilja med lite salt och peppar i en mixer eller rör ihop för hand. Slå in till en rulle i smörpapper och lägg i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, skiva och skölj samt torka potatisen torr med lite hushållspapper.
  3. Råstek och bryn potatisen i olivolja lite i taget i en stekpanna några minuter. Lägg över i en ugnsform eller långpanna med höga kanter.
  4. Salta och peppra potatisen. Tillsätt rosmarin samt timjan.
  5. Skär ev. loss fästet från tomaterna och ställ i hörnorna i långpannan. De kan också halveras om de är stora och placeras med snittytan uppåt längs med kanterna.
  6. Sätt in potatisen i ungen medan du bryner lammrostbiffen.
  7. Bryn lammrostbiffen några minuter på varje sida i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra samt strö över lite rosmarin.
  8. Ta ut potatisen och lägg på lammrostbiffen på den skivade potatisen.
  9. Sänk värmen till 175. Sätt in en stektermometer i mitten av en lammrostbiff.
  10. Stek i 20-40 minuter tills lammrostbiffen är den stekgrad du önskar ex. medium. Lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader. Alternativ är att provskära en skiva av lammrostbiffen.
  11. Förbered tillbehör som ex. haricots verts. Koka bönorna i lite vatten eller i mikron 3-4 minuter. Stek först en klyfta pressa vitlök i olivolja i en panna och vänd runt bönorna samt smaka av med salt och peppar.
  12. Ta ut köttet och slå in det i folie att vila minst 5 minuter.
  13. Känn om potatisen är mjuk och färdigstekt. Höj annars värmen till 200 grader och stek i 5-15 minuter extra.
  14. Skär upp köttet i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka det på potatisen och klicka eller skiva vitlökssmör över köttet, sätt tillbaka i ugnen och värm någon minut tills smöret nästan är helt smält.
  15. Servera lammrostbiffen med haricots verts, tomater och potatisen. Lägg ev. upp på fat eller lägg upp från ugnsformen.
E-mail
Medel: 3.9 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-30