Steksås eller skysås

Introduktion och förberedelse

Hur du lagar en god skysås på stekskyn från formen, stekpannan eller ugnsformen. Såsen får god smak av stekskyn från det du lagat i pannan eller formen.

Passar att laga om du stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling med mera. På bilden ugnsstekt kyckling i bitar.

Har du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan - ta då ej detta som grund till såsen. Det brända är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Använd då bara vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.

Till fyra portioner har jag räknat 4,5 dl vätska till såsen. Du kan blanda efter tillgång vätska till såsen av grädde, mjölk, vatten, steksky, fond, buljong eller koksspad från potatisen.

Mitt tips är att blanda 1,5-3 dl steksky eller fond, 2-3 dl vatten och så någon dl grädde.

Skysås till kyckling
Skysås till kyckling - lagad av stekskyn från kyckling i ugnen; vatten, buljongtärning, lite grädde och redd med ljus maizenaredning.

Förslag på smaksättningar:

  • 1 tsk vinbärsgelé;
  • 1 msk messmör - passar speciellt till vilt;
  • 1-2 krm mald grönpeppar för en grönpepparsås - smaka dig fram för den kan vara stark!
  • 1/2 torkad svamp som trattkantareller eller fräst valfri matsvamp för svampsås;
  • 1-2 tsk stark fransk senap och torkad dragon för dragonsås som passar till kyckling, kotlett och liknande;

Glutenfri skysås:

Vill du ha en glutenfri steksås så skippar du att reda med vetemjöl och reder med ljus maizenaredning på slutet istället. Vispa i 1-3 msk till önskad tjocklek under uppkok på slutet.

Redning med smör- och mjölblandning

Du kan även reda såsen som är vanligt på restaurang med smör- och mjölblandning beurre manié eller roux.

4 portioner steksås eller skysås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1,5-3 dl vätska från maten som steksky, fond eller buljong
  • 1-2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl eller 3 msk ljus maizenaredning
  • 1-3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 buljongtärning - kyckling, kött eller grönsak

Tillagning

  1. Sila av stekskyn från det du lagat till en liten kanna. Mät upp hur mycket du har.
  2. Mät upp vätska i en såskastrull och utgå från mängden steksky. Tillsätt vatten och 1 dl grädde så du har totalt ca 4,5 dl vätska. Exempelvis om du har 1,5 dl steksky tar du 2 dl vatten och 1 dl grädde. Ska du reda med mjöl så spara en dl vatten till redningen.
  3. Smula i en buljongtärning. Lagar du kyckling tar du såklart kycklingbuljong, kött eller vilt tar du köttbuljong. Grönsaksbuljong funkar till allt.
  4. Koka upp såsen och rör så att buljongen löser sig. Sedan kan du reda såsen på valfritt vis.
  5. Toppredning med mjöl: Blanda ut vetemjöl med 1 dl vatten i ett glas. Rör bort klumpar.
  6. Koka såsen i minst 5 minuter på låg värme om du reder med mjöl. Rör då och då.
  7. Toppredning med maizena: Rör i en msk ljus maizenaredning i taget under omrörning medan såsen kokar till önskad tjocklek.
  8. Smaksätt steksåsen med salt, peppar och eventuellt mer soja.
  9. Nu kan du servera din sås eller håll varm till servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.