Köttfärsbiffar

Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs, viltfärs, vildsvinsfärs eller kycklingfärs.

Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.

Förslag på tillbehör till köttfärsbiffar:

Varianter på köttfärsbiffarna:

Sätt smak på biffarna med andra ingredienser och olika kryddor. Några förslag är:

  • Pressad vitlök, smulad fetaost och oregano; hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
  • Vegetariska biffar med bönor passar för vegetarianer och veganer.
  • Du kan också laga köttfärsbiffar utan ägg.
  • Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta kalla potatisar eller 1 dl havregryn.

Genomstek biffarna

Använder du kycklingfärs, fläskfärs eller vildsvinsfärs så se till att biffarna blir genomstekta - skär ett snitt och kolla. Det är även en bra idé om du använder nötfärs men då valfritt. När biffarna är genomstekta ska det komma upp klar köttsaft på toppen - skär gärna ett snitt i en biff och kolla. Köttfärsbiffarna ska ha en innertemperatur på minst 70 grader om du vill kolla med termometer.

Om färsen är för lös

Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd, mosad kokt potatis, havregryn eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.

4 portioner, ca 8 köttfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • 1/2 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk smör eller olja att steka i

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
  2. Sätt ugnen på 175 grader om du väljer att steka klart köttfärsbiffarna i ugnen. Du kan steka klart dem i stekpannan också - gärna under lock eller en bit folie.
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla medan du hackar löken.
  4. Skala och hacka gul lök fint. Man kan också riva löken grovt på rivjärn.
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, socker, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  6. Är du osäker på smaken så värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - mest för att du ska kunna blanda i mer salt och peppar om du vill det.
  7. Dela upp köttfärssmeten i 8 delar och forma till bullar som du sedan plattar till biffar och lägger på en bricka, tallrik eller fat smord med lite olja.
  8. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja, matolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform eller på en tallrik.
  9. När du brynt alla biffar ställer du in dem att steka klart i ugnen ca 10 minuter. Eller lägg tillbaka alla biffar i stekpannan och stek på låg värme under lock eller folie tills de är genomstekta ca 10 minuter.
  10. Köttfärsbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (112 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept