Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa.
Du kan laga biffarna av blandfärs, nötfärs eller fläskfärs, viltfärs, vildsvinsfärs eller kycklingfärs.
Serveringsförslag
- Biffarna är goda med kokt potatis, klyftpotatis eller skivad rostad potatis samt sås som gräddsås eller svampsås.
- Inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot, knipplök eller gröna bönor; eller stuvad vitkål är goda tillbehör.
- Fler förslag är med rostad potatis och rotfrukter eller rostade rotfrukter med paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås. Smidigt att laga om du steker klart biffarna i ugnen.
- Råris, quinoa eller kokt bulgur passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt kikärtssallad med grillad paprika.
- Eller laga pannbiffar med lök.
- En GI och lågglykemiskt variant är köttfärsbiffar med sallad.
Tillagning
- Förbered tillbehör som potatis och grönsaker om du vill ha det till.
- Sätt ugnen på 175 grader om du väljer att steka klart köttfärsbiffarna i ugnen.
- Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla 5 minuter.
- Skala och riv löken grovt på rivjärn.
- Blanda hastigt ihop köttfärs, riven lök, socker, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet.
- Är du osäker på smaken så värm en stekpanna och stek ett litet smakprov - mest för att du ska kunna blanda i mer salt och peppar om du vill det.
- Forma 8 stora eller 12 mindre biffar. Lägg på en tallrik - gärna smord med lite olja.
- Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka i lite olivolja, matolja och/eller smör. Bryn 3-4 stycken i taget. Lägg över efterhand i en ugnsform eller på en tallrik.
- När du brynt alla biffar lägger du tillbaka dem i stekpannan och stek vidare på låg värme - gärna under lock eller folie - tills de är genomstekta. Det tar ca 10 minuter. Biffarna kan även lagas klart i ugnen på 175 grader i 10 minuter i ugnsfast stekpanna, ugnsform eller långpanna.
- Köttfärsbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
- Om du vill kan du garnera biffarna med hackad persilja.
Varianter
- Du kan också laga köttfärsbiffar utan ägg.
- Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta kalla potatisar eller 1 dl havregryn.
- Istället för att riva löken kan du finhacka den och då gärna mjuksteka den innan i lite smör på medelvärme i 5 minuter.
Smaksättning
Sätt smak på biffarna med andra ingredienser och olika kryddor. Några förslag är:
- Pressad vitlök, smulad fetaost och oregano; hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Genomstek biffarna
Använder du kycklingfärs, fläskfärs eller vildsvinsfärs så se till att biffarna blir genomstekta - skär ett snitt och kolla. Det är även en bra idé om du använder nötfärs men då valfritt.
När biffarna är genomstekta ska det komma upp klar köttsaft på toppen - skär gärna ett snitt i en biff och kolla.
Köttfärsbiffarna ska ha en innertemperatur på minst 70 grader om du vill kolla med termometer.
Om färsen är för lös
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd, mosad kokt potatis, havregryn eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna. Är färsen för hård får du ta i lite mer mjölk.
Tips
Jag lagade biffarna på ett paket 500 gram köttfärs men det räcker med 400 gram köttfärs till 4 portioner om du vill spara in på färs eller ska dubblera receptet till många.
Veganska och vegetariska biffar
- Vegetariska biffar med bönor passar för vegetarianer och veganer.
- Formbar sojafärs är en av mina favoriter som blir mycket goda vegetariska och veganska "köttfärsbiffar".
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal