Kikärtssallad med grillad paprika

Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.

4 portioner kikärtssallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärter, helst hemkokta alt sköljda från burk
  • 1 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • GRILLAD PAPRIKA: 2 paprikor ex. en röd, gul och en grön eller bara röda
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. GRILLAD PAPRIKA: Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna.
  3. Skär av sidorna kanterna på paprikorna samt botten.
  4. Lägg i en skål och blanda med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar.
  5. Grilla paprikorna som du önskar: På grillen: grilla dem på varje sida ca 5 minuter. Lägg sedan gärna i lite folie och låt dem bli mjuka i 15 minuter eller sänk värmen på grillen.
  6. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd dem efter halva tiden.
  7. I stek- eller grillpanna: Bryn paprikorna i fem minuter på varje sida och låt sedan steka klart på lägre värme ca 20 minuter, gärna övertäckta.
  8. Utan skinn: om du grillar paprikasidor eller hela paprikor nästan helt svarta på skinnsidan så kan man sedan lätta dra av skinnet när de svalnat. Då får paprikorna en rostad smak. Lägg över de svartgrillade paprika eller hela paprikorna i en bunke och täck med plastfolie samt låt svalna. Pilla sedan bort skinnet. Du kan också skölja dem i kallt vatten och dra av skinnet.
  9. Lägg de grillade paprikasidorna hela eller strimlade i en skål.
  10. SERVERING: Skala och finhacka rödlöken under tiden paprikorna grillas.
  11. Blanda sedan allt: hackad rödlök, paprika, pressad vitlök, kikärter, olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar samt servera i en skål eller på djupt fat.
E-mail
Medel: 2 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer