Steksås eller skysås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hur du lagar en god skysås på stekskyn från formen, stekpannan eller ugnsformen. Såsen får god smak av stekskyn från det du lagat i pannan eller formen.

Passar att laga om du stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling med mera.

Har du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan - ta då ej detta som grund till såsen. Det brända är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Använd då bara vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.

Till fyra portioner har jag räknat 4 dl vätska till såsen. Du kan använda grädde, mjölk, vatten, steksky, fond, buljong eller koksspad från potatisen.

Mitt tips är att blanda 2-3 dl steksky eller fond samt 2 dl grädde och mjölk - hälften av varje.

Förslag på smaksättningar:

  • 1 tsk vinbärsgelé;
  • 1 msk messmör - passar speciellt till vilt;
  • 1 tsk mald grönpeppar för en grönpepparsås;
  • 1/2 torkad svamp som trattkantareller eller fräst valfri matsvamp för svampsås;
  • 1-2 tsk stark fransk senap och torkad dragon för dragonsås som passar till kyckling, kotlett och liknande;

Glutenfri skysås:

Vill du ha en glutenfri steksås så skippar du att reda med vetemjöl och reder med ljus maizenaredning på slutet istället. Vispa i 1-3 msk till önskad tjocklek under uppkok på slutet.

4 portioner steksås eller skysås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 3 dl vätska från maten som steksky, fond eller buljong
  • 2 dl grädde eller mjölk eller 1 dl grädde och 1 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl eller ljus maizenaredning
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Sila av stekskyn från det du lagat. Mät upp och häll i en såskastrull. Du behöver minst 2 dl. Späd annars och vispa ur med lite vatten. Har du stekt mat så kan du skölja ur pannan med vatten och få med god sky steksmak. Sila ur.
  2. Blanda mjöl med 1 dl grädde eller mjölk i ett glas. Rör bort klumpar. Tillsätt blandningen under vispning till steksåsen. Eller tillsätt maizenaredning.
  3. Tillsätt resten av grädden eller mjölken.
  4. Koka steksåsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
  5. Smaksätt steksåsen med salt, peppar och soja. Eller andra smaker.
  6. Nu kan du servera din steksås.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-11

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.