Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki

Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki. Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.

Istället för ströbröd kan du ta i 2 kokta mosade kalla potatisar. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar, 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.

Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.

4 portioner fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs, blandfärs, viltfärs eller nötfärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl hackad gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl smulad fetaost
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja att steka i
  • Klyftpotatis: 700 gram små potatisar typ delikatesspotatisar eller stora av fast sort
  • 1 röd paprika
  • 1 dl svarta oliver ex. Kalamata
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tzatziki: 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 1 gurka, riven och utpressad

Tillagning

  1. Förbered först potatis och tzatziki: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och rensa potatisen. Skala den om den har jordigt skal. Fint skal kan du lämna på.
  3. Dela potatisen i klyftor eller halvor om de är små.
  4. Skölj och skär paprikan i grova bitar.
  5. Skölj potatisklyftorna i ett durkslag.
  6. Lägg potatis, paprika och oliver i en stor stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda i olja, salt och peppar.
  7. Stek potatisklyftorna i mitten av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt.
  8. Tzatziki: Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
  9. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål.
  10. Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om.
  11. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  12. Lammfärsbiffar: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt och peppar.
  13. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
  14. 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
  15. Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs.
  16. Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar.
  17. Forma 8 - 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff.
  18. Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna på varje sida i olivoljan och sedan i ytterligare 5-10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta.
  19. Servera lammfärsbiffarna med potatisen och tzatzikin. En grönsallad passar också till.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer