Steksås eller skysås
Hur du lagar en god skysås på stekskyn från formen, stekpannan eller ugnsformen.
Såsen får god smak av stekskyn från det du lagat i pannan eller formen.
Tillagning
- Sila av stekskyn från det du lagat till en såskastrull. Du behöver ca 2 dl sky. Du kan även vispa ur pannan med vatten och sila över att dryga ut med om du ej har så mycket steksky.
- Smula i en buljongtärning. Lagar du kyckling tar du såklart kycklingbuljong, kött eller vilt tar du köttbuljong. Grönsaksbuljong funkar till allt. Koka upp såsen och rör så att buljongen löser sig.
- Rör i grädde (eller vatten för en klar skysås).
- Såsen ska sedan toppredas och det kan man göra med vetemjöl eller maizenaredning.
- TOPPREDNING MED VETEMJÖL: Blanda ut vetemjöl med 0,5 dl kallt vatten i ett glas. Rör bort klumpar. Koka såsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
- TOPPREDNING MED MAIZENAREDNING: Rör i en msk ljus maizenaredning i taget under omrörning och koka ihop såsen till önskad tjocklek.
- Smaka av såsen med salt, peppar och soja.
- Nu kan du servera din sås eller håll varm till servering.
Serveringsförslag
Skysås passar att laga om du stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling med mera. På bilden ugnsstekt kyckling i bitar.
Laga ej skysås i bränd panna
Har du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan - ta då ej detta som grund till såsen. Det brända är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Använd då bara vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.
Förslag på smaksättningar
- 1 tsk vinbärsgelé;
- 1 msk messmör - passar speciellt till vilt;
- 1-2 krm mald grönpeppar för en grönpepparsås - smaka dig fram för den kan vara stark;
- 1/2 torkad svamp som trattkantareller eller fräst valfri matsvamp för svampsås;
- 1-2 tsk stark fransk senap och torkad dragon för dragonsås som passar till kyckling, kotlett och liknande;
- 30 gram smulad ädelost som Gorgonzola eller liknande.
Glutenfri variant
En enkel och glutenfri sås kan du laga om du reder såsen med maizenastärkelse istället för maizenaredning enligt paket.
Redning med beurre manié eller roux
Du kan även reda såsen som på restaurang med smör- och mjölblandning beurre manié eller roux.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal