Biff à la Lindström

Introduktion och förberedelse

Biff à la Lindström är köttfärsbiffar som smaksätts med hackade inlagda rödbetor, ättiks- eller saltgurka och kapris.

Som tillbehör till biffarna passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos.

Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Vidare rivit rödkål fint och tärnat tomater som sallad.

Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.

En variant är på Biff à la Lindström är halstrad råbiff eller laga vanliga pannbiffar med stekt lök utan rödbetor, gurka och kapris.

Med skysås:

Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten.

Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.

4 portioner biff à la Lindström

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 400 g nötfärs
 • 4 msk ströbröd
 • 1,5 dl vatten
 • 1 ägg
 • 1 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 gul lök
 • 2 hela ättiksgurkor eller saltgurkor
 • 5 skivor inlagda rödbetor
 • 2 msk kapris
 • 2 msk smör till stekning

Tillagning

 1. Förbered tillbehör som potatis.
 2. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå att svälla ca 10 min.
 3. Finhacka under tiden löken.
 4. Finhacka lök och stek den i lite smör utan att den tar färg, ca 2 min. Låt löken den svalna något och blanda sedan ner den.
 5. Finhacka under tiden gurkor, rödbetor samt kapris och tillsätt till ströbrödet.
 6. Blanda sedan ner ägg, salt, peppar samt köttfärs. Blanda ihop till en köttfärssmet. Blanda inte för mycket eller för länge för då blir köttfärsen trådig. Bara så att allt blandat sig.
 7. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Salta och peppra ev. lite mer.
 8. Forma åtta köttfärsbiffar.
 9. Stek biffarna i smör på medelgod värme ca 5 min på varje sida. Lägg upp på fat, täck över med folie och håll varma eller servera direkt.
 10. Skölj ej ur stekpannan om du vill göra skysås till dina biff à la Lindström. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna, rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt 1,5 dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med någon tsk soja, tsk gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
 11. Servera Biff à la Lindström med ugnsrostad klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Vidare passar morotstzatziki eller skysås till samt en blandad sallad. Ex. råriven rödkål och tärnade tomater. Garnera gärna med lite bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.