Steksås eller skysås

Hur du lagar en god skysås på stekskyn från formen, stekpannan eller ugnsformen.

Såsen får god smak av stekskyn från det du lagat i pannan eller formen.

4 portioner steksås eller skysås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 dl vätska från maten som steksky eller blanda och vispa ur form eller panna med vatten
  • 1 buljongtärning - kyckling, kött eller grönsak
  • 2 dl grädde (eller vatten för en klar skysås)
  • 1,5 msk vetemjöl eller 3 msk ljus maizenaredning
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Sila av stekskyn från det du lagat till en såskastrull. Du behöver ca 2 dl sky. Du kan även vispa ur pannan med vatten och sila över att dryga ut med om du ej har så mycket steksky.
  2. Smula i en buljongtärning. Lagar du kyckling tar du såklart kycklingbuljong, kött eller vilt tar du köttbuljong. Grönsaksbuljong funkar till allt. Koka upp såsen och rör så att buljongen löser sig.
  3. Rör i grädde (eller vatten för en klar skysås).
  4. Såsen ska sedan toppredas och det kan man göra med vetemjöl eller maizenaredning.
  5. TOPPREDNING MED VETEMJÖL: Blanda ut vetemjöl med 0,5 dl kallt vatten i ett glas. Rör bort klumpar. Koka såsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
  6. TOPPREDNING MED MAIZENAREDNING: Rör i en msk ljus maizenaredning i taget under omrörning och koka ihop såsen till önskad tjocklek.
  7. Smaka av såsen med salt, peppar och soja.
  8. Nu kan du servera din sås eller håll varm till servering.
Skysås eller steksås i en skål till servering
Ta hand om den goda smaken från stekskyn och slaga en enkel skysås med lite grädde och mjölk samt red med toppredning av mjöl eller ljus maizenaredning.
Steksky från kyckling att använda till sås
Steksky från kyckling att använda till såsen.
Skysåsen som kokar i kastrull
Skysås eller steksås som får koka ihop och reds med maizenaredning till lagom tjocklek.

Serveringsförslag

Skysås passar att laga om du stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling med mera. På bilden ugnsstekt kyckling i bitar.

Laga ej skysås i bränd panna

Har du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan - ta då ej detta som grund till såsen. Det brända är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Använd då bara vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.

Skysås till kyckling
Skysås till kyckling - lagad av stekskyn från kyckling i ugnen; vatten, buljongtärning, lite grädde och redd med ljus maizenaredning.

Förslag på smaksättningar

  • 1 tsk vinbärsgelé;
  • 1 msk messmör - passar speciellt till vilt;
  • 1-2 krm mald grönpeppar för en grönpepparsås - smaka dig fram för den kan vara stark;
  • 1/2 torkad svamp som trattkantareller eller fräst valfri matsvamp för svampsås;
  • 1-2 tsk stark fransk senap och torkad dragon för dragonsås som passar till kyckling, kotlett och liknande;
  • 30 gram smulad ädelost som Gorgonzola eller liknande.

Glutenfri variant

En enkel och glutenfri sås kan du laga om du reder såsen med maizenastärkelse istället för maizenaredning enligt paket.

Redning med beurre manié eller roux

Du kan även reda såsen som på restaurang med smör- och mjölblandning beurre manié eller roux.

E-mail
Medel: 3.9 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02