Kikärtssallad med grillad paprika

Introduktion och förberedelse

Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.

Ett gott och nyttigt tillbehör - med lågt GI samt LCHF-anpassat - som passar till det mesta som grillat, till buffé eller middag.

Passa på att grilla paprikor om du ändå grillar något annat.

Med egna eller köpta kikärter

Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen.

Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat som denna kikärtssallad med fetaost.

Använder du köpta färdigkokta kikärter så skölj dem väl innan du använder dem.

4 portioner kikärtssallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärter, helst hemkokta alt sköljda från burk
  • 1 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • GRILLAD PAPRIKA: 2 paprikor ex. en röd, gul och en grön eller bara röda
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. GRILLAD PAPRIKA: Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna.
  3. Skär av sidorna kanterna på paprikorna samt botten.
  4. Lägg i en skål och blanda med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar.
  5. Grilla paprikorna som du önskar: På grillen: grilla dem på varje sida ca 5 minuter. Lägg sedan gärna i lite folie och låt dem bli mjuka i 15 minuter eller sänk värmen på grillen.
  6. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd dem efter halva tiden.
  7. I stek- eller grillpanna: Bryn paprikorna i fem minuter på varje sida och låt sedan steka klart på lägre värme ca 20 minuter, gärna övertäckta.
  8. Utan skinn: om du grillar paprikasidor eller hela paprikor nästan helt svarta på skinnsidan så kan man sedan lätta dra av skinnet när de svalnat. Då får paprikorna en rostad smak. Lägg över de svartgrillade paprika eller hela paprikorna i en bunke och täck med plastfolie samt låt svalna. Pilla sedan bort skinnet. Du kan också skölja dem i kallt vatten och dra av skinnet.
  9. Lägg de grillade paprikasidorna hela eller strimlade i en skål.
  10. SERVERING: Skala och finhacka rödlöken under tiden paprikorna grillas.
  11. Blanda sedan allt: hackad rödlök, paprika, pressad vitlök, kikärter, olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar samt servera i en skål eller på djupt fat.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.