Köttfärsbiffar
Introduktion och förberedelse
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa.
Du kan laga biffarna av blandfärs, nötfärs eller fläskfärs, viltfärs, vildsvinsfärs eller kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Serveringsförslag
- Kokt potatis, klyftpotatis eller skivad rostad potatis.
- Sås som gräddsås eller svampsås.
- Inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och knipplök eller gröna bönor. Eller stuvad vitkål.
- Rostad potatis och rotfrukter eller rostade rotfrukter med paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås. Smidigt att laga om du steker klart biffarna i ugnen och den då är uppvärmd.
- Råris, quinoa eller kokt bulgur passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt kikärtssallad med grillad paprika.
- Eller laga pannbiffar med lök.
- GI och lågglykemiskt med köttfärsbiffar med sallad.
Varianter
- Du kan också laga köttfärsbiffar utan ägg.
- Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta kalla potatisar eller 1 dl havregryn.
Smaksättning
Sätt smak på biffarna med andra ingredienser och olika kryddor. Några förslag är:
- Pressad vitlök, smulad fetaost och oregano; hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Genomstek biffarna
Använder du kycklingfärs, fläskfärs eller vildsvinsfärs så se till att biffarna blir genomstekta - skär ett snitt och kolla. Det är även en bra idé om du använder nötfärs men då valfritt.
När biffarna är genomstekta ska det komma upp klar köttsaft på toppen - skär gärna ett snitt i en biff och kolla.
Köttfärsbiffarna ska ha en innertemperatur på minst 70 grader om du vill kolla med termometer.
Om färsen är för lös
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd, mosad kokt potatis, havregryn eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna. Är färsen för hård får du ta i lite mer mjölk.
Veganska och vegetariska biffar
- Vegetariska biffar med bönor passar för vegetarianer och veganer.
- Formbar sojafärs är en av mina favoriter som blir mycket goda vegetariska och veganska "köttfärsbiffar".

Tillagning
- Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
- Sätt ugnen på 175 grader om du väljer att steka klart köttfärsbiffarna i ugnen. Du kan steka klart dem i stekpannan också - gärna under lock eller en bit folie.
- Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
- Skala och hacka gul lök fint. Man kan också riva löken grovt på rivjärn.
- Blanda köttfärs, lök, socker, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
- Är du osäker på smaken så värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - mest för att du ska kunna blanda i mer salt och peppar om du vill det.
- Dela upp köttfärssmeten i 8 - 10 delar och forma till bullar som du sedan plattar till biffar och lägger på en bricka, tallrik eller fat smord med lite olja.
- Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja, matolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform eller på en tallrik.
- När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 10 minuter. Eller lägg tillbaka alla biffar i stekpannan och stek på låg värme under lock eller folie tills de är genomstekta ca 10 minuter.
- Köttfärsbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal